Video oyunlarda bilindiği üzere pek tarafsız bir tutum takınılmaz. İşin kolayını bulan oyun geliştiricileri, muhtemelen başları ağrımasın diye; yıllardır bizlere zombi ve Nazi askerlerini öldürtüp durdular. Dünya üzerinde bir tarafı koşulsuz destekleyince, diğer taraftan gelen eleştirilerle de boğuşulduğu oluyor tabii ki. Son dönemde özellikle Far Cry 5 oyununun bünyesinde bulunan Hristiyan tarikatları da itiraz edilen bir konu olmuş, Ubisoft başkanından konuyla ilgili bir yorum alınamamıştı. Şimdiyse, başka bir konuyla ilgili yapılan röportaj sırasında; şirketin en tepesindeki isimden, ünlü video oyunu firmasının oyunlardaki politik tutumlarıyla ilgili bilgileri ediniyoruz. Meğer Ubisoft, oyuncuların düşünmesi için tarafsız davranmaya özen gösteriyormuş da biz anlamıyormuşuz.

Ubisoft başkanı, geliştirdikleri oyunlarda tarafsız davrandıklarını açıkladı

Ubisoft bizlerden, geniş açıyla düşünmemizi istiyormuş

Daha önceleri Far Cry 5 ile ilgili gelen eleştiriler hakkında yorum yapmaktan kaçınan Ubisoft başkanı Yves Guillemot; The Guardian ile yapılan bir röportaj sırasında, oyunlarda uyguladıkları fikir tasarımlarına açıklık getirdi. Geliştirdikleri tüm video oyunlarındaki amaçlarının, insanları düşündürmek olduğunu belirten Yves Guillemot; oyuncuların, oyun oynarken daha önce akıllarına getirmedikleri soruları kendilerine sormalarını istediklerini ifade etti. Deneyimli yöneticinin sözlerinin devamından, amaçlarını yerine getirmek için nasıl bir yöntem uyguladıklarını da anlayabiliyoruz.

Yukarıda belirttiğimiz üzere, oyuncuların aklında sorular oluşturmak amacıyla tasarılar yaptıklarını belirten Yves Guillemot; geliştirdikleri oyunlarda, oyunculara farklı fikirleri dinlemesine imkanı vererek, kendi fikirlerini oluşturma yolunu açtıklarını söyledi. Ayrıca Ubisoft başkanı, genel amaçlarının; tüm farklı fikirleri ve durumları, tarafsız bir biçimde oyunculara sunarak yeterince geniş bir açıdan, bilinmeyen gerçekleri ortaya koyarak, oyuncuların konulara kendi düşünceleriyle yaklaşmalarının sağlanması olduklarını da sözlerine ekledi.

Bu sözleri duyduğumuzda Ubisoft cephesinin, apolitik bir yaklaşımı amaçladığı sonucunu çıkarabiliriz ama diyaloglardaki ufak dokunuşlarla, insanların fikir olarak yönlendirilmesinin sağlanabildiği de biliniyor. Bundan böyle, bu bilinçle oyunlarını oynayacağımız Ubisoft’un Far Cry 5 ile yapmaya çalıştığını, Tom Clancy’s The Division 2 ile fikir olarak nasıl bir çeşitlilik sunabileceğini, aşağı yukarı tahmin edebiliyoruz. Tabii ne kadar objektif yaklaşılırsa yaklaşılsın, her bireyin; kendi fikirlerinin desteklenmediği yapımlara tepki verdiği, karşı çıktığı bir dünyada yaşadığımızı da hatırlatalım. Bu tepkilere dair örnekleri, Far Cry 5 oyununun geliştirme aşaması esnasında sıklıkla görmüştük.

Etiketler: