PlayerUnknown’s Battlegrounds oyununda bir sezonu daha geride bıraktık. Uzun bir süredir düzenli olarak desteklenen PUBG isimli bu Battle Royale oyunu, 11. sezonu boyunca da oyunculara en iyi nişancı oyunu deneyimini yaşatmaya çalıştı. Bu deneyim, sezonlar arasında çok büyük farklılıklar göstermiyor; oyuna her sezon eklenen yeni içerikler bir tık daha ön plana çıkıyor. Yalnız, bu geride bıraktığımız sezonda yeni içerikler sanki biraz geri adım attı, onun yerine büyük iyileştirmeler ve geliştirmeler gördük. Bu geçen sezonda tabii ki yeni içerikler de gördük ama iyileştirmeler sanki daha da ilgi çekiciydi.

Hatırlayacak olursanız, PlayerUnknown’s Battlegrounds oyununun 11. sezonu, 10. sezona ait olan dereceli içerik ödülleri ile başladı. Benim fikrime göre bu ödüller gayet güzeldi; araba ve paraşüt görünümü gerçekten çok elit duruyordu. Yani, en azından benim gözümde bu sezon biraz güçlü bir şekilde başlamıştı. Ardından da 11. sezonun dereceli dönemi başladı ve oyuncular yine birbirleri ile en üst seviyede rekabet etti. Bu sırada çok kritik değişiklikler de oyuncuların karşısına çıktı. Bunlardan ilki ise artık dereceli sezonun, temel oyun sezonundan daha kısa sürüyor olmasıydı. Dereceli sezon sadece 2 ay boyunca gerçekleştiriliyor.

PUBG oyununda 11. sezon ile birlikte 11. sezonun dereceli dönemi de bitti tabii. Bu dönem, aslında standart dereceli içerikten bir tık daha zordu; geliştirici ekip, elektronik spor temelli içeriklerdeki kuralları uygulamıştı. Mesela, ganimet toplama hızlarını desteklemek için eşya belirme oranı %35 civarında arttırılmıştı. Bu durum, çok daha hızlı ve rekabetçi bir savaş alanına sebep oldu. Bu kesinlikle olumsuz bir değişiklik değildi. Ben aslında dereceli içeriklerde çok zaman harcamıyorum ama 11. sezon boyunca aldığım dereceli rekabetten de memnun kaldım tüm bu değişiklikler sayesinde.

PlayerUnknown’s Battlegrounds oyununun 11. sezonunun en büyük değişikliklerinden biri ise Paramo haritasının geri dönmesiydi. Bu sevilen harita da önemli değişikliklerle geri döndü; Haven ve Karakin ne yazık ki 11. sezonda oyundan kaldırılmış olsa da yeni bir rastgele noktanın eklenmesi, Gizli Oda ve Yardım Paketi Helikopteri için belirme oranlarının arttırılmış olması, özellikle çok açık alanlara ek siper alanlarının eklenmesi filan gayet iyiydi. Yani, tabii ki çok daha büyük ve etkili değişiklikler, belki de iyileştirmeler yapılabilirdi ama en azından 64 kişinin desteklendiği Paramo, bence 11. sezonun başarılı noktalarından bir tanesiydi.

PUBG

PlayerUnknown’s Battlegrounds, 11. sezonda haritaların üzerine biraz fazla gitti

PlayerUnknown’s Battlegrounds oyununun 11. sezonunun başlaması ile birlikte oyuncuların karşısına Harita Servis Planı adı altında bir değişiklik sunuldu. Geliştirici ekip, son birkaç sene içerisinde birbirinden benzersiz ve bol özellikli ufak haritalar tasarladığı için bir anda bu oyundaki harita sayısı ciddi anlamda yükseldi ve bu da oyun içerisinde lobileri ciddi anlamda böldü. Bu durum özellikle 10. sezonda oyuncuları etkiliyordu ama 11. sezonda oyuncu eşleştirme sistemi daha iyiye doğru gitti. Bunun sebebi ise artık oyundaki aktif harita sayısının 5 ile sınırlandırılmış olması. Zaten bu yüzden Haven ve Karakin haritaları kaldırıldı.

PUBG gibi bir Battle Royale oyunu için bence 5 adet aktif harita gayet yeterli. Hatta, ben 3 haritaya kadar da kabul edebilirim böyle oyunları ama tabii bu haritaların tamamının birbirinden farklı ve benzersiz olması gerekiyor. PlayerUnknown’s Battlegrounds oyunu da bence bunu gayet başarılı bir şekilde hallediyor. Bu arada, 5 adet haritanın içerisinde her zaman 8×8 boyutundaki Erangel ve Miramar haritaları kalacak. Geriye kalan 3 harita da rotasyonda olacak. Yani, 12. sezon başladığı zaman Erangel ve Miramar, oyunda kalacak ama diğer 3 haritadan bazıları değişebilecek. Yine de her sezon haritaların değişecek olması gibi bir kaide yok.

PlayerUnknown’s Battlegrounds, 11. sezon içerisinde tabii ki silah dengelemeleri de gördü. Bu noktada aslında çok büyük adımlar atılmadı; sadece SLR ve Beryl isimli silahlar bir tık kullanılması zor bir hale getirildi. Bu sırada da Mini-14, VSS ve SCAR-L isimli silahların hasarı arttırıldı. Açıkçası ben bu silahların hiçbirinde ciddi bir problem görmüyordum. Tabii ki Mini-14, VSS ve SCAR-L silahları güçlendirilmeliydi ama SLR ve Beryl için yapılan değişiklikleri çok gereksiz buldum. Tabii bu dengelemelerin arasında bir de Acil Kurtarma Balonu karşımıza çıktı. Dilerseniz biraz da bu yeni özellik hakkında konuşalım.

Acil Kurtarma Balonu, Fulton Balonu kullanmanıza imkan sağlayan yeni bir özellik. PUBG oyununun bu yeni özelliği, güvenli alanın dışında kalan oyuncuları hızlı bir şekilde merkeze götürmek için kullanılıyor ve en fazla 4 oyuncu tarafından kullanılıyor. Yani, havaya bırakılan balonu hızla geçen bir uçak alıyor ve sizler de balona tutunarak güvenli bölgeye uçuyorsunuz. Bu sistemi kullanmak tabii ki sizin yerinizi bayağı bir belli ediyor ama güvenli bölgenin dışında kalıp, sıkıcı bir şekilde ölmek yerine, bayağı gürültülü ve kendimizi göstere göstere merkeze gidip, çatışarak ölmeyi tercih ederim. Bir nevi ikinci şans olarak kullanabilir kendisi yani.

PUBG

PUBG, sezon boyunca kullanıcı arayüzünü ve madalyaları iyice gözden geçirdi

PlayerUnknown’s Battlegrounds oyununda bir süredir ustalık madalyaları bulunuyor ve 11. sezonda bu madalyaların arasına 10 yeni madalya daha katıldı. Sistem için ilk madalya güncellemesi olan bu değişiklk, oyuncuların direkt olarak savaş sırasındaki öldürme becerilerine odaklanıyor. Bu değişiklik ve yenilikler sayesinde çeşitli çatışma durumları ve hayatta kalmaya odaklanan madalyalar, artık oyuncular tarafından kazanılabiliyor ki bu durum benim çok hoşuma gitti. Bu sayede savaşa ciddi anlamda odaklanan oyuncuların ustalık madalyası kazanma sayısı bir anda arttı ve bu da kesinlikle olumsuz bir sonuç doğurmadı.

Ustalık madalyaları haricinde, PUBG ID isimli yeni sistem üzerinde de bazı değişiklikler yapıldı 11. sezonda. Mesela, artık profilinizde 2 adet madalya sergileyebiliyorsunuz ve aynı zamanda profil kartınızı da güncelleyebiliyorsunuz. Ayrıca oyuna, Ortak Arkadaş isimli bir sistem de geldi. Bu sistem sayesinde oyuncular, artık birbirlerini gerçekten arkadaş olarak ekleyebiliyor. Aynı zamanda, ölüm akışı kısmı güncellenerek bir tık daha anlaşılır hale getirildi, karşılaşmalardaki geçmişi yazılı olarak gösteren Maç Günlüğü özelliği eklendi ve daha birçok küçük iyileştirmeler gördük. Daha önce de dediğim gibi bu sezon, içerik yerine iyileştirmelere odaklanıyor.

PlayerUnknown’s Battlegrounds oyununun 11. sezonunda bazı performans iyileştirmeleri de yapıldı. Mesela; sunucu performansı artırıldı, seviye akışı optimize edildi, performans giderleri iyileştirildi, sunucu performansı artırıldı ve resim yükleme hızları iyileştirildi. Bu sayede de oyunun geneli çok daha akıcı ve hızlı bir şekilde hareket eder hale geldi. Tabii bu durum bir anda oyunun performansını kusursuz bir hale getirmiyor ama yine de hiç yoktan iyidir diye düşünüyorum. Bu sırada, sezon boyunca Hippi ve Altın/Gümüş Beryl gibi kozmetik satışlar da gördük ki bence bu oyunun kozmetik desteği yine en iyi seviyedeydi.

PUBG oyununa 11. sezonun başlangıcından daha sonra eklenen askeri üs köprüleri, Survivor Pass: Pajama Party, silah modeli güncellemeleri, dükkan üzerindeki iyileştirmeler, Respawn Royale içeriğinin denediği dönem, animasyonlu profil kartları ve çok ama çok daha fazlası da sezonu canlı tutmaya yetti bence. Yine de 11. sezonun geneli bence yeni içeriklerden ziyade, halihazırda oyunda yer alan içerikleri düzeltmeye odaklanmıştı. Bu tabii ki kötü bir şey değil ama 10. sezon veya 12. sezona göre çok daha az içeriğin sunulması, bunun üzerine 2 adet haritanın da oyundan gitmesi tam olarak kusursuz bir hareket değildi.

PlayerUnknown’s Battlegrounds
PlayerUnknown’s Battlegrounds
Olumlu
Paramo haritasının iyileştirilerek geri dönmüş olması.
Acil Kurtarma Balonu, ikinci şans tanıyan kullanışlı bir yenilik.
Modelleme değişiklikleri ve kaliteli kozmetik ögeler.
Olumsuz
Haven ve Karakin gibi benzersiz haritaların kaldırılması.
Sezon boyunca yeni içerikten ziyade iyileştirmelere odaklanıldı.
Bazı silah dengelemelerine kesinlikle gerek yoktu.
8

Etiketler:

Yazar Hakkında

Kaan Gezer

Kurucu

Video oyunlarını ve müzik bestelemeyi seven bir kişi.

Tüm yazıları göster