Dünya üzerinde büyük bir başarı gösteren Minecraft, yeni yapımlarıyla daha uzun süre bizleri etrafına çekecek gibi görünüyor. Okumakta olduğunuz ön inceleme yazısında erken erişim sürecine başlayan Minecraft Earth oyununa beraberce göz atmak istiyoruz. Sizler de hazırsanız; karşımızda nasıl bir yapının bulunduğunu, neler verdiğini, eksikliklerini, zorluklarını beraberce değerlendirmek istiyoruz.

Minecraft Earth

Minecraft Earth ile Pokémon GO oyununun izinden mi gidiyoruz?

Duyurusunun ardından yayımlanan bazı tanıtım videolarıyla, Minecraft Earth oyununun aşağı yukarı nasıl bir yapıyı barındırdığını tahmin edebiliyordum ama işin içine girince, bilinen Minecraft deneyiminden biraz daha farklı bir yapıyla karşılaştığımı söyleyebilirim. Şunu en baştan belirteyim ki ön incelemesini gerçekleştirdiğim yapım, arttırılmış gerçeklik odaklı bir video oyunu.

Haliyle, bu yapımı oynamak için bir akıllı telefon ya da tablete ihtiyaç duyacağımızda, yalnızca mobil platformlar için çıkışını gerçekleştirecek. Şu anda erken erişim sürecine giren bu yapım dilediğiniz her an açıp oynayamayacağınızı en baştan söylemek isterim. Daha öncesinde bu yapımla ilgili bilgi edinmediyseniz bu uyarıyı dikkate almanız gerekir zira özellikle inşa işlemleri için önünüzde genişçe bir alan gerekiyor.

Üstteki başlıkta, Minecraft Earth oyununun Pokémon GO isimli yapımla olan benzerliklerine küçük bir göndermede bulundum. Şöyle söyleyeyim ki Minecraft Earth, büyük oranda bizler sokaklarda elinde telefonla gezmemize neden olacak bir yapım. Bu yapıma girdiğinizde Microsoft hesabınız ve konum için izniniz isteniyor. Oyuna girdiğinizde de bulunduğunuz yerin kuş bakışı halini görebiliyorsunuz. Ülkemizde aktif olan bu yapım, harita anlamında tam uyumlu hareket ediyor.

En azından İstanbul’da kullanırken bir sorun yaşamadığımı söylemek isterim. Bu arada, ön incelemesini yazmakta olduğum yapımın sürekli dikkatli olmamız yönünde bizleri uyardığını da ekleyeyim ve ben de aynı uyarıda bulunayım: Eğer Minecraft Earth oynayacaksanız, sokaklarda elinizle telefonla gezerken önünüze bakmadan hareket etmeyin.

Giriş yaptığım haritada, bir daire içerisinde bulunan yapıları ve hayvanları dokunarak toplayabiliyoruz. Bunlardan çeşitli birimler gelerek çantamıza ekleniyor. Bunları da birazdan anlatacağım şekilde kullanabiliyoruz. Eğer evde sabit duruyorsanız, arada sırada haritanızı açarak göz atmanızı öneriyorum zira haritadaki toplanabilir olan birimler belirli aralıklarla değişim gösterebiliyorlar. Ayrıca çeşitli maceraları da harita üzerinden bulabiliyoruz.

Minecraft Earth

Üretim sistemindeki farklılıklar neler?

Minecraft denildiğinde akıllara ilk gelen unsurlardan birisinin üretim olduğunu söylemeye gerek yoktur diye düşünüyorum. Minecraft Earth isimli yapımında kendine özgü bir üretim kısmı bulunuyor. Bu kısmın, hem bildiğimiz Minecraft oyununa benzer bir yapıda işlediğini hem de biraz farklılıklar gösterdiğini söyleyebilirim. Eğer izin verirseniz, üretim kısmından bahsetmeden önce, ana ekranımızdaki bölümlerden bahsederek ilerlemek istiyorum.

Oyunun ana ekranı, aslında haritamız oluyor ama bu ekranın alt kısmında 5 adet bölüm yer alıyor. Bu bölümler, oyunda Türkçe çevrilmiş haliyle; envanter, inşaat planları, eşya yap, ayarlar ve mağaza olarak isimlendiriliyorlar. Envanter kısmı, topladığımız veya ürettiğimiz hemen her şeyin bulunduğu çantamız konumunda, tahmin edeceğiniz üzere. Bu kısım da kendi içerisinde; tüm eşyalar, yaratıklar, inşaat, doğa, ekipman ve eşyalar olarak ayrılıyor.

Dilerseniz bir de arama kısmından, istediğiniz birime kolayca ulaşabiliyorsunuz ve sıralama ölçütü seçebiliyorsunuz. İnşaat planları kısmı, bizim Minecraft oyunundan aşina olduğumuz yapı sistemine geçiş yapılıyor. Burada, topladığımız malzemelerle verilen sınırlar dahilinde inşa işlemlerini gerçekleştirebiliyoruz. Her bir inşa alanının kendine özgü ölçüleri bulunuyor. Oyunun başında 8×8 olarak verilen boş alan, 32×32 seviyesine kadar artabiliyor.

Her 5 seviyede yeni inşa alanlarının açıldığını ve yaptıklarımızın kayıtlı kaldığını da söylemeden geçmeyeyim. Dilerseniz, bu oyunun mağaza kısmından mikro ödemelerle yeni inşa alanları satın alabiliyorsunuz. Gelelim, üst kısımda anlatmak için başladığım eşya yapma kısmına. Minecraft oyununu deneyimleyen okurlarımız bileceklerdir ki bu yapımda bazı eşyalar doğrudan dönüştürüldüğü gibi bazıları eşya yapma masası ve fırınlar gibi alanlarda üretilebilmektedirler.

Minecraft Earth oyunundaki eşya yapma bölümünde karşımıza doğrudan eşya yapma ve maden eritme seçenekleri çıkıyor. Eşya yapma kısmı, bildiğimiz eşya yapma masası ve diğer eşya üretim bölümlerinin yapabildiklerinin imal edildiği kısım konumunda. Maden eritme sekmesinin altındaysa cam ve madenleri, bir yakıt kaynağı bularak saflaştırabilmekteyiz. Ana oyundaki maden eritme ocağıyla benzer işleyişin bulunduğunu söyleyebiliyorum bu kısım için. 

Minecraft Earth

Türkçe metin desteği, işlerimizi kolaylaştırıyor

Okumakta olduğunuz ön inceleme yazısının üst kısımlarında kısaca değindiğim gibi bu yapımı tamamen Türkçe olarak oynayabiliyoruz. Eşya yapma kısmında anlamadığımız kısımların çözümü de böylelikle geniş bir yaş aralığı için mümkün kılınıyor. Bu arada eşya yapma kısmını biraz kısa geçmiş olabilirim diye düşünerek birkaç ek bilgiyi sizlerle paylaşmak istiyorum.

Bahsettiğim bu üretim kısmında, yapılabilir olan eşyalar üst kısma sıralanırken, elinizdeki malzemelerle imal edilemeyenler kırmızı bir kutucuğun içerisinde yer alıyorlar. Yapmak istediğiniz herhangi bir ürüne dokunduğunuzda, ihtiyaç duyulan malzemeler karşınıza çıkıyor. Eğer, istediğiniz ürün imal edilebilir durumdaysa sayısını girerek imalata başlıyorsunuz ki burada da ana oyunla Minecraft Earth arasındaki bir farka rastlıyoruz.

Eşya üretmek, Minecraft oyununda olduğu gibi anlık olarak gelişmiyor. Her bir eşyanın üretimi için belirli bir zamanın geçmesi gerekiyor. Örneğin, bir meşe kütüğünden meşe ağacı tahtası yapacaksanız, adedini belirleyip girdiğinizde 5 saniyelik bir sürenin geçmesini bekliyorsunuz. Her bir ürünün, belirli bir üretim aralığı bulunuyor bu yapımda.

Oyunun ana ekranında bir de seçenekler bölümünün bulunduğunu söylemiştim. Bu bölümde 4 farklı kısım yer alıyor. Bunlar; ayarlar, kod tarama, arkadaşına katıl ve görevler biçiminde ayrılmış vaziyetteler. Ayarlar kısmında; müzik, ses efektleri gibi seviyeleri belirlerken, titreşim, keskinlik modu, parlak mod gibi özellikleri aktif edip kapatabiliyorsunuz. Yalnız bu kısmın en çok işimize yaracak olan kısmının görevler sekmesinin altında gizlendiğini söyleyeyim.

Görevler kısmı da diğer pek çok bölüm gibi; günlük, haftalık, kariyer ve etkinlikler olarak ayrılmış durumdalar. Oyun bizden bazı yapıları inşa etmemizi ya da boş alanımıza eklememizi istiyor. Oyunun amacı da bu görevleri tamamlamak oluyor. Kazanılan başarımlara göre yakut ve tecrübe puanı kazanıyoruz ki yakutun bu yapımdaki mikro ödeme birimi olduğunun altını çizeyim.

Minecraft Earth

Minecraft Earth oyununu oynamak eğlence mi, işkence mi?

Üst kısımdaki başlığa bakarak bu oyunu şiddetle eleştireceğimi düşünebilirsiniz ama tam manasıyla öyle yapmayacağım. Zaten karşımızda bir tam sürüm oyun bulunmuyor ve haliyle tamamlanmış bir yapıtla karşı karşıya değiliz. Yine de gördüğüm kusurları ve eksiklikleri dile getirmem gerektiğini düşünüyorum. Öncelikle, bu yapımı indirip oynamak istiyorsanız tam olarak ne ile karşılaşacağınızı bilmeniz önemli bir nokta.

Minecraft Earth, belirttiğim gibi bir arttırılmış gerçeklik oyunu. Bir diğer değişle, mobil oyunlarda bulduğumuz konforu ve kullanışlılığı bu yapımda bulamayabilirsiniz. Bir kere, oyunu deneyimlemek için düz bir zemin bulmanız ve bu alanda düzeni sağlamanız gerekiyor. Evdeyken sorun değil ama oyundaki macera görevleri genelde bulunduğunuz konumdan farklı bir noktayı gösteriyor.  

Haliyle, sokağın ortasında kameranızı açarak blok kırma ve dikme gibi işlemleri yapamıyoruz, başkasının evine de girip oynayamayacağımıza göre bu durum biraz sorun oluşturuyor. Öte yandan, sokak sokak dolaşarak eşya toplama kısmı da küçük çaplı bir işkenceye dönüşebilir ve kaza geçirme ihtimaliniz hayli yüksek, söyleyeyim. Uyanıklık yapayım, otobüsteyken toplayayım eşyaları dedim. Kısmen bu yöntem mantıklıydı ama belirli bir hızı geçince, bu oyun eşya toplanamaya izin vermiyor.

Bu arada, hazır saldırıya geçmişken oyunun birkaç teknik sıkıntısından da bahsedeyim. Bir kere, oyunu açarken oldukça uzun bir süre hesaba bağlanmayı bekliyorsunuz. Bu durumda, dur biraz oyuna bakayım da bir şeyler bulayım gibi bir fikriniz varsa sıkıntı oluşturabiliyor. Ayrıca, bu yapımın cihazları fazla ısındırmasından ve bir şarj katili olmasından söz etmiyorum bile çünkü benzer yapıdaki çoğu oyunda böyle bir durumla karşılaşılabiliyor.

Yolda bir eşya gördünüz diyelim. Normalde bu eşya veya hayvanları yakaladıktan sonra birkaç kere tıklamanız ve içinden çıkanları görmeniz gerekir. Yalnız, bu kırma kısmı da sıklıkla takılmalara maruz kalıyor söyleyeyim de cihazınızın ekranını kırmaya çalışmayın. Kısacası bu yapım, oynanabilirlik seviyesi biraz düşük ve meşakkatli bir oyun olduğundan, ülkemizdeki oyuncuların ilgisini cezbeder mi bilemiyorum. Yine de farklı bir Minecraft deneyimi yaşamak istiyorsanız, ücretsiz olan bu yapımı indirip kendiniz de bir göz atabilirsiniz.

Yazar Hakkında

Emrah Subaşı

Yazar

Bir roman yazarı ve iki çocuk babası. Hayattaki en büyük hobilerinden bir tanesi video oyunları ve onlarla ilgili çalışmayı çok seviyor.

Tüm yazıları göster