Video oyunu dünyasının en popüler oyun türlerinden ikisi birleşip, tek bir oyun haline gelse sevinir miydiniz? Ön incelemesini gerçekleştirdiğimiz Shadow Arena için böyle bir tanımlamayı kısmen de olsa yapabiliriz. Karşımızda, MMORPG ve Battle Royale oyunlarının bir karışımı duruyor. Bu yapım, Black Desert oyununun geliştiricisinden Türkçe metin desteği ile geliyor. Bahsettiğimiz yapımın çıkışına henüz zaman var ama bu yapımın kapalı betasına dair görüşleri sizlerle paylaşmak istiyoruz.

Shadow Arena

Shadow Arena ile meydanlara iniyoruz

Giriş kısmında kısaca değindiğim üzere Shadow Arena, bir Battle Royale oyunu ama MMORPG unsurlarından vazgeçmeyen bir yapım. Bu oyun, Black Desert oyununun geliştiricisi olan Pearl Abyss tarafından geliştiriliyor ve Black Desert oyununun izlerini bir hayli fazla taşıyor. Açıkçası, Shadow Arena için Black Desert oyununun Battle Royale modu tanımlamasını yapmamız fazla yanlış olmayacaktır.

Bununla birlikte karşımızda farklı ve güçlü bir oyunun durduğunu da söylemek isterim. Kendine özgü oyun modları, kahramanları ve oynanış yapısıyla bu yapımın hem Black Desert oyunundan hem de diğer Battle Royale oyunlarından ayrılmayı başarabildiğini söyleyebilirim. Dilerseniz ön incelemesini yazmakta olduğum bu oyunun genel yapısından bahsederek, aradaki farklılıkları da detaylandırayım.

Öncelikle, pek çok Battle Royale oyununun aksine ateşli silahların hakim olmadığı bir oyun yapısı var Shadow Arena oyununda. Menzilli saldırılar yapılabiliyor ama bu saldırılan fantastik bir evrende geçtiğinden ötürü biraz MMORPG türünün mekaniklerini içeriyor. Sonrasında, toplanan unsurların kullanımı konusunda keskin çizgilerin olduğunu görüyoruz. Ayrıca, yalnızca gerçek oyunculara değil, oyun alanındaki yapay zeka tarafından yönetilen düşmanlara karşı da mücadele etmemiz gerekiyor.

Tüm bunlarla birlikte oyuna başladığımız andan itibaren bilinen Battle Royale oyunlarında görmeye pek alışık olmadığımız unsurların bu yapımda bulunduğu belirtmek isterim. Müsabakalara başlamadan önce oyuncuların toplandığı bekleme kısmlarından, savaş alına çıkışımıza, oynanış dinamiklerinden, yağmalama sistemine kadar Shadow Arena oyununu özel kılan pek çok unsurla karşılaştım.

Okumakta olduğunuz inceleme yazısında da bahsettiğim oyunun açık betasında sunulan; oynanış mekaniklerinden, savaşların başlangıcından, oyun modlarından, seçilebilen karakterlerden, ödüllendirme sisteminden ve sıralamaların yapısından bahsedeceğim. Belirttiğim gibi MMORPG türünü ve Battle Royale oyunlarına karşı sempati duyuyorsanız, belki de hayalinizdeki yapım hakkında bilgiler edineceksiniz.

Shadow Arena

Oyun modları çeşitli değil ama ilk etap için yeterli

Ön inceleme yazısını kaleme aldığım oyunun çıkışını gerçekleştirdiğinde farklı oyun modlarını barındırıp barındırmayacağını henüz bilmiyorum ama eldekilerin gayet tatminkar olduğunu söyleyebilirim. Shadow Arena oyununu açtığımızda karşımıza 4 adet oyun modu çıkıyor. Bunlar, Türkçe metin desteğiyle; Bireysel, Takım Savaşı, Eğitim Modu ve Gizli Savaş olarak adlandırılıyorlar. Bununla birlikte temel oynanış seçenekleri Bireysel ve Takım Savaşı olarak değerlendirilebilir.

Bireysel isimli seçenekte, Battle Royale oyunlarının klasik kurallarıyla alışıldığın ötesine geçilen bir savaşa dahil olunuyor. Bu seçeneğin amacı, toplamdaki 40 kişi arasından hayatta kalan son kişi olabilmek. Oyunun kuralı bilindik ama yakın dövüş merkezli savaş mekanikleri sayesinde alışılanın ötesinde görüntülere şahit olunuyor. Bu alışılmadık görüntülerin başındaysa, ikiden fazla oyuncunun aynı anda birbiriyle savaşması geliyor.

Ben bunu haklarım dediğiniz bir düşmana saldırdığınızda peşinizden yeni birisinin savaşınıza dahil olması, bu yapımda sizi şaşırmasın. Takım Savaşı modunun adından anlaşılacağı üzere takımlar halinde bir Battle Royale deneyimi yaşanıyor. Bu oyun modunda da toplamda 40 oyuncu bulunuyor fakat ikişer kişilik takımlarla mücadeleye dahil olunduğundan ötürü toplamda 20 takımın yer aldığını görüyoruz. Bahsettiğim oyun modundaki amacımız yine hayatta kalan son oyuncular olabilmek.

Eğitim Modu için detaylı bir bilgi vermeye gerek yoktur sanırım. Shadow Arena oyununa yeni başladıysanız ve karakterlerin neler yapabileceğini merak ediyorsanız, bu kısımda yetenekleri deneyimleyebilirsiniz. Bu yapımı ilk kez deneyecek olan kişiler için bahsettiğim eğitim bölüme bir göz atmalarını önerebilirim. Seçebileceğimiz 9 farklı karakter varken, en çok verim alınabilecek, oyuncuyla en uyumlu olunabilecek karakteri tercih etmek adına bu kısım önem arz ediyor. 

Menüdeki seçeneklerimiz arasında bir de Gizli Savaş modu yer alıyor. Bu kısmın adına baktığınızda gizemli bir içerik çıkacağını bekleyebilirsiniz ama beklemeyin. Gizli Savaş seçeneği, bir nevi özel sunucu görevi görüyor. Bu kısımda kendinize özel olarak bir müsabaka kurulabiliyor ve yalnızca davet edilen oyuncular buradaki müsabakaya katılabiliyorlar. Kısacası bu seçenek için arkadaşlarla eğlenceli vakit geçirilebilecek bir alan tanımlaması yapılabilir. 

Shadow Arena

Shadow Arena ile nasıl bir mücadeleye giriyoruz?

Ön inceleme yazımızdaki yapımın oyun modlarından bahsettiğimize göre artık oyuna giriş yapabiliriz. Üst kısımlarda bahsettiğim gibi karşımızda MMORPG türünün esintileriyle gelen bir Battle Royale oyunu bulunuyor. Müsabakaya girerken iki türün birleşimini neredeyse attığımız her adımda görebiliyoruz. Alışılan Battle Royale oyunlarında olduğu gibi bir bekleme lobisine aktarılıyoruz önce ve diğer oyuncuların tamamlanmasını bekliyoruz.

Bu lobinin, diğer Battle Royale oyunlarıyla olan en büyük farklı ise diğer oyuncularla düello yapılabiliyor olması. Beklerken, istediğimiz düşman karakterin yanına giderek düello teklif edebilir, bu süreçte hem yeteneklerimizi geliştirip hem de antrenman yapabiliriz. Vakit geldiğinde; müsabaka için gerekli olan oyuncu sayısı tamamlandığındaysa savaş alanına bir kara ruh olarak fırlatılıyoruz. Bu kısımda da diğer Battle Royale oyunlarından farklı olarak fırlatılma ve bir süre kara ruh halinde ilerleme dinamikleri ilgi çekiyor.

Bu arada Battle Royale oyunlarıyla farklılıklardan bahsetmişken, oyunun başlangıcında yaptığımız bir seçenekten bahsetmeden geçmeyeyim. Şöyle ki, müsabakaya başlarken öncelikle bir karakter seçiyoruz. Karakterimizi seçtikten sonra Mühürlü Sandık olarak adlandırılan bir seçeneğe girerek, oyundaki depo kısmında olan eşyalardan birisini seçmemiz gerekiyor. Seçilen bu eşyaya göre müsabaka sırasında görev alıyoruz ve fazladan ödül kazanma şansımız doğuyor.

Müsabaka alanına bir kara ruh olarak fırlatılırken yönümüzü belirleme, yere indikten sonraysa bir süre kara ruh formunda ilerleyebilme gibi özgürlüklerimiz bulunuyor. Ayrıca oyun sırasında Q tuşu ile yeniden kara ruh formuna kısıtlı süreliğine geçebildiğimiz gibi E tuşuyla da başka bir alana ışınlanma özelliğimiz mevcut. Diğer özellikler karakterlere göre değişim gösterebiliyor. Bu arada, oyun alanında hem gerçek oyuncularla hem de yapay zekayla mücadele ettiğimizi unutmamalıyız.

Öte yandan, savaş meydanına indiğimiz ilk 4 dakika içerisinde canımızı kaybedersek, yeniden karar ruh olarak başka bir noktada canlanabiliyoruz. Sonrasındaysa telafi kapıları kapanıyor ve mücadele gerçek halini alıyor. Battle Royale oyunlarıyla olan farklılıkları sayarken, bu yapımın esas oyun mekaniklerini ve yağmalama sistemini atladım sanırım. Gelin bu sisteme ve karakterlerin yapıların, alt kısımda beraberce bir göz atalım.   

Shadow Arena

Karakterlerin özellikleri, benzer yapımlara göre daha önemli

Shadow Arena oyunundaki karakterlerden bahsetmeden önce, üst kısımda yarım bıraktığım yağmalama kısmına değinmek istiyorum. Yine belirttiğim gibi savaş alanına indiğimizde bizleri yapay zekaya sahip düşmanlar da karşılıyor. Bu düşmanların arasında zorluk seviyeleri değişen farklı türler varlar. Yendiğimiz yapay zeka düşmanlar öldürüldüğünde sandık düşüyor. Sandığın yanına giderek R tuşuna basarak bu sandığı alabiliyoruz. Benzer biçimde G tuşuna bastığımızdaysa sandıktaki eşyaları donanıyoruz.

Savaş alanında topladığımız eşyalara göre Z tuşuna basarak canımızı, X tuşuna basarak da enerjimizi tazeleyebildiğimizi ve I tuşuyla eşyalarımıza bakabildiğimiz söyleyeyim. Müsabaka boyunca elde ettiğimiz başarılar, karakterlerimizi güçlendiren unsurlar olarak geri dönüyor. Bu arada Battle Royale oyunlarında olduğu gibi daralan bir haritanın içerisinde, gücümüzü ve yeteneklerimiz arttırarak yola devam ediyoruz.

Eğer izin verirseniz biraz da karakterlerimizden bahsetmek istiyorum. Shadow Arena oyununun deneyimlediğim sürümünde 9 adet seçilebilir karakter bulunuyordu. Bu karakterlerin birkaç özelliği kendisinin, diğerleri herkesle aynıdır diye düşünmeyin lütfen. Her bir karakterin ayrı özellikleri ve donanımları bulunuyor. Kazanımları da kişisel yeteneklerine göre şekilleniyor. Bu arada karakterlerin bir Battle Royale oyunundan çok MMORPG türüne ait olduğunu ayrıca belirtmeme gerek yoktur sanırım.

Black Desert oyununun geliştiricisi bir Battle Royale oyun tasarlıyorsa, Black Desert oyunun etkisini görmek şaşırtıcı olmuyor. Örneğin Shadow Arena oyunundaki Jordine Ducas bunlardan birisi. Black Desert oyunundaki ana görevlerde karşılaştığımı bu karakter Shadow Arena oyununda savunma özellikleriyle ön plana çıkıyor. Diğer karakterlerin de kendilerine özgü özellikleri bu yapıma renk katıyor. Yeonhwa isimli kadın karakter sürati ve takip yetenekleriyle dikkat çekerken, Ahon Kirus isimli güzel karakter kaçınma, yakın ve menzilli dövüş kabiliyetleri bulunduruyor.

Diğer ilgi çeken karakterlere de şöyle bir bakarsak: Gerhard Shultz isimli karakter süper zırh becerileriyle, Haru karakteri ise Shadow Step yeteneği ve çevikliğiyle kendilerini gösteriyorlar. Bu yapıma giren oyuncular, kendi oyun yeteneklerine göre en iyi karakteri zaman içerisinde keşfedecektir. Muhtemelen oyunun tam sürümünde daha fazla karakteri ve MMORPG türünün özelliklerini barındırdığını göreceğiz.

Shadow Arena

Shadow Arena oyununda beceriler geliştirilebiliyor

Battle Royale oyunlarında, karakterlere uygulanan unsurların genelde görsel olduğu gözlenir. Shadow Arena oyunundaysa, karakterlerimizin becerilerini geliştirerek daha kaliteli oyuncular oluşturulabiliyor. Bu durum, oyuna yeni başlayanları biraz zorlarken bu yapıma olan ilgiyi de arttırıyor. Öte yandan, zaman içerisinde beceri geliştirme özelliğinin bir öde ve kazan yöntemine dönüşmesine dair tehlikenin varlığını da şimdiden belirteyim.

Shadow Arena oyununun ana ekranında bulunan Beceri Geliştirme kısmına girerek bahsettiğim işlem yapılabiliyor. Oynanış sırasında toplanan beceri taşları vasıtasıyla beceri geliştirilebiliyor. Geliştirilen her beceri biriminden sonra bir sonraki birimin değeri artıyor. Örneğin, ilk beceri birimini geliştirmek için 10 adet beceri taşı gerekiyorken, ikinci birim için bizden 15 adet beceri taşı isteniyor. Bu durum, beceri seviyesi arttıkça doğru orantılı olarak artıyor.

Okumakta olduğunuz ön inceleme yazısının sonuna gelirken Shadow Arena oyununun detaylı sıralama sistemine de değinmek istiyorum. Her maçın sonunda istatistik olarak veriler sunulduğu gibi bu oyunun ana menüsünden de kendi bölgemizdeki ve dünya genelindeki sıralamalarda kaçıncı olduğumuzu takip edebiliyoruz. Ana ekrandaki bir diğer kısım olan depo ise oyuna başlamadan önce seçtiğimiz eşyaların saklandığı alan oluyor.

Deneyimlediğim kapalı beta sürümünde henüz dükkan kısmının aktif olmadığını söyleyeyim. Bu kısımda kozmetik unsurların bulunacağı aşikar ama beceri geliştirmeye dair unsurlar hakkında henüz kesin bir bilgi bulunmuyor. Belirttiğim gibi oynanışı etkileyen unsurların parayla satılacak olması olasılığı rahatsız edici olacaktır. Yine de böyle bir riske girilmeyeceğini düşünüyorum.

Toparlamak gerekirse, Shadow Arena oyununun ön inceleme yazısında belirttiğim gibi oldukça farklı tarzda bir Battle Royale oyunu. Özellikle MMORPG türündeki yapımlardan aldığı özelliklerin bir Battle Royale oyununda uygulanması ilginç duruyor. Black Desert oyununu daha öncesinde deneyimlerin, gayet başarılı olan grafikleriyle ve sesleriyle birlikte Shadow Arena oyunundan da keyif alacağını düşünüyorum.

Etiketler:

Yazar Hakkında

Emrah Subaşı

Yazar

Bir roman yazarı ve iki çocuk babası. Hayattaki en büyük hobilerinden bir tanesi video oyunları ve onlarla ilgili çalışmayı çok seviyor.

Tüm yazıları göster