Yıllardır olduğu gibi bu sene de NBA 2K serisinin yeni bir oyununa merhaba dedik. Bu yılın en önemli farkı, serinin yeni üyesi olan NBA 2K21 oyununun mevcut nesil ve yeni nesil olarak iki farklı sürüm olarak çıkışını gerçekleştirecek olması. Okumakta olduğunuz yazıda, bu oyunun PC ve mevcut nesil oyun konsolları için gelen sürüme göz atacağız. Bu arada, göz atacağımız diye belirtmeme bakmayın, detaylıca oynanışından oyun modlarına, yeniliklerinden aynı bırakılan özelliklerine kadar pek çok noktaya değineceğiz. Hazırsanız, oyunun genel yapısını anlatarak beraberce hızlı bir başlangıç yapalım.

NBA 2K21

NBA 2K21, genel yapısına bir yenilik getirmiyor

Henüz 2000’li yılların başlarındayken basketbol oyunlarında yalnızca tek bir maç yapabilme, sezon oynama ve Play-off aşamasında mücadele edebilme gibi oldukça sığı seçenekler vardı. Yıllar içerisinde bu seçenekler dallanıp budaklandı ve oynanabilecek pek çok seçenekler karşımıza çıkarılır hale geldi. NBA 2K serisi de basketbol oyunları alanındaki liderliğini bu oyun modları ve oynanış mekanikleriyle yıllar içerisinde güçlendirdi. Nihayetinde, çeşitlilik barındıran yapımları deneyimler hale geldik.

NBA 2K21 oyununda, genel anlamda pek bir yenilik yok demeden önce üst kısımdaki uyarıyı yapmak istedim. Yenilikler fazlaca olsa fena olmazdı ama 2K Games tarafı sağlam adımlarla yoluna devam etmeyi tercih ediyor. Bu oyunda tercih edebileceğimiz seçenekler olarak; Play Now, MyTeam, MyCareer ve MyLeague kısımları yer alıyor. Şimdi, konuya uzak olan okurlarımız için bu bölümlerde neler yapıldığından kısaca bahsederek yazının devamında her bir bölümün detaylarına ineceğim.

Play Now kısmı, en basit olarak seçtiğimiz takımlarla, kendimiz, bir arkadaşımız ya da çevrim içi olarak maçlar yaptığımız bölüm oluyor. Bu kısma girdiğinizde karşılaşacağınız seçeneklerin uzun soluklu olmayacağını belirteyim. Yine de NBA ve WNBA taraflarından takımlar seçerek, bahsettiğim gibi farklı koşullarda maçlar yapmak bu alanda gerçekleşiyor. WNBA takımlarıyla birlikte mevcut NBA takımları, klasik NBA takımları ve bir takımda oynamış en iyi oyuncuların yer aldığı All-Time başlığıyla gelen takımları burada kullanabiliyoruz.

MyTeam seçeneği bizim NBA 2K serisindeki FIFA Ultimate Team modumuz oluyor. Başlangıçta 24 ögeyi içeren bir paket açarak, güçsüz kadrolarla başladığımız bu bölümde, en güçlü kadroyu oluşturmak için adımlar atıyoruz. MyCareer ise basketbolcu olma hayallerimizi sanal dünyada gerçekleştirdiğimiz hikaye odaklı bölüm olarak karşımıza çıkıyor.

Burada, oluşturduğumuz bir karakterin, sıfırdan zirveye doğru ilerleyişine tanıklık ediyoruz. MyLeague kısmıysa, üst kısımda belirttiğim eski NBA markalı oyunlarda yer alan; sezon, Play-off gibi kısımların çok daha kapsamlı bir hali oluyor. Bu kısımda yer alan MyGM moduyla, elimizdeki yapımı bir menajerlik oyununa dönüştürebiliyoruz. Sezonları da yine gelişim unsurlarıyla birlikte idari olarak ele alabiliyoruz.

NBA 2K21

Oynanış anlamında yer yer farklılıklar göze çarpıyor

Üst kısımda kısaca bahsettiğim oyun seçeneklerinden birazdan detaylıca bahsedeceğim yalnız öncelikle oynanışla ilgili bilgiler paylaşmak istiyorum. Genel itibariyle, NBA 2K21 oyununun oynanış mekaniklerinin, NBA 2K20 oyunuyla benzerlikler gösterdiğini söyleyebilirim. Pek çok kişi iki oyunun da tamamen aynı oynanış dinamiklerini barındırdığını düşünebilir fakat arada önemli farklılıklar bulunuyor. Bunların başında da şut atma dinamikleri geliyor.

NBA 2K21 için kaleme aldığım ön inceleme yazısında da belirttiğim üzere bu yılki oyunda yenilenmiş bir şut barı görüyoruz. Oyuncumuzun durumuna ve yeteneklerine göre bu şut barının belirli bir bölgesi şutun bırakılacağı alan oluyor. Bu belirlenen bölgenin en ortasında ise ince bir çizgi yer alıyor ki burayı denk getirdiğimizde kusursuz şut atmış oluyoruz. Şut barının değişmesi ile birlikte şut mekaniklerinin farklılaştığını da gördüğümü söylemek isterim.

Yanımızda oyuncu olup olmamasına göre isabet oranımızda değişiklikler yaşanıyor. Zorlu seviyelerde maç yapıyorsanız, şutların girmesi biraz daha zorlaşıyor. Top fiziğinin ağırlaştırılması durumu da buna eklenince, topun çok daha gerçekçi fiziksel tepkiler verdiğini görüyoruz. Kesin basket olur dediğim pek çok topun potanın içerisinden çıktığına şahit oldum. Bu arada hava atışlarında daha zamanlamaya uygun olarak zıplama tuşuna basmak gerekiyor.

Potaya kat etmeyi seven oyuncuların bu yeni yapımda biraz daha dikkatli olmasında fayda var. Geçtiğimiz birkaç senenin NBA 2K oyunlarında, sahanın yan kısımlarından hızlıca geçmek daha faydalıyken, bu yıl orta bölümden geçmek daha kolay hale getirilmiş durumda. Serinin bu yeni oyununda yapay zekanın da eksiklerini kapattığını gördüm. Savunma anlamında, rakipler gidebileceğimiz bölgeleri hızlıca kapatabiliyorlar.

Ön inceleme yazısında da dile getirdiğim üzere rakip oyuncuyla burun burunayken yapılan atışların isabet oranı da bir hayli düşürülmüş durumda. Blok yapmak da biraz daha sık rastlanan bir durum olurken, saha içi hızlı taktikler menüsünün NBA 2K20 oyunundakiyle tamamen aynı kontrol şemasına sahip olduğunu da söylemeden geçmeyeyim. Özetle, devrimsel yeniliklerle karşılaşılmasa bile oynanış anlamında farklılaşan ve onarılan mekaniklerin varlığını NBA 2K21 oyununda gördüğümü söyleyebilirim.

NBA 2K21

Play Now bölümünde hızlıca kozumuzu paylaşabiliyoruz

Üst kısımda belirttiğim gibi Play Now kısmı, bizlerin rahatça tek maç yapabildiğimiz ve bağlanmaktan uzak durduğumuz bir alan oluyor. Diğer bölümlerin oyuncuların aylarını hapseden yapısına nazaran Play Now kısmının daha zararsız olduğunu şakayla karşılık olarak söyleyebilirim. Bu seçeneği tercih ettiğimizde karşımıza 7 adet başlık çıkıyor. Bunlar; hızlı maç, WNBA maçı, günün NBA maçı, çevrim içi hızlı maç, eğitim bölümü, Blacktop ve arkadaşımızla oynama seçenekleri olarak sıralanıyorlar.

Hızlı maç kısmında, istediğiniz takımı ve rakibinizi seçerek dilediğiniz bir müsabakayı gerçekleştirebiliyorsunuz. Bu kısımda, son iki yılının NBA şampiyonları olan Golden State Warriors ve Toronto Raptors takımları da eski NBA kadroları arasında yerini alıyor. Ayrıca, Team USA için iki takımın da seçilebilir olduğunu gördüm. Belirttiğim gibi bu kısımdaki dilediğiniz takımı seçerek keyfinizce maç yapabiliyorsunuz.

WNBA maçı da hızlı maç seçeneğinin yaklaşık olarak aynısı oluyor ama adından da anlaşılacağı üzere yalnızca WNBA takımları seçilebiliyor. Günün NBA maçı kısmı, ben inceleme yaparken henüz aktif değildi. Bu kısım, NBA normal sezonunda o gün hangi maçlar varsa onları o takımlarla oynamanızı sağlayan bir bölüm. Çevrim içi hızlı maç seçeneği ise hızlı maçın gerçek bir oyuncuya karşı oynanan hali olarak karşımıza çıkıyor.

Bu son söylediğim kısımda, dilediğiniz bir takımı seçerek, yine dilediği takımı seçen bir oyuncuya karşı çevrim içi bir müsabaka yapabiliyorsunuz. Eğitim bölümünü ise yine adından anlaşılacağı üzere oyundaki hareketlerin öğrenildiği alan oluyor. Ben pas atmayı, şut atmayı biliyorum, bu bölüme ne gerek var demeyin. Her sene NBA 2K serisinin bir oyununu oynasanız bile öğrenebileceğiniz illa ki yeni hareketler olacaktır.

Arkadaşla oynama seçeneği ise bir arkadaşınızla karşılıklı maç yapmanızı sağlayan en kısa yol oluyor. Bu seçenekler arasında belki de en çok sevileni olan Blacktop ise 1v1, 2v2, 3v3, 4v4 ve 5v5 seçeneklerinden bir tanesini seçerek müsabakalar yapılan bir çevrim içi oyun alanı konumunda. Burada da eğlenceli vakitler geçirebilirsiniz, diyerek yüzlerce saatinize kastedecek olan bölümlere göz atmaya başlayalım.

NBA 2K21

MyTeam modu, her sene üzerine koyarak ilerliyor

NBA 2K21 oyununa NBA 2K20 ile neredeyse aynı oyun olmuş eleştirilerinin yapılmasının en büyük engelinin MyTeam modu olduğunu düşünüyorum. Üst kısımlarda da belirttiğim gibi FIFA Ultimate Team yapısıyla bizlere kadro kurma ve bu kadroları yükseltme imkanı veren MyTeam modu, her sene olduğu gibi NBA 2K21 oyununda da kendisini geliştirerek karşımıza çıkıyor. Benim de bu oyun serisinde en sevdiğim oyun modu olan MyTeam için izninizle biraz detaylı açıklamalarda bulunacağım.

Öncelikle, başlangıç paketlerimizde yer alan yıldızlardan bahsedeyim. MyTeam moduna girdiğiniz anda 5 paket seçeneğiyle karşılaşıyoruz. NBA 2K20 oyununa benzer şekilde bu 5 paketin her birisinde yükseltilebilir oyuncu kartı şeklinde gelen bir yıldız oyuncu yer alıyor. Çıkışını gerçekleştiren NBA 2K21 oyununun MyTeam modunda sunulan yıldızlarsa; Allen Iverson, Dwyane Wade, Carmelo Anthony, Kevin Garnett ve Shaquille O’neal oluyor.

NBA 2K20 oyunundan önceki başlangıç paketlerinde geçici oyuncu kartlarının verildiğini hatırlatayım. Bu kartlar yalnızca birkaç maç kullanılıp yok oluyordu. NBA 2K20 oyunuyla ise sürekli olarak bizde kalabilen ve yükseltilebilir olan kartlar verilmeye başlandı. Böylelikle, takımımızda bir yıldız oyuncuyla oyuna başlamış olduk. Bahsettiğim uygulama, NBA 2K21 oyunuyla da aynen devam ediyor. Yukarıda saydığım 5 yıldız oyuncudan birisini seçerek bu oyun moduna giriş yapıyoruz.

Seçtiğimiz yıldız oyuncu 80 ortalama değer ile bize verilmesine karşın bir maçta bu oyuncuyla 6 sayı attığımızda ortalama değerimiz 85 rakamına çıkıyor. Sonraki başarımlarımızla birlikte elimizde 89 ortalama dereceli bir oyuncu bulunmuş oluyor. Açıkçası ben bu durumdan gayet memnun olmuştum ki bu sene de aynı memnuniyetim devam ediyor. Bu arada, yükseltilebilir olan bazı oyuncu kartlarına seçenek sisteminin geldiğini de söylemeden geçmeyeyim.

Bu sisteme göre, bazı geliştirme durumlarında bizlere geliştirmenin odaklanacağı bölümü tercih etme imkanı sunuluyor. Örneğin, ben Shaquille O’neal ile MyTeam moduna başlamıştım. Bir maçta 6 sayı attığımda 85 ortalama değere ulaştım. Bir sonraki yükseliş için atletik yada defansif seçeneklerinden birisini seçmem istendi. Bu seçimleri yapmak için farklı başarımlar kazanılması gerekiyor.

NBA 2K21

MyTeam modu da sezon sistemine kavuşuyor

NBA 2K21 oyununun MyTeam modunda yer alan en büyük yeniliğin sezon sistemi olduğunu söyleyebilirim. Başlangıç paketini seçtikten sonra oyuna giriyoruz ve bizleri yepyeni bir özellik olan sezon sistemi doğrudan karşılıyor. Hatta, giriş yaptığımız anda hiçbir başarı kazanmadan 93 ortalama değerdeki bir Anthony Davis geçici kartı ücretsiz olarak veriliyor. Sezon sistemi, günümüzdeki pek çok video oyundan aşina olduğumuz üzere deneyim puanlarımızı arttırmamızla ilerliyor.

Yine alıştığımız üzere, sezon sisteminin her bir adımında bir ödül kazanıyoruz. Bu ödüllerin arasında oyuncu kartları olduğu gibi, oyunda kullanılacak olan pek çok unsur da bulunabiliyor. 40. seviyeye çıkıldığında ise pembe elmas renkte bir Stephen Curry kartını kazanabiliyoruz. Oyunun hemen başında bir pembe elmas renkli kart kazanmak bu kadar kolay mı diye sorarsanız, o kısmın biraz zor olduğunu belirtebilirim.

Sezon sisteminde ilerlemek için belirlenen görevleri gerçekleştirmemiz gerekiyor. Bu görevlerin arasında kısıtlı süreli olanlar da var, sezon boyunca aktif olanlar da. Belirlenen başarımları tamamladıkça deneyim puanları kazanabiliyoruz ki bu puanlar da genelde fazla tatmin edici olmuyorlar. Stephen Curry kartına ulaşmak için 150 Bin deneyim puanı biriktirmek gerekiyor mesela.

Pek çok görevin 100 ile 200 arasında puan vermesinden ötürü maratonun uzun olacağını anlıyoruz. Bununla birlikte, NBA 2K21 oyunundaki sezon sistemi gayet canlı bir biçimde ilerliyor. Yayımlanan paketlerdeki oyuncularla ilgili görevler, sezon boyunca kazanılan oyuncularla ilgili görevler ve yapılması gereken özel başarımlarla birlikte pek çok alandan başarı elde etme imkanımız bulunuyor. Tüm bunlarla birlikte, yeni bir ödül oyununun da NBA 2K21 ile seriye eklendiğini belirteyim.

Bu yeni ödül sistemi, kademeli olarak kart açma dinamiklerine dayanıyor. Bize belirli sayıda kart açma hakkı veriliyor ve açtığımız kartlardan ödüller kazanabiliyoruz. Burasının önemli tarafı ise bizi üst katlara taşıyacak olan kartı keşfetmek oluyor. Bina temasıyla hazırlanan kart açma kısmı üç aşamadan oluşuyor. İlk iki aşamada yükseltme kartlarını bulursak, daha yüksek ödüllerin kazanıldığı en üst kata geçebiliyoruz. Katlar yükseldikçe, seçilebilir olan kartların sayısı da artıyor.

NBA 2K21

MyTeam modunda oyunculara gelişim ve rozet seçenekleri sunuluyor

İncelemekte olduğum oyunun MyTeam oyun moduna gelen yeniliklerden birisinin de rozetlerin oyuncu kartlarına uygulanması olduğunu söylemeden geçmek istemiyorum. Yeni sistemde oyuncular rozetler kazanabiliyorlar ve bu rozetler oyunculara uygulanabiliyor. Bu rozetler oyuncuya uygulandığında, o oyuncunun rozetinin derecesi artıyor. Bazı geliştirilebilir oyuncuların gelişim türlerinin seçilebildiğini ise üst kısımlarda belirtmiştim.

Bu arada, MyTeam modu için gelen bazı takas sistemlerinin geldiğini de sizlerle paylaşayım. Yeni sisteme göre bazı oyuncu kartları ve elmas renkli sınırsız kontrat kartları takaslar sonucunda elde edilebiliyorlar. Bu özelliği faydalı bulduğumun altını çizmek isterim. Elimizdeki kullanmadığımız pek çok oyuncu kartını bu takas sistemi vasıtasıyla değerlendirebiliyoruz. FIFA serisinden hatırlanacak olan bu sistemde, güçlü bir kart almak için pek çok oyuncuyu feda etmemiz gerekiyor.

Oyunun ilk aşamalarında çok kolay değil bu durum ama eldeki kartlar arttıkça daha avantajlı hale geleceğini düşünüyorum. Örneğin, ametist renkli bir kart için, bu seviyenin altındaki kartlardan çok sayıda talep ediliyor. Haliyle, oyunun başlarında bu kadar kartı fazladan para ödemeden bulmak da biraz zor oluyor. Benzer şekilde, sınırsız bir kontrat kartı elde etmek için benzer bir sistem kullanılıyor. Çok sayıda altın, gümüş ve bronz renkli kontrat kartı vererek bir elmas kontrat kartını takas edebiliyoruz.

NBA 2K21 oyununun MyTeam modunda karşılaştığım yeniliklerden bir diğeri ise bir müsabaka seçeneği olarak karşıma çıktı. Yalnızca hafta sonları aktif olan bu müsabaka türünde, çevrim içi olarak belirli şartları karşılayan takımlarla maçlar yapılabiliyor. Bu şartların ilk hafta itibariyle bir tane olmadığının da altını çizmek isterim. Örneğin, ilk Limited mücadelesi için takımların kırmızı renkli yakut kartlar ve üzerindeki oyunculardan bir tane bulundurmasına müsaade ediliyordu.

Takımın diğer oyuncuları ise safir ve daha düşük kartlardan olabilirlerdi. Aynı zamanda Limited müsabakasına katılmak için takımdaki oyuncuların 2020 NBA Play-off mücadelesi veren takımlardan olması şartı vardı. Bir diğer deyişle, oyuncular yalnızca Play-off oynayan 16 takımın arasından seçilebilirlerdi. İşte bu tür şartlara uyan bir kadro kurabildiğinizde, bahsettiğimiz mücadeleye giriş sağlayabiliyorsunuz.

NBA 2K21

MyTeam modu ile gelen sezon sistemi, oyun seçeneklerinin süresini uzatıyor

Aklımda kaldığı kadarıyla NBA 2K21 oyununun MyTeam modunda yer alan yeniliklerden sizlere bahsetmeye çalıştım. Bahsettiğim yeniliklerle birlikte, özellikle sezon sisteminin mevcut olan müsabaka türlerini de etkilediğini belirtmek isterim. Bunlardan önceyse, NBA 2K21 ile seriye giriş yapacak olan oyuncular için MyTeam modunda hangi seçeneklerin olduğunu sıralayayım ve bunların yeni oyunda nasıl yapılandırıldığını da bir yandan aktarayım.

MyTeam moduna girdiğimde, geçtiğimiz senelerdeki menü sıralamasının değişmediğini gördüm. Bir ana ekran kısmıyla birlikte, tekli oyunculu maçlar ve çevrim içi maçların yapıldığı kısımlar yine ayrılmış durumda. Tekli oyunculu kısımda, orijinal isimleriyle Triple Threat, Domination bölümleri yine baş rolde bulunuyorlar. Bunlara ek olarak farklı temaları barındıran meydan okuma görevleri de tekli oyunculu kısmın eğlence düzeyini arttıran etmenlerden oluyor.

Geçtiğimiz yıldan örnek vermek gerekirse, 3v3 mücadelelerin yapıldığı Triple Threat kısmı, tek bir ödül listesine sahipti. 1000 maç kazanmaya kadar giden bu listede kazanılan maçlardan sonra alınacak ödüller bulunuyordu. Sezon sisteminin etkisiyle bu liste, 1000 yerine 300 ile sınırlandırılmış durumda. Yeni sezonda listedeki ödüller de yenilerek devam edilecek. Benzer bir durumun Domination kısmında geçerli olduğunu gördüm.

Aslında görünüş olarak Domination seçeneğinde bir değişiklik bulunmuyor fakat kazanımlar listesinde normalde kazanılabilecek olan yıldızdan daha fazla yıldızın kazanılabileceği görülüyor. Böylelikle de sezonların ilerlemesiyle birlikte bu alana yeni içeriklerin dahil edileceği anlaşılıyor. Bu arada, bilmeyenler için Domination kısmının sırasıyla müsabakalar yaparak önemli ödüllerin alındığı bir alan olduğunu belirteyim. Seçilen zorluk seviyesine göre yıldız kazanılan bu kısmın ilk bölümündeki en yüksek zorluk seviyesinin Hall of Fame olarak belirlendiğini de yeri gelmişken sizlerle paylaşayım.

Unlimited olarak adlandırılan çevrim içi kısım ise lig usulüne çevrilmiş durumda. Bu kısımda alınan galibiyet sayısına göre üst liglere yükselerek mücadele edilebiliyor. Böylelikle, biraz daha dengeli maçların yapılabiliyor. Meydan okuma kısmının geçen sene en çok ilgi çeken Spotlights başlıklı bölümse, sezon sistemine paralel halde gelişiyor. Bu kısımda, belirli temalarla müsabakalar yapıyor ve ödüller kazanmaya çalışıyoruz.

NBA 2K21

MyCareer modu ile yeni bir maceraya merhaba diyoruz

Açık söylemek gerekirse, günümüzdeki nesil oyun konsolları için çıkan ve incelemekte olduğum NBA 2K21 sürümünde yeni bir MyCareer senaryosu göreceğimi zannetmiyordum. Bunun en önemli nedeni, yeni nesilde bu ilerlemenin sıfırlanacağının açıklanmasıydı. Ayrıca, MyTeam seçeneğindeki ilerleyişin yeni nesil oyun konsollarına da taşınabildiğini duyduğumda, yeniliklerin yalnızca MyTeam ile sınırlı kalacağını düşünmüştüm. Nihayetinde yanıldığımı anladım çünkü incelediğim NBA 2K21 sürümünde yeni bir MyCareer macerası yer alıyor.

Bu macerada, Junior olarak anılan bir ana karakteri canlandırıyoruz ve mücadelemiz lise seviyesinden başlıyor. Aslına bakarsanız dramatik bir hikayenin ortasında buluyoruz kendimizi. Ana kahramanımız, uzun süredir basketbolla ilgilenmiyor ve Amerikan futbolu oynuyor. Hocasının ısrarıyla lise takımına geri dönen bu kahramanın en can yakan tarafı ise babasını kaybetmiş olması. Kahramanımızın babası ise sıradan bir kişi değil, NBA seçmelerinde tercih edilmeyen fakat kolej liginde gayet başarılı olmuş bir basketbolcu.

Üst kısımda belirttiğim gibi detaylı bir MyCareer modu hikayesi bulacağımı beklemiyordum fakat içerisine düştüğümüz hikaye yeterli derecede detayı barındırıyor. Önce lise liginden başlıyor ve başarımıza göre bir üniversite tercihi yapıyoruz. Üniversite tercihimizle birlikte NBA seçmeleri giden yolculuğumuz başlıyor ve hikaye gereği farklı unsurlarla karşılaşıyoruz. Bu unsurların arasında bir kız arkadaş ve basınla ilişkilerimiz de yer alıyor.

Aynı zamanda hikaye geçişlerinde sık sık karakterimizin babasıyla olan sohbetlerine de tanıklık ediyoruz. Sinematik geçişlerin de desteğiyle kolej ligi maceramız NBA seçmelerine kadar devam ediyor. NBA 2K21 oyununun MyCareer modunda dikkatimi çeken önemli bir noktanın ise diyaloglarda verdiğimiz kararların seçilme şansımızı etkilemesi olduğunu söyleyebilirim. Geçtiğimiz senelerde daha çok NBA öncesinde yaptığımız maçlardaki başarımız seçilme sıramızı etkiliyordu.

NBA 2K21 oyunundaysa, hem yaptığımız maçlardaki performansımız, hem de diyalog sistemindeki seçeneklerin NBA seçmelerine büyük ölçüde etki oluşturduğunu gördüm. Ancak, seçilmeyi istediğim takımın bana sorulması ve o takım tarafından seçilmem de bazı soru işaretlerini aklıma getirdi. İster istemez neden o kadar çaba harcadık, sorusunu kendime sormadan edemedim.

NBA 2K21

MyCareer ile bu kez plajlara iniyoruz

NBA 2K serisinin oyunlarındaki MyCareer modunda birkaç senedir mahalle kavramının olduğunu muhtemelen biliyorsunuzdur. Antrenmandan alışverişe kadar pek çok etkinliğin gerçekleştirildiği bu mahalle NBA 2K21 oyununda plaj temasıyla karşımıza çıkıyor. Farklı eğlence alanları ve oyuncuların kendi aralarında sosyalleşmelerini sağlayan unsurların olduğunu söyleyebilirim. Mevcut nesil sürümü olmasına rağmen yeniliklerin yer alması şahsımı memnun etti.

NBA 2K21 oyunundan önceki NBA 2K oyunlarında, bu mahalleye girmek için bir NBA oyuncusu olma şartımız bulunmaktaydı. Bu kez ise henüz ön aşamalardayken bile mahalleye girme imkanımız bulunuyor. Ayrıca, kolej liginde fazla vakit kaybetmek istemiyorsanız doğrudan NBA seçmelerine katılma imkanınızın olduğunu da belirtmek isterim. Muhtemelen, giriş kısmı bu serinin eski oyunlarına göre biraz daha uzun olduğu için böyle bir seçenek eklenmiş olabilir.

NBA oyuncusu olduktan sonraki aşamanın genel hatlarıyla değişmediğini gördüm. Yine lig maçlarına katılarak para ödülü kazanıyoruz ve bu ödülleri karakterimizin geliştirmekte kullanıyoruz. Rozetlerin büyük bir kısmı NBA 2K20 ile aynı ve rozet kazanmak ve güçlendirme sisteminde bir farklılıklar bulunmuyor. Büyük ölçüde bildiğimiz MyCareer modu, NBA 2K21 oyununda da büyük benzerliklerle karşımıza çıkıyor.

Henüz bir NBA 2K oyununu denememiş olan okurlarımız için kısaca MyCareer modu hakkında bilgiler vermeden geçmeyeyim. Bu oyun modunda, şimdiye kadar okuduklarınızdan anlaşılacağı üzere genç bir oyuncuyu, tabiri yerindeyse bir efsane haline getirmeye çalışıyoruz. Kazanılan oyun içi paralarla karakterimizi geliştiriyorken, bu oyun modunda karakter geliştirmek için gerekli olan miktarlar mikro ödemelerle de satın alınabiliyor. Yalnız, deneyim puanları kazandıkça geliştirme sınırımızda artış oluyor.

Aslına bakarsanız MyCareer modunun bir nevi sanal dünya olduğunu da söyleyebilirim. Burada karakterimizi özelleştirerek farklı markalara ait tişörtleri, şortları, pantolonları, ayakkabıları ve çantaları satın alabiliyoruz. Aynı zamanda oyuncumuzun, pek çok farklı noktadaki animasyonlarını seçme imkanımız da bulunuyor. Bu animasyonlar arasında; smaç basma, turnike atma, serbest atış stili gibi geniş bir seçenek havuzu yer alıyor. Nihayetinde, her yıl olduğu gibi bu yıl da MyCareer modunda geçirilecek olan onlarca saat bizleri bekliyor.

NBA 2K21

MyLeague ve MyGM modları ile menajerlik kariyerimize de başlayabiliriz

NBA 2K serisinin bir süredir görmeye alıştığımız bir diğer ana bölümünün MyLeague olduğunu söyleyeyim. Bu bölüme girdiğimizde; MyLeague, MyGM, MyLeague çevrim içi, günün maçları, WNBA sezonu, NBA sezonu, WNBA Play-off turları ve NBA Play-off turları olarak 8 başlıkla karşılaşıyoruz. NBA normal sezonu henüz başlamadığından ötürü günün maçları kısmı aktif halde değil. Diğer kısımlar ise rahatlıkla oynanabiliyor ki bu bölümlerde daha çok işin menajerlik tarafıyla uğraşıyoruz.

MyLeague, şahsen eskiden oynamayı çok sevdiğim bir bölümdü ama üst kısımda anlattığım MyTeam ve MyCareer gibi sürükleyici oyun modlarından sonra bu kısmı biraz ihmal ettim. Burada, seçtiğiniz bir NBA takımıyla sezona başlayıp ilerleme sağlamaya çalışıyoruz. MyLeague bölümünde; mali kriterlere, transferlere, oyuncu gelişimi ve antrenmanlar gibi değerlere hakim olmamız gerekiyor. Bir nevi menajerlik modu diyebilirim ama menajerlik anlamında da yüzeysel bir bakış sunuyor.

Açıkçası, Fantasy Draft seçeneğiyle, sıfırdan bir NBA takımı oluşturarak bu kısımda ilerlemenin bir başka keyif olduğunu düşünüyorum. MyGM bölümü ise biraz önce bahsettiğim menajerlik kısmının hafif seviyede tutulmamış bir hali oluyor. Burada da MyCareer benzeri bir hikayenin içerisinde kendimizi buluyoruz ve bir genel menajerin uğraştığı pek çok konuyla yüz yüze kalmak durumunda kalıyoruz.

MyGM kısmı, geçtiğimiz yıl çıkan NBA 2K20 oyunuyla bir üst seviyeye taşınmıştı fakat bu yıl gözle görülür bir eklentinin geldiğini göremedim. Yine de oyuncular bu anlattığım kısımlarda saatler boyunca eğlenceli vakit geçirebilirler. Diğer kısımlar ise WNBA ve NBA liglerinin sezonlarını ve Play-off turlarını deneyimlediğimiz alanlar oluyor. Buralarda, menajerlik unsurlarının en aza indirilmiş olduğunu görüyoruz.

Aynı zamanda son bahsettiğim sezon ve Play-off aşamalarında geniş bir seçenek havuzu bizlere sunulmuyor. Kısa süreli deneyim yaşamak isteyenler için bu bölümlerin de bulunduğunun altını çizelim. Eskisi kadar ilgi görmemesine karşın işin menajerlik tarafıyla ilgilenenler için MyLeague ana başlığı altındaki seçenekler de bir alternatif sunacaktır. Bu seçeneklerin daha ilgi çekici hale getirilmesi adına çaba harcanmadığını da bir kenara yazalım.

NBA 2K21

Mevcut nesle elveda derken grafikler ve performans ne durumda?

Oyun konsollarındaki nesil geçişleri sırasında, görsel açıdan eskiyen neslin biraz daha fazla kötü gösterildiğine dair bir komplo teorisine sahibimdir. Eski nesle gelen oyunlarda, daha detaysız görsel kalite sunularak yeni neslin çok daha farklı bir göründüğü etkisi verilmek ister şahsıma göre. Önceki nesil geçişlerinde benzer örneklerine rastladığım için böyle bir ön yargıya sahibim ama NBA 2K21 beni kısmen de olsa yanıltmayı başardı.

Geçtiğimiz yıla göre detaydan yoksun, bozulmuş grafikler göreceğimi zannediyordum ama alışıldık NBA 2K görselliğiyle karşılaştım. Şimdi böyle söyleyince, aynı grafikleri yeniden vermişler işte bunu mu övüyorsun diyenler olabilir ama ben üst kısımda belirttiğim gibi daha kötüsünü düşünüyordum. Evet, NBA 2K21 ile NBA 2K20 arasında neredeyse görsel anlamda hiçbir fark bulunmuyor. Bazı yansıma durumları ve oyuncuların yapılarında değişiklikler var gibi geldi ama çok da emin değişim.

Nihayetinde, grafikler ve ses anlamında bir sene önceki oyunun daha kötüsüyle olmasa da aynısıyla karşı karşıyayız. Bu durumu uzun süre eleştirmek istemiyorum, söyleyeceklerimi aşağı yukarı tahmin ediyorsunuzdur. Yalnız, şiddetle eleştirmek istediğim bir kısım var ki bu kısım da NBA 2K oyunlarının genelinde yaşanan sunucu problemleri olacak. Her ne kadar hızlı internete sahip olsam da bu serinin oyunlarında şimdiye kadar kusursuz bir çevrim içi deneyim yaşayamadım.

Bir topu bırakmanın saniyelik öneminin olduğu bu seride, özellikle de MyTeam tarafında çevrim içi olarak yıllardır takılmalar yaşanıyordu ki bu yıl da değişen bir şeylerin olmadığını gördüm. Nihayetinde, hemen her video oyununda başarılı sonuçlar alınan çevrim içi taraf, NBA 2K serisinde tam anlamıyla çalışmıyor. Bu durumun sunuculardan kaynaklandığı ise ortada. Sonuçta, özellikle MyTeam modunda rekabetçi bir oyun sergilenemiyor.

Müsabakaların başlarında az takılmalarla karşılaşılsa bile sonlara doğru iyiden iyiye yavaşlamalarla karşılaşılıyor. Benzer durumları nedense futbol oyunlarında görmüyorum. Bahsettiğim sorunun ülkemizden kullanılan sunuculardan mı, yoksa genel bir sorundan mı kaynaklandığını bilmiyorum. Şunu söyleyebilirim ki, bu durum oyunun çeşitliliği açısından önemli bir engel teşkil ediyor ve oyuncuları tekli oyunculu müsabakalara yönlendiriyor.

NBA 2K21

NBA 2K21 ile mevcut nesle elveda diyoruz

İnceleme yazısının bu son bölümüne geçerken izninizle NBA 2K21 oyununun ne ifade ettiğini kendi görüşmelerimle ifade etmek istiyorum. Bu yapıta gelen en büyük eleştiriler muhtemelen değişikliklere gidilmemesi yönünde olacaktır. Gerçekten de menülerden, oyun modlarına kadar pek çok alanda NBA 2K20 oyunuyla benzerlikler görüyoruz. Bununla birlikte, bu oyun tamamen NBA 2K20 oyunudur demek bana göre biraz haksızlık oluyor.

Oynanış anlamında, yazının içeriğinde belirttiğim üzere geliştirmeler bulunuyor. Daha gerçekçi, daha rastlantısal top fiziklerinin NBA 2K21 oyununda olduğunu gördüm. Bu farklılıklar devrimsel nitelikte değiller fakat iyi olan bir yapının üzerine devrimsel yenilikler getirmek ne kadar doğru olacaktır, bunu da düşünmek gerekiyor. Görsellik ve ses açısından ise mevcut nesle gelen bu sürüm için benzerlik eleştirilerine katıldığımı söyleyebilirim.

Öte yandan, en önemli gelişimin geçtiğimiz senelerde olduğu gibi MyTeam oyun modu için geldiğini belirteyim. Özellikle sezon sisteminin geç kalınmış bir karar olsa da bu yapıya eklenmesi, oyunun başında oyuncuları saatlerce tutabilecek bir etki olmuş. MyTeam modu için gelen ve yazı boyunca anlattığım diğer dokunuşları da olumlu buldum. Yalnız, yeniliklerin bir kısmının, oyuncuları mikro ödeme aracılığıyla kart paketi satın almaya ittiğini de belirtmeden geçmek istemiyorum.

MyCareer modunda, yazı içerisinde belirttiğim üzere beklediğimden fazlasını buldum. Çok daha sığı bir yapı beklerken, sinematik sahnelerle desteklenen fakat geneli itibariyle aynı kalan bir MyCareer modu var NBA 2K21 oyununda. Diğer oyun modlarında da ufak tefek yenilikler olmasına karşın elle tutulur bir değişimden söz etmek zor oluyor. Yine de serinin hayranları tarafından yeterli değişiklik olmamasına karşın tüm oyun modları oynanabilir seviyedeler.

Yeterli yenilikler ve gelişim gösterilmemesine karşın NBA 2K21 oyununun günümüzdeki en iyi basketbol oyunu olduğunu kabul etmek gerekiyor. Yıl bazında rakibi olmayan bu yapım, geçtiğimiz senelerde çıkışını gerçekleştiren NBA 2K oyunlarını da en azından bir adım öteye taşıyabiliyor. PlayStation 5, Xbox Series X ve Xbox Series S için gelecek olan NBA 2K21 sürümünde daha önemli yenilikleri bekliyor olacağız, diyerek sözlerimi sonlandırayım.

NBA 2K21
NBA 2K21
Her şeyden önce NBA 2K21, günümüzdeki en iyi basketbol oyunu olarak karşımıza çıkıyor. Yıllardır geliştirerek ilerlettiği; MyTeam, MyCareer, MyLeague gibi ana başlıkların içleri dopdolu ve oyunculara yüzlerce saatlik oynanış süresini rahatlıkla sunabiliyor. Öte yandan, geçtiğimiz seneye göre oyunun geneline yayılan bariz değişiklikleri göremiyoruz. Buna rağmen, şut mekaniklerinde ve top fiziğindeki değişim, bizlere NBA 2K20 oyununa nazaran daha gerçekçi bir oynanış sunuyor. MyTeam moduna gelen sezon sistemi ve bazı yenilikler de bu oyun modu özelinde bir gelişimin olduğunu gösteriyor. MyCareer modu ise çok yeterli olmamasına karşın yine sinematik sahnelerle desteklenen bir yapıyı barındırıyor fakat genel mekanikler bakımından NBA 2K20 oyununu fazlasıyla tekrarlıyor. Sunuculardaki sıkıntılı durumun ise ne yazık ki düzelmediğini göz ardı etmemek gerekiyor. Hangi oyun modunda olursa olsun çevrim içi müsabakalarda özellikle şut atışlarında sorunlar yaşanıyor. Tüm bunlara karşın, NBA 2K21 için kötü bir oyun demek çok doğru olmaz. Basketbol tutkunlarının yine başından kalkamayacağı bir yapım var karşımızda.
Olumlu
Şut mekaniğindeki ve top fiziğindeki değişim daha gerçekçi bir oynanış sunuyor.
MyTeam modu için gelen sezon sistemi, bu bölümün sürükleyiciliğine büyük etki sağlıyor.
Yine, MyTeam modunda gözle görülür farklılıklar sayesinde daha kullanışlı bir biçimde ilerlenebiliyor.
MyCareer modu, çok etkileyici olmamasına karşın sinematik sahnelere sahip bir hikayeyi sunabiliyor.
Tüm oyun modlarıyla birlikte yüzlerce saatlik bir oynanışa imkan tanıyor.
Olumsuz
NBA 2K20 ile NBA 2K21 oyunlarımın arasında genel anlamda büyük farklılıklar bulunmuyor.
Grafikler ve ses açısından geliştirici ekip fazlaca tembel davranmış durumda.
Çevrim içi olan müsabakalarda yine sunucu problemleri devam ediyor ve şut atmak işkence haline geliyor.
MyTeam modunun dışındaki diğer oyun modlarının yapısında gözle görülür gelişimler bulunmuyor.
MyTeam için gelen yeniliklerin pek çoğu, oyuncuları mikro ödeme ile paket satın almaya zorluyor.
8

Etiketler:

, ,

Yazar Hakkında

Emrah Subaşı

Yazar

Bir roman yazarı ve iki çocuk babası. Hayattaki en büyük hobilerinden bir tanesi video oyunları ve onlarla ilgili çalışmayı çok seviyor.

Tüm yazıları göster