Yeni bir sene ve yine bir FIFA oyunu var karşımızda. Geçen sene ilk defa kendisini yeni nesil konsollarda göstermiş olan FIFA 21, bu sene FIFA 22 olarak devam ediyor ve hem yeni nesil konsollarda, hem eski nesil konsollarda, hem de bilgisayarlardaki varlığını sürdürüyor. Yeni nesil konsollardaki ikinci oyun olduğu için aslında bu oyun için bir tık daha heyecanlanmıştım. Geliştirici ekip, yeni nesle ait daha fazla şey keşfetmiştir ve deneyim daha kaliteli bir hale gelmiştir diye hayaller kurmuştum. Peki, bu hayallerin ne kadarı gerçek oldu? Bu sorulara bir cevap olmak adına karşınıza, EA tarafından gönderilen oyun kodu sağ olsun, inceleme yazısı ile çıkıyorum.

FIFA 22 oyununu ilk açtığınız zaman öğretici bir bölüm ile oyun deneyiminiz başlıyor. Beckham, Paris’te kahvaltı ederken, bizler de Henry ile olan antrenmanımıza yetişmeye çalışıyoruz. Paris sokaklarında top koşturmanın aslında çok normal bir şey olduğunu geliştirici ekip göstermeye çalışırken, bir diğer yandan da avatarımızı oluşturuyoruz. Bu avatarı, Volta Football ve kariyer modu gibi oyun modlarında kullanabiliyoruz. Henry ile olan antrenmandan sonra Şampiyonlar Ligi’nin yarı final maçına yetişiyoruz, sonra onu Paris Saint-Germain FC olarak oynuyoruz ve ardından oyun bizi sonunda serbest bırakıyor.

Oyunun bu açılış kısmında bazı yeni özelliklerin nasıl kullanıldığını öğreniyorsunuz. Mesela, DualSense üzerinden örnek vermek gerekirse, R3 ve L3 tuşlarını kullanarak artık pası alacak olan futbolcuyu filan kontrol edebiliyorsunuz. FIFA 22, açılış kısmında bunun gibi 1-2 yeniliği gösteriyor ama açıkçası bu tip özelliklerin, böyle bir video oyununda pek kullanılacağını düşünmüyorum. Hızlı oyun modlarından tutun da FIFA Ultimate Team içerisindeki en rekabetçi içeriklerde bile bu tip sistemleri kullanmaya çalışmak, bence oyuncuların dikkatini dağıtmaktan başka hiçbir şey yapmayacak. Yine de ekstra bir özellik var işte; sizi bekliyor.

FIFA 22 oyununa giriş yaptığınız zaman ise değişen tek şeyin menü tasarımı olduğunu fark etmeniz çok uzun sürmüyor. Hızlı oyun modları, Volta Football, FIFA Ultimate Team, kariyer modu, Pro Clubs ve sezonlar, temel oyun içerikleri olarak sunuluyor. Sokak futbolu isteyenler için Volta Football, cüzdanını boşaltmak isteyenler için FIFA Ultimate Team ve 5 senedir aynı içeriği oynamak isteyenler için ise kariyer modu zaten var. Pro Clubs ve sezon içeriklerini hala oynayan kişiler var mı, bilemiyorum ama onlar da bu video oyununun içerisinde sizleri bekliyor işte. Şimdi, dilerseniz bu içeriklerden daha detaylı bir şekilde bahsedelim.

FIFA 22

FIFA 22 oldukça tanıdık bir deneyim sunuyor

FIFA 22 oyununda oynayabileceğiniz ilk içerikler, hızlı oyun modları. Burada; dostluk maçları, beceri oyunları, turnuvalar ve açılış görevini tekrardan oynamak için seçenekler bulunuyor. Açıkçası burada yenilik var mı, pek bilmiyorum ama varsa da kendileri bir inceleme yazısında bahsetmeye değer kadar büyük değil. Bir sonraki oyun modu ise Volta Football ve ilk büyük hayal kırıklığı da aslında burada karşıma çıkıyor. Volta Football, içerisinde artık herhangi bir hikaye modu bulundurmuyor. Bunun yerine, FIFA Ultimate Team içerisindeki Squad Battles benzeri bir içerik, çevrim içi karşılaşmalar ve Volta Arcade isimli yeni bir içerik bulunuyor.

Volta Takımları, sizleri direkt olarak çevrim içi bir maça gönderiyor; gerçek oyunculara karşı bir mücadele veriyorsunuz. Volta Savaşları ise Squad Battles benzeri bir deneyim sunuyor. Burada, yapay zekaya karşı mücadele vererek, puan topluyorsunuz. Puan kazanarak dönüm noktalarını geçiyorsunuz ve ödüller alıyorsunuz. Aynı zamanda, sezon bileti üzerinde de seviye atlıyorsunuz. Tüm bunlar, size kozmetik ögeler veriyor. Ayrıca, haftalık görevler filan da bu içerikte yer alıyor. Geçen seneden hatırlayabileceğiniz Volta Dükkanı ve karakter özelleştirme seçenekleri de neredeyse bire bir aynı. Tek fark, artık bir hikayenin olmaması.

Volta Football ardından belki de birçok kişinin ana oyun modu olacak FIFA Ultimate Team karşımıza çıkıyor. Tahmin ediyorum ki en az değişikliğe sahip olan oyun modu bu; bütün sunumlar, kullanıcı arayüzü filan geçen sene ile birebir aynı. Bu sene sadece stadyum özelleştirmeleri biraz daha detaylı hale getiriliyor ve oyuncuların ilerlemesi genel anlamda kolaylaştırılıyor. Bu, özellikle de şampiyonalar ve diğer çevrim içi karşılaşmaları etkiliyor. Yalnız, siz direkt olarak Squad Battles tarafına odaklanıyorsanız, FIFA 21 ile FIFA 22 oyunlarının içerisindeki FIFA Ultimate Team içerikleri arasında pek bir fark bulunmuyor efendim.

FIFA 22 oyununu tek başınıza oynayacaksanız, sizin oyun modunuz muhtemelen kariyer modu olacaktır. Bu içerikte yine bir oyuncu veya teknik direktör olarak kariyerinize başlayabiliyorsunuz ve FIFA Ultimate Team içerisinde olduğu gibi kariyer modunda da neredeyse hiçbir değişiklik bulunmuyor. Stadyumdaki taraftarların kıdemli oyuncular için açtığı pankartları yenilik sayıyorsanız, o sizin bileceğiniz iştir. Açıkçası, geçen sene kariyer modu için güzel birkaç adım atıldıktan sonra momentumun devam ettirilmesini çok isterdim ama bu video oyunu, yeni içerik konusunda gerçekten hiçbir şey yapmıyor; kendi takımınızı oluşturmanız haricinde.

FIFA 22

Kariyer modunda kendi takımınızı oluşturabilirsiniz

Bu tip video oyunlarının kariyer moduna girdiğiniz zaman hangi takımı kontrol edeceğinizi seçmek biraz zor olabilir. FIFA 22 oyununda böyle bir derdiniz kalmayacak; kendi takımınızı tamamen sıfırdan oluşturabileceksiniz. Kulüp adı, yerine geçmek istediğiniz takım, ezeli rakibiniz, formanız, armanız, stadyumunuz ve tabii ki kadronuzu oluşturduktan sonra kariyer moduna tamamen size ait olan bir takım ile başlayabiliyorsunuz. Forma ve arma tasarımı yeterince detaylı ve takım oluşturma kısmında da tam istediğiniz gibi bir kadro çıkartabiliyorsunuz. Burada oyuncular rastgele olarak oluşturuluyor ama değerlerini ve yaşlarını filan siz belirleyebiliyorsunuz.

İçerik tarafına bakacak olursak, FIFA 22 oyunu aslında gayet tanıdık bir deneyim sunuyor. Eğer geçen senenin oyununu oynadıysanız, sizi bu sene şaşırtacak en büyük şey, muhtemelen kendi takımınızı oluşturabilme özelliği olacaktır. Volta Football içerisinden hikaye içeriğinin kaldırılmasına da şaşırabilirsiniz. Peki, tüm bu içeriklerin de temelinde olan oynanış ne durumda? Bu tip oyunları biliyorsunuz; her sene birbirinden havalı kelimeler oluşturup, bunların yeni teknolojiler olduğundan ve oyuna eklendiğinden bahsedilir. Bu video oyunu için de sayılabilecek olan sayısız havalı teknoloji adı var ama önemli olan bunları oyun içerisinde hissedip, hissetmiyor olmamız.

FIFA 22 oyununun tanıtımını göz önünde bulunduracak olursak, öne çıkartılan en büyük özellik animasyonlarla alakalı olan yeni nesil bir teknolojiydi. Bu teknoloji, kağıt üzerinde sayısız animasyon oluşturup, oyun deneyimini iyileştiriyordu. Sadece yeni nesil konsollarda yer alan bu teknolojiyi ben ne yazık ki oyun içerisinde pek etkili bir şekilde hissedemedim. Yani, tabii ki birkaç yeni animasyon gördüm, özellikle de kalecilerde ama bunlar elle, manüel bir şekilde de hazırlanabilecek şeylerdi. Koskoca bir yeni nesil teknolojisinin bıraktığı etkiyi göremedim. Kaleciler demişken, kendileri de bu sene kesinlikle daha zorlu ve daha gerçekçiydi.

FIFA 21 oyununda birebir mücadeleler hem defans, hem de kaleci tarafında biraz kolaydı. FIFA 21 oyunundaki defans oyuncuları, çalım hareketlerine çok kolay düşüyordu ve kalecilerle teke tek kalmak da zaten gol geldiğinin garantisiydi. FIFA 22 oyununda hem defans, hem de kaleciler daha gerçekçi ve daha zorlu bir yapay zeka kullanıyor. Defans, daha bir bütün gibi hareket ediyor ve kaleciler de teke tek kalınan pozisyonlardaki her golü yemiyor. Size karşı olan defansın değiştiği gibi sizin yaptığınız defans da değişiyor. Bu senenin oyununda defans yapmak, pozisyon almak filan geçen seneye göre bir tık daha zor, hatta kaotik duruyor.

FIFA 22

FIFA 22 oyunundaki tüm yenilikler bunlar mı yani?

Ne yazık ki FIFA 22, bunlardan oluşuyor. İçerik tarafında pek bir şey bulunmuyor. Oynanış tarafında da sayısız özelliğin geldiği belirtilse bile oyunu gerçekten oynarken bunu pek fark etmiyorsunuz. Yeni neslin ilk senesinden ötürü bence FIFA 20 ile FIFA 21 arasında gözle görülür bir fark vardı. Yalnız, FIFA 21 ile FIFA 22 arasındaki fark bence ondan çok daha küçük. Görsellikten hemen aşağıda bahsedeceğim ama yeni nesil saç ve sakal teknolojinin üzerine daha çok gidilmemiş olması beni mesela hayal kırıklığına uğrattı. Aynı zamanda, bu video oyununun görsel tarafında daha da fazla problem bulunuyor; özellikle de PlayStation 5 konsolunda.

FIFA 22, görsel olarak FIFA 21 ile aynı. O da zaten FIFA 20 ile aynıydı. Hikayeyi biliyorsunuz, uzatmaya gerek yok. Yeni nesil saç ve sakal teknolojisi bazı seçili karakterleri güzel gösterse bile onlar, geçen sene de güzel görünüyordu. Görsel tarafta sadece stadyum atmosferinin seviye atladığını hissettim ama onun haricinde her şey hayal kırıklığıydı. Mesela, şu anda oyunda bir hata var ve bu yüzden PlayStation 5 konsolundaki çimler, ciddi anlamda kötü görünüyor. Ayrıca bazen oyun bulanık bir hal alıyor. Bu hatalar düzeltilse bile oyunun temel ışıklandırma teknolojisi, özellikle gündüz vakti açık stadyumlarda ne kadar kötü olduğunu çok belli ediyor.

Performans tarafında söyleyebileceğim pek fazla bir şey bulunmuyor. FIFA serisi zaten kendimi bildim bileli konsollarda 60 FPS olarak çalışıyor ve FIFA 22 de bu durumu bozmuyor. Oynanış anlarında, sinematik sahnelerde filan bu 60 FPS değeri bozulmuyor. Ses ve müzik tarafında ise öncelikle müziklerin berbat olduğunu belirtip, aradan çıkartmak istiyorum kendisini. Yorumcuların seslendirmeleri bu sene biraz tazelenmiş gibiydi; ikinci yorumcunun ses sanatçısı değişti çünkü. Yalnız, kendisinin oyun içerisinde pek fazla sözü bulunmuyor. Bu yüzden geçen seneler boyunca duyduğunuz kişiyi sürekli olarak duymaya devam ediyorsunuz.

FIFA 22, bildiğiniz bir FIFA oyunu. Sokak futbolu sevenler için artık bir hikaye bulundurmayan Volta Football, çevrim içi tarafta artık daha özgür olduğunuz FIFA Ultimate Team ve sonunda kendi takımınızı oluşturabileceğiniz kariyer modu, pek değişiklik görmeyeceğiniz bir oynanış ile sizi bekliyor. Yalnız, değişikliği hissedeceğiniz taraflardan da memnun kalacağınızı eklemek isterim. Mesela, kalecilerin artık daha zorlu ve gerçekçi hareket ediyor olması, oyun kalitesini ciddi anlamda arttırıyor. Defansın zorlu olması da ayrı bir eğlence katıyor. Yine de tüm bunların üzerine, çok daha fazla iyileştirme olmalıydı. Sonuçta, yeni neslin ikinci FIFA oyunu bu.

FIFA 22
FIFA 22
Olumlu
Kaleciler ve defans oyuncuları üzerinde yapılan iyileştirmeler oldukça iyi.
Kariyer modunda kendi takımınızı oluşturabiliyor olmanız eğlenceli.
FIFA Ultimate Team, hafta sonu çok oyun oynayamayanlar için daha adil.
Olumsuz
Belli pozisyonların yapay zekası haricinde oynanışta başka değişiklik hissedilmiyor.
Volta Football içeriğinden hikayenin çıkartılması; FIFA Ultimate Team ise aynı.
PlayStation 5 konsolundaki görsel problemler ve ışıklandırma sorunları can sıkıyor.
8

Etiketler:

, ,

Yazar Hakkında

Kaan Gezer

Kurucu

Video oyunlarını ve müzik bestelemeyi seven bir kişi.

Tüm yazıları göster