Philips 241B7QUPEB ardından şimdi elimizde gerçek bir oyuncu monitörü var. Bu monitörün adı AOC AGON AG271QX ve kendisini hem Xbox One X üzerinde, hem de bilgisayarımız üzerinde deneme fırsatı bulduk. Tabii bu fırsat sayesinde sizlere bir de inceleme yazısı çıkartmak istedik. Gelin, şimdi şu güzelliği bir inceleyelim.

AOC AGON AG271QX

AOC AGON AG271QX önce tasarımı ile dikkat çekiyor

Dilerseniz öncelikle monitörün tasarımından bahsedelim, çünkü kendisi çok şık. Bundan önceki monitör incelememizde, Philips 241B7QUPEB monitörünün genel olarak çok sağlam ve güzel göründüğünü sizlere belirtmiştik. Philips 241B7QUPEB ardından bu konuda daha iyi bir monitör göremeyiz diye düşünmüştük fakat bu yeni monitör her şeyi değiştirdi. Monitör hem çok sade ve güzel bir tasarıma sahip, hem de genel olarak sağlam bir his veriyor bana.

Tabii bu konuda olumsuz bir nokta da sizlere sunmak istiyorum. Tasarım kusursuz değil. Öncelikle, ayaklığı ile birlikte monitörü taşımak oldukça zor. Taşımayı geçtik, sadece kaldırmak bile zor. En azından, zor olmasa bile monitör sanki her an elinizde kalacakmış gibi bir his uyandırıyor. Fakat öyle bir şey olmadı tabii ki. Uzun bir zamandır bu cihazı kullanıyoruz ve tasarım yönünden hiçbir problem ile karşılaşmadık.

V şeklinde bir standa sahip olan monitör, kablo girişlerindeki kolaylıkla ve kulaklık asmak için bizlere sunduğu çubuğu ile de dikkat çekiyor. Ben genelde kulaklık kullanan bir insan değilimdir ama kullanırken de monitör bana oldukça yardımcı oldu. Tüm bunların haricinde, aynı Philips 241B7QUPEB gibi bu monitörün de kendisi sağa sola, yukarı aşağı çekilebiliyor.

Yani, bu monitörün tasarımını genel olarak değerlendirmek gerekirse, elimizde ortalama üstü, hatta güzel diyebileceğimiz bir cihaz bulunuyor. AOC AGON AG271QX hem çok şık, hem de çok sade duruyor. Aynı zamanda sağlam bir yapıya da sahip. Dediğim gibi tek problem, monitör ile fiziksel temas gerçekleştirdiğiniz zaman sanki monitörün elinizde kalacak gibi bir his vermesi.

AOC AGON AG271QX

Görüntü kalitesi beklediğinizin altında kalabilir

İncelemiş olduğumuz monitör, birçok bilgisayarın stok ekranından daha iyi bir görüntü sunsa da, genel olarak baktığımız zaman monitörün görüntü kalitesi, ortalama veya ortalama üstü seviyede kalıyor. Öncelikle, bu monitörü hem aydınlık, hem de karanlık alanlarda kullanabiliyorsunuz ama monitör en iyi performansı aydınlık alanlarda veriyor. Karanlık alanlarda monitörün bazı önceden hazırlanmış grafik ayarları, göz sağlığınızı bile etkileyebiliyor.

Öncelikle kontrasttan bahsedelim. Zaten yukarıda da dediğimiz gibi, monitör en iyi aydınlık alanlarda performans veriyor ve karanlık alanlarda gerçek renkleri net olarak alamıyorsunuz. Yani, kontrast ortalama, belki ortalama altı bir yapıya sahip. Monitörde Local Dimming teknolojisi de olmadığı için de bu konuda bir şey demek imkansız oluyor. Açıkçası Local Dimming olsaydı, belki daha iyi sonuçlar ile karşılaşabilirdik.

Monitörün SDR kalitesi ise ortalama, ortalama üstü diyebiliriz. Yani, dediğimiz gibi bu monitör birçok stok üründen daha kaliteli görüntü sunuyor ama daha ileriye gidemiyor. Bunun üzerine monitörde HDR desteğinin olmaması da birazcık can sıkıyor. 144 Hz ve 1440p destekleri ile gelen bu monitörde açıkçası HDR da görmek isterdik ama kısmet değilmiş.

144 Hz demişken, monitör içerisindeki bu destek ve AMD FreeSync teknolojisi sayesinde kusursuz bir akıcılığa sahip olabiliyorsunuz. Tabii bunun için öncelikle kullandığınız cihazda bu özelliklerin desteğinin bulunması gerekiyor. Kullanmış olduğumuz bilgisayarda AMD FreeSync desteği yok fakat Xbox One X cihazımızda var. Bu monitör, özellikle Microsoft ekibinin en yeni konsolunda, akıcılık konusunda kusursuz bir performans verdi ve etkilendik.

AOC AGON AG271QX

Gecikmeler ne durumda?

Görüntülerin yağ gibi kayması haricinde, gecikmeler de sizi biraz etkileyebilir. Çünkü bu monitörü doğal çözünürlüğünde kullandığınız zaman 5 ms civarı gecikme değeri alıyorsunuz. Tabii 144 Hz ile kullanıyorsanız monitörü. Eğer 144 Hz yerine 60 Hz değerine düşerseniz, gecikme oranı 10 ms değerine yükseliyor ve bu pek de hoş bir durum değil.

16:9 oranında QHD, 2560 x 1440 çözünürlüğü ile karşımıza çıkan bu monitör, 109 PPI ve 3.7 MP piksel değerleri ile oyuncuları memnun edebilir. Sizi memnun edebilecek başka bir şey ise On-Screen Display. On-Screen Display ile birlikte dilerseniz monitörün birçok ayarını değiştirebiliyorsunuz. Hatta cihazın kumandası ile birlikte bunu daha kolay ve rahat bir şekilde gerçekleştirebiliyorsunuz.

Bu noktada karşısına birçok hazır ayar çıkıyor. Bu ayarlar arasında FPS, RTS ve yarış oyunlarına özel olarak ayarlanmış görüntü ayarları da bulunuyor fakat bizler bu ayarları pek sevmedik. Genelde renkleri daha doğal ve canlı bir hale getiren Gamer 3 ayarını ve o ayarın biraz daha özelleştirilmiş ayarını tercih ediyoruz.

Genel olarak bu monitörü özetlememiz gerekirse; AOC AGON AG271QX, genel kullanım ve video oyunu üzerinde kullanım için gerçekten uygun. Zaten bir oyun monitörü olan bu cihaz, video oyunlarında tahmin edersiniz ki daha yüksek performans sağlıyor. Hatta Local Dimming ve HDR desteği ile gelseydi bu monitör, video oyunları için bire bir bile diyebilirdik. Yine de 144 Hz ve AMD FreeSync desteği, 1440p doğal çözünürlük ile birleştiği zaman ortaya güzel bir sonuç çıkıyor.

AOC AGON AG271QX, bir oyun monitörü olarak gerçekten etkileyici sonuçlar verebiliyor. Özellikle monitördeki doğal 1440p çözünürlük ve 144 Hz yenileme değeri; AMD FreeSync desteği oyun deneyimimizi bir üst seviyeye taşıyabiliyor. Keşke bir de HDR ve Local Dimming destekleri de monitörde bulunsaydı.
Olumlu
AMD FreeSync desteği.
Doğal 1440p çözünürlük desteği.
144 Hz yenileme değeri ve düşük gecikme hızı.
Sade ve modern bir tasarım.
Yeterli seviyede görüntü kalitesi.
Olumsuz
HDR ve Local Dimming desteklerinin eksikliği.
8.2

Etiketler:

,

Yazar Hakkında

Kaan Gezer

Kurucu

Video oyunlarını ve müzik bestelemeyi seven bir kişi.

Tüm yazıları göster