Xeno serisine ait birçok video oyununu geliştirmiş olan Monolith Soft, Nintendo ile tekrar bir iş birliği yaptı ve 5 sene ardından oyuncuların karşısına tam bir oyun olan Xenoblade Chronicles 3 ile çıktı. Stüdyo tabii ki üçüncü oyun ile ikinci oyun arasında bazı yapıtlar da piyasaya sürdü ama asıl devam oyunu 29 Temmuz 2022 tarihinde, sadece birkaç gün önce çıkışını gerçekleştirdi. Aslında arada 5 sene olmasına biraz şaşırıyoruz; arka arkaya bu kadar kaliteli oyunların piyasaya sürülmesine pek alışık değiliz. Geride bıraktığımız son 10-15 sene içerisinde 3-4 farklı ve birbirinden büyük JRPG tipi deneyim ile karşımıza çıktı bu stüdyo.

Xenoblade Chronicles 3 de kesinlikle o oyunlardan bir tanesi. Evet, Monolith Soft bir süredir sadece Nintendo ile çalışıyor ve bu yüzden stüdyonun oyunları da doğal olarak Nintendo Switch konsoluna özel olarak piyasaya sürülüyor. Bu noktada konsolun donanımı, geliştirilen oyunların sunum kategorisini geri planda tutuyor olsa bile en azından ekip, bunun üzerini neredeyse kusursuz olan hikaye ve 140 saatlik içerik ile kapatmayı başarıyor. Tüm bu içerikler, aksiyon ve rol yapma sistemleri üzerinde sunuluyor. Oyunun temel yapısı, kendi serisine oldukça bağımlı kalıyor ve hatta yarı açık dünya tipi tasarımı da kullanılmaya devam ediliyor.

Aslında internet alemine baktığınız zaman Xenoblade Chronicles 3, bir açık dünya oyunu olarak lanse ediliyor ama durum öyle değil. Bu oyunun açık dünyası, kısmen ufak bölümlere ayrılıyor ve bölümler arasında seyahat etmek istediğiniz zaman kısa da olsa bir yükleme ekranı izliyorsunuz. Ayrıca, serinin eski oyunlarında olmayan navigasyon yardımcıları da sonunda bu oyunda karşımıza çıkıyor. Yani, artık haritada kaybolma riskimiz pek bulunmuyor. Ayrıca, oyunun keşfini kısmen sınırlandıran düşme hasarı da geri dönüyor. Yani, eski oyunlarda olduğu gibi istediğimiz yerden özgürce atlayamıyoruz; hasar alıp, ölebiliyoruz.

Xenoblade Chronicles serisindeki diğer oyunlardan bolca özelliği geri getiren Xenoblade Chronicles 3, aslında en büyük değişikliklerden birini parti boyutunda yapıyor. Eski oyunlarda partiler sadece 3-4 kişiden oluşabiliyordu ama bu video oyununda yedi kişiye kadar karakter ekleyebiliyorsunuz partinize. Bu da oyunun savaş anlarını olumlu anlamda daha kaotik bir yapıya sokuyor. Ayrıca bu karakterler, zamanla yeni yetenekler kazanabiliyor ve bu sayede de kendi sınıflarını değiştirebiliyorlar. Bazı karakterler de kendi aralarında uyum sağlayıp, daha uzun süren ve daha çok hasar veren kombinasyon hareketleri gerçekleştirebiliyorlar.

Xenoblade Chronicles 3

Xenoblade Chronicles 3, bolca içerik sunmayı ihmal etmiyor

Daha önce de söylemiş olduğum gibi Xenoblade Chronicles 3, toplamda 140 saatlik bir deneyim sunuyor ama sadece hikayeye odaklanacak olursanız, bu yapıtı 50-60 saatte bitirebiliyorsunuz. Tabii ki böyle bir JRPG deneyiminde sadece hikayeye değil, her şeye odaklanmanızı öneriyorum. Böylece oyunun her bölümünü dolu bir şekilde keşfedebilirsiniz. Ayrıca, bu noktadaki en iyi yönlerden bir tanesi, oyunda arka plan manzarası olarak sandığınız birçok alanın aslında keşfedilebilir bölgeler olarak daha sonra sunuluyor olması. Oyun, bu yapısı ile bence oldukça heyecan verici bir hal alıyor; gördüğünüz her yere gidebilirsiniz gibi duruyor.

Xenoblade Chronicles 3 oyununda tamamladığınız her içerik sizi anlamlı bir şekilde ödüllendiriyor. Bazen yeni karakterlerin kilidini açıyorsunuz, bazen karakterler için yeni sınıfların kilidini açıyorsunuz, bazen seviye sınırlarını yükseltiyorsunuz, bazen de standart ganimetler elde ediyorsunuz. En büyük ödülden, en küçük ödüle kadar her şey anlamlı ve tatmin edici bir şekilde sunuluyor. İşin hikaye tarafı ise ana hikayelerde oldukça muhteşem bir şekilde sunuluyor. Bu anlarda tamamen seslendirilmiş karakterlerle tanışıyoruz. Yan içeriklerde ise sadece diyalog okuyorsunuz ama buna rağmen hikaye anlatımı, kalitesini düşürmüyor.

Xenoblade Chronicles serisindeki önceki oyunlarda olduğu gibi Xenoblade Chronicles 3 içerisinde de anlatılan hikaye; temel oynanış, içerikler ve size sunulan sistemler ile oldukça yakın bir şekilde bağdaştırılıyor. Tüm bu deneyimlerin içerisinde ise savaş anları, gerçek zamanlı bir şekilde oynanıyor ve bu yüzden de aynı anda sadece tek bir karakteri kontrol edebiliyorsunuz. Yine de oldukça kolay bir şekilde, savaş sırasında kontrol ettiğiniz karakteri değiştirebiliyorsunuz. Kontrol etmediğiniz karakterler de gayet güzel bir şekilde yapay zeka tarafından oynanıyor. Ayrıca her karakterin kontrolü de farklı hissettiriyor.

Xenoblade Chronicles 3 oyununda farklı sınıfları birbiriyle karıştırabildiğiniz için oyun çok daha benzersiz hissettirmeyi başarıyor. Karşımızda bir JRPG olduğu için birçok element ve sistem, tahmin edebileceğiniz üzere ciddi anlamda derinleştiriliyor ama bunlar oldukça tempolu bir şekilde sunulduğu için kendinizi oyun içerisinde kaybetmiyorsunuz, oyun sizi sürekli yeni şeyler sunarak bunaltmıyor, sunulan deneyimi öğrenebilmeniz için zaman tanınıyor. Ayrıca, hikaye tarafında da üçüncü oyunda anlatılan şeyleri anlayabilmeniz için ilk iki oyunu oynamanıza gerek yok ama tabii ki oynadıysanız, bazı şeyleri daha iyi anlayabiliyorsunuz.

Xenoblade Chronicles 3

Nintendo Switch, sunulan deneyimi biraz da olsa sınırlandırıyor

Xenoblade Chronicles 3, hikaye ve oynanış tarafında kesinlikle muhteşem bir rol yapma oyunu. Sunum tarafında ise ne yazık ki aynı muhteşemlik devam ettirilemiyor. Ben aslında video oyunlarında görselliğe çok önem vermem ama bu noktada görsel kalite benim pek umurumda değil. Sanat tasarımı ve çözünürlük gibi diğer ögelere önem veriyorum ve oyun, sanat tasarımı konusunda çok güzel bir kreatiflik sunsa bile çözünürlük, beni rahatsız ediyor. Zaten göz sağlığı pek iyi olmayan bir insanım, Nintendo Switch Lite ile bu oyunun düşük çözünürlüğünü hiç çekemez bir hale geliyorum çoğu zaman. 140 saat nasıl geçecek, bilmiyorum.

Görsellik haricinde, performans tarafında da çok kusursuz bir deneyimin sunulduğunu söyleyemeyeceğim. Xenoblade Chronicles 3, 30 FPS olarak oynanabiliyor ve herhangi bir performans modu da sunulmuyor. Yani, aksiyon temelli bu rol yapma oyununu ne yazık ki yeterince akıcı bir şekilde oynayabilmeniz mümkün değil. Daha da önemlisi, oyunun birçok bölümünde performans problemleri bulunuyor, FPS değeri stabil bir şekilde kalmıyor. Bu noktada da zaten oyunun direkt olarak Nintendo Switch tarafından geride tutulduğunu rahatlıkla görebiliyorsunuz. Oyunun sorunları sadece sunum kategorisinde yer alıyor.

Xenoblade Chronicles 3, daha modern konsollar ve bilgisayarlar için geliştirilseydi, eminim ki her yönden kusursuz bir JRPG deneyimi sunabilecekti. Şimdi ise oyun, Nintendo Switch tarafından geri tutuluyor ve bu deneyimi sadece oyunun performansı ve çözünürlüğü lekeliyor. Eğer sizler de benim gibi bu iki şeyden çok rahatsız oluyorsanız, ne yazık ki 140 saatlik bu inanılmaz deneyimden herkes gibi zevk alamayabilirsiniz. Eğer performans ve çözünürlük çok kafaya taktığınız elementler değilse de eminim ki bu yapıt, son zamanlarda oynadığınız en iyi rol yapma oyunlarından biri olacak ve kendisini uzun bir süre boyunca bırakmayacaksınız.

Xenoblade Chronicles 3, genel yapısında muhteşem bir hikaye anlatıyor ve bu hikayeler, yan içeriklerle hiç tahmin edilmediğiniz kadar derinleştiriliyor. Hatta, bu yan içerikler sadece hikaye değil, oynanış tarafında da büyük bir önem taşıyor; oyunun en iyi sınıflarından bir tanesi, yan görevlerden birinin arkasına saklanıyor. Bunun haricindeki diğer içerikler de kesinlikle tatmin edici ödüller sunuyor. Oynanış tarafında ise MMORPG tarzında bir deneyim sunuluyor ve sunulan elementlerin çokluğu ve derinliği ile kendisini 140 saat boyunca hiç tekrar etmeyen bir yapı karşımıza çıkıyor. Böyle bir oyunu kaçırmamanızı öneriyoruz.

Xenoblade Chronicles 3
Xenoblade Chronicles 3
Olumlu
Oldukça ilgi çekici ve heyecan verici bir hikaye anlatılıyor.
Birbirinden farklı sistemler ve elementler ile derin bir oynanış sunuluyor.
Tanışıp, partinize ekleyebileceğiniz birbirinden farklı karakterler mevcut.
Oyunda çok fazla sistem mevcut ama her şey boğucu olmadan, güzelce öğretiliyor.
Olumsuz
30 FPS ile sınırlandırılmış bu yapıtta bazı performans problemleri mevcut.
Çözünürlük benim kabul edebileceğim sınırların çok altında kalıyor.
9