Canlı aksiyon tarzında çekilen interaktif filmleri genellikle küçük dağıtımcı şirketlerden görüyoruz. Bunlardan en popülerleri de aslında Wales Interactive olacaktır. Yalnız, son zamanlarda bu kategori altında Square Enix de bazı oyunlar piyasaya sürmeye başladı. The Quiet Man, oldukça başarısız olan bir denemeydi ve ben, açıkçası bu oyundan sonra devamı gelmez diye düşünüyordum. Square Enix, beni oldukça şaşırttı ve bu sefer çok daha geniş çaplı bir interaktif film ile oyuncuların karşısına çıktı. Bu yapıtın adı The Centennial Case: A Shijima Story ve kendisi, zaman ayırmaya değer bir oyun gibi duruyor.

İnteraktif film kategorisi aslında günümüzde hızla kan kaybeden bir oyun türüne ışık tutuyor. Tabii ki Her Story veya Late Shift gibi oyunlar adından sıkça bahsettirebilir ama sayılabilecek oyunlar, bundan ileriye gidemiyor. Late Shift ve onun benzeri olan oyunlar daha çok maceraya odaklansa bile Her Story ve benzeri oyunlar, gizem ve bulmacayı da işin içine katıp, biraz daha fazla başarı elde edebiliyor. The Centennial Case: A Shijima Story de aslında bu yoldan takip ediyor başarının ayak izlerini. Yine de kendisi, gizem ve bulmaca ögelerini oyunculara biraz daha basit ve hafifletilmiş bir şekilde sunuyor.

The Centennial Case: A Shijima Story oyununda Haruka Kagami isimli bir karakterin rolünü ele alıyoruz. Karakterimiz, bir gizem romanı yazarı ve oldukça da başarılı. Bu yazar, bir imza gününde Eiji Shijima isimli iş arkadaşı ile karşılaşıyor ve yeni bir maceraya adım atıyor. Bu macerada karakterimizin hem bir iskeleti incelemesi, hem de Shijima ailesinin en büyük gizemi olduğu düşünülen bir gençleştirici meyveyi araştırması gerekiyor. Evet, bir ailenin sonsuz yaşamın sırrını çözdüğü düşünülüyor. Karakterimiz, gizemleri çözebilmek için ailenin geçmişine göz atıyor ve her yüz yılda bir kişinin öldürüldüğü bir geleneği keşfediyor.

İşte, The Centennial Case: A Shijima Story oyunundaki her bölüm de her yüzyıldaki ölümlerden birini konu alıyor. Bu ölümleri araştırarak, günümüzdeki gizeme ışık tutmaya çalışıyoruz. Bunu yapabilmek için bolca metin okuyoruz ama bu, sıkıcı bir şekilde sunulmuyor. Geçmişe, karakterimizin hayal gücünde geri dönüyoruz. Böylece, basit notlar okumak yerine sanki geçmişe oradaymış gibi dönmüş oluyoruz. Bu noktada karakterimiz, geçmişe ait karakterleri, kendi tanıdığı yüzler olarak çiziyor ve onları hayal ediyor. Square Enix burada küçük oyuncu kadrosu ile oldukça fazla hayali karakter rolünü doldurmaya çalışıyor.

The Centennial Case: A Shijima Story

The Centennial Case: A Shijima Story, tahmin ettiğinizden de yüksek bir yapım kalitesine sahip

Şimdi, 1’den fazla oyun karakterini tek bir aktör/aktris canlandırıyor deyince, oyunun düşük kaliteli olduğunu düşünebilirsiniz ama The Centennial Case: A Shijima Story, tahmin ettiğinizin tam aksine, ciddi anlamda etkileyici bir yapım kalitesine sahip. Evet, aynı aktör ve aktrisler kullanıldığı için birçok karakter birbirine benziyor ama bunun sebebi zaten oyun içinde gayet güzel bir şekilde anlatılıyor. Bunu bir kenara bırakacak olursak, oyun sanki sizi bir televizyon dizisi izliyormuşsunuz gibi hissettiriyor. İşte bu yüksek kaliteli sahneleri izledikten sonra, karakterimizin aklına bir yolculuk yapıyoruz ve ipuçlarını birleştirmeye başlıyoruz.

The Centennial Case: A Shijima Story oyunundaki gizemleri çözebilmek için öncelikle bazı sorulara cevap verebilmemiz gerekiyor. Bu sorular, oyun tarafından soruluyor ve cevaplar da bölüm içerisinden topladığımız ipuçlarının ışığında, bizim tarafımızdan seçiliyor. Bu akıl alanında, gri renkli ipucu altıgenlerini doğru sembolle, doğru gizemli altıgenle eşleştirmeniz gerekiyor. Yeterince ipucunu bağladığınızda, bir hipotez altıgeni oluşuyor. Bunlardan yeterince oluşturduğunuz zaman ise bölümü tamamlayan bir muhakeme altıgenin oluşuyor. Bu anlattıklarım kulağa biraz karışık gelebilir ama hiçbir şey öyle çok zorlamıyor.

Aslında, hiçbir şeyin zorlamıyor olması da büyük bir problem. The Centennial Case: A Shijima Story oyununun en büyük problemi, oyuncuya hiçbir şekilde meydan okunmuyor olması. Yani, çoğu gizemi hiçbir şekilde beyin gücünüzü harcamadan bile sadece eşleştirme yaparak çözebiliyorsunuz. Oyun da burada gizem ve bulmaca özelliklerini bayağı bir kaybediyor. Hatta oyunda, verdiğiniz yanlış kararlar için bir cezalandırma sistemi bile yok; oyun direkt olarak başarısız olduğunuzu söylüyor ve bir önceki kayıt noktasından tekrar başlatıyor deneyiminizi. Durum böyle olunca da oyun biraz sıkıcı bir hal alıyor.

The Centennial Case: A Shijima Story oyunundaki bir diğer problem ise kullanıcı arayüzünün biraz göze karışık gelmesi. Yani, oyunda aslında öyle kafa karıştıracak hiçbir şey yok ama tasarım o kadar etrafa dağıtılmış ki zaman zaman boğuluyorsunuz. Yine de bu tasarımın arkasında oldukça kullanışlı özellikler var. Mesela, karakterler arasındaki ilişkileri görebilmek ve sahneleri tekrar oynatabilmek, oldukça işe yarayabiliyor. Bunun haricinde de bahsi geçen bu interaktif filmde bahsedilebilecek pek bir şey kalmıyor. Yapım kaliteli olsa bile işin içine zorluk girmediği zaman oyunda hiçbir şekilde detaya inmeden, hikayeyi kolaylıkla bitirebiliyorsunuz.

The Centennial Case: A Shijima Story

Günümüzde oldukça nadir olan bir oyun var karşımızda ve bunu Square Enix sunuyor

İnceleme yazımı bitirmeden önce The Centennial Case: A Shijima Story oyununun sunum tarafına da değinmek istiyorum. Yalnız, bu noktada görsellikten çok detaylı bir şekilde bahsetmeme gerek yok sanırım; oyunun kendisi canlı aksiyon. Yani, grafik kalitesi de gerçek dünya. Tabii ki kullanılan bazı efektler aracılığı ile oyun yine de kendisine ait bir tarz yakalıyor. Ayrıca, daha önce bahsetmiş olduğum üzere yapım kalitesi oldukça yüksek; kamera açıları, kostümler, mekanlar filan tek kelime ile şahane diyebilirim. Yani, Square Enix biraz daha zorlasaydı, bundan mini bir televizyon dizisi bile çıkartabilirdi.

The Centennial Case: A Shijima Story, PlayStation 5 konsolunda 4K olarak görüntülerini sunuyor ve hem video, hem de oyun anlarında herhangi bir performans problemi yaşanmıyor. Yalnız, bu oyunun diğer platformlarında, PC tarafında bile sunulan videoların 4K değil, 1080p olduğu belirtiliyor. Ben bu incelemeyi yayımladığım zaman bahsi geçen problem düzelmiş olur mu, bilemiyorum ama en azından şu anda bu oyunu 4K olarak oynatabileceğiniz tek platform, PlayStation 5 gibi duruyor. Aklınızda bulunsun isterim bu bilgi. Bunun haricinde, oyunun görselliğinde ve/veya performans kısmında herhangi bir sıkıntı yok.

Sesler ve müzikler ise ayrı bir güzel. Oyun, Japonca ve İngilizce olarak seslendirilmiş. Tabii ki İngilizce olan kısım dublaj, orijinal seslendirmeler Japonca. Bu sebepten ötürü ben oyunu Japonca seslendirmeler, İngilizce altyazılar ile deneyimledim ve seslendirme performanslarından memnun kaldım. Dublaj da fena değildi ama ben kesinlikle orijinal seslendirmeleri tercih ederim. Müzikler ise ne yazık ki biraz arka planda kalıyor ve akılda kalıcı pek bir şey sunmuyor. Yine de genel anlamda oyunun sunumunu geride tutmuyor bu element. Genel anlamda The Centennial Case: A Shijima Story, çok başarılı sunuluyor.

The Centennial Case: A Shijima Story, içerisinde zorluk bulundurması gereken elementlere sahip ama bunu ne yazık ki yapmıyor. Yani, gizem ve bulmacalar çok kolaylıkla çözüldüğü için ve oyun, size pek meydan okumadığı için bu oyun, Her Story tarzında değil de Late Shift tarzında saf bir macera sunuyor. Bu, net olarak kötü bir şey değil; anlatılan hikaye oldukça ilgi çekici. Yine de sunulan gizem ve bulmaca ögelerini çözmek biraz daha ilgi çekici ve zorlayıcı olsaydı, karşımızda inanılmaz başarılı bir interaktif film var diyebilirdik. Oyun, bu hali ile bence hoş bir deneyim sunuyor; meraklıları indirim döneminde satın alabilir.

The Centennial Case: A Shijima Story
The Centennial Case: A Shijima Story
Olumlu
Mini bir televizyon dizisi olabilecek kadar yüksek bir yapım kalitesi var.
Aktör ve aktrislerin performansları oldukça etkileyici.
Hikaye hiçbir zaman ilgi çekici atmosferini kaybetmiyor.
Olumsuz
Zorluk olması gereken hiçbir oynanış elementinde zorluk bulunmuyor.
Kullanıcı arayüzü zaman zaman çok karmaşık ve boğucu bir hal alabiliyor.
7

Yazar Hakkında

Kaan Gezer

Kurucu

Video oyunlarını ve müzik bestelemeyi seven bir kişi.

Tüm yazıları göster