Günümüzde oyuncu kulaklıklarının pazarı oldukça büyük ve bu pazarda giriş seviyesine yakın bir ürün bulmak bazen zor olabiliyor. Özellikle de Razer gibi daha büyük ve bilindik markalardan bahsedince, insanların gözü fiyatlardan ötürü korkabiliyor ama bu sefer karşımızda 1’den fazla platformda kullanılmayı destekleyen ve tabii ki oyuncuları hedefleyen bir kulaklık-mikrofon seti var. Bu setin adı da Razer Kraken X. İnceleme yazım boyunca bu üründen tabii ki detaylıca bahsedeceğim ama kendisini kısa bir şekilde özetlemek gerekirse, ürünün oldukça basit bir oyuncu kulaklığı olduğunu söyleyerek cümlelerime başlayabilirim.
Razer Kraken X, tasarım açısından gayet standart bir oyuncu kulaklığı gibi görünüyor. Kulağınıza oturan kısımlar yuvarlak ve dış taraflarında markanın logosu yer alıyor. Ayrıca, bu ürünün toplamda üç farklı rengi var. Bunlar; siyah, siyah-mavi ve beyaz olarak geçiyor. Benim sahip olduğum ürün beyaz versiyonuydu ve bunların, siyah olanlara kıyasla biraz daha benzersiz durduğunu söyleyebilirim. Yine de ortada öyle çok büyük bir fark yok. 200 gramdan biraz daha fazla ağırlığa sahip olan bu oyuncu kulaklığı, ne yazık ki kulağınıza oturduğu zaman pek de konforlu bir his vermeyi başaramıyor.
Razer Kraken X, 1 kiloluk bir basınç yapabiliyor ama sıkıntı şu ki kendisi ne yazık ki kafama net olarak oturamıyor. Oturduğu zaman ise biraz hacimli hissettiriyor ve kafa bandı kısmı da çok sıkı duruyor. Kişisel deneyimime bakarak söyleyebilirim ki bu kulaklığı öyle yarım saatten uzun süren oyun seanslarında kullanmak oldukça sıkıntılı. Hatta oyun oynamayı bırakın, ben şöyle 10-15 dakika müzik dinlemek istediğim zaman bile kendisinden rahatsız oldum. Tabii ki bu kafa tipine göre değişir; belki sizin kafanız biraz daha küçükse, bir tık daha rahat edebilirsiniz ama ürünün konforu genel anlamda sıkıntılı.
Tasarım ile alakalı olarak Razer Kraken X, aslında üzerinde bulundurduğu kontrol butonları ile de biraz hayal kırıklığı yaratıyor. Kulaklığın üzerinde sadece güzel hissettiren bir mikrofon butonu ve ne ayarladığınızı pek hissettirmeyen bir ses seviyesi kontrolü butonu bulunuyor. Bunların haricinde herhangi bir özellik mevcut değil cihazda. En azından bir müzik kontrolü butonu bile yok ki aslında bu da ürünün ne kadar basit bir seviyede olduğunu ortaya koyuyor. Ürün ayrıca pek portatif de değil; ortada katlanabilir bir yapı yok ve eğer ürünleri ile çok seyahat eden bir kişiyseniz, bu kulaklığı yanınızda gezdirmek biraz sıkıntı olabilir.

Razer Kraken X, kalitesi ile pek etkileyici olamıyor
Tasarımdan konuşmaya devam etmek gerekirse Razer Kraken X, kulaklarınızın nefes almasını da pek sağlamıyor. Aslında bu tip tasarlanan kulaklıklarda, uzun süreli oyun oynama süreçlerinde terleme olması normal ama bu ürün, terlemeyi engellemek için de pek bir şey yapmıyor. Yani, bu kulaklığı kullanarak spor yapmak, veya genel anlamda hareket etmek bile uzun vadede sıkıntı çıkartabilir. Bununla alakalı olarak, ürünün yapı kalitesi de ucuz hissettiriyor. Kulaklığın kendisi oldukça ucuz bir plastik ile kaplanmış gibi duruyor ve kafa bandı da daha önce dediğim gibi fazla sıkı duruyor. Kablo da aynı şekilde biraz sıkıntılı hissettiriyor.
Razer Kraken X, tasarım ve rahatlık konusunda benim için sınıfta kalıyor. Peki, biraz daha önemli bir konu olan ses kalitesinde durum nedir? Ne yazık ki bu kategori altında da sıkıntılar mevcut. Ürünün verdiği ses kalitesi genel anlamda oldukça dengesiz ve sesi çoğu zaman patlatıyor. Oyun oynarken, müzik dinlerken veya alakalı başka bir şey yaparken zaman zaman seslerin çamura dönüştüğünü bile hissedebiliyorsunuz. Ben genelde kulaklıklara çok önem veririm; oyun oynamak haricinde müzik bestelemek ve enstrüman çalmak ile de ilgileniyorum ama bu kulaklıklarla herhangi bir şeyi sağlıklı yapabilmek mümkün değil.
Daha önce de dediğim gibi Razer Kraken X, dengesiz bir ses profiline sahip ve bunun üzerine uzun saçlarınız varsa ve/veya benim gibi gözlük kullanıyorsanız, sesler daha da dengesiz oluyor kulaklık tam olarak oturamayacağı için. Kulaklıkta genel anlamda en başarısız olan ses profilleri, kesinlikle tiz sesler. Yani, ben bu kulaklığın verdiği tiz sesleri berbat desem bile durumun ne kadar kötü olduğunu size anlatamam. Bas tarafında sunulan kalite biraz daha ortalama üstünde ve “mid” dediğimiz ses profilleri de tiz pek olmadığı için oldukça yüksek bir dengede dinlenebiliyor. Açıkçası, ses kalitesi de genel anlamda büyük bir hayal kırıklığı.
Razer Kraken X, başarısız bir ses izolasyonuna da sahip. Yani, gürültülü bir mekandaysanız, arkadan gelen özellikle de bas temelli sesleri rahatlıkla duyabiliyorsunuz. Kulaklık, dışarıya ses yansıtma konusunda, izolasyon kadar başarısız değil ama pek başarılı da sayılmaz. Yani, sessiz mekanlarda çok yüksek sesle müzik dinlemek, çevrenize kesinlikle rahatsızlık kaynağı olacaktır. Bu kulaklığın en iyi noktası ise kesinlikle mikrofonu. Eğer konuşmak sizin için önemliyse, tahmin ediyorum ki bu fiyat bandındaki en iyi mikrofonu, bu ürün sunuyor. Sesler oldukça temiz çıkıyor ve ses, karşı tarafa olabildiğince az gürültüyle gidiyor.

Bu kulaklığı birçok platformda kullanabilmek mümkün
Razer Kraken X, kablolu bir kulaklık ve başka hiçbir bağlantı tipine destek vermiyor. Kablo tarafında da analog girişler kullanılıyor. Bu sayede ürünü; bilgisayarlarda, destekleyen telefonlarda ve benzeri cihazlarda, Xbox konsollarında, Nintendo konsollarında ve PlayStation konsollarında rahatlıkla kullanabiliyorsunuz. Bu arada, ürün için önerilen herhangi bir yazılım da bulunmuyor. Konsol tarafında zaten herhangi bir yazılım mümkün değil ama PC üzerinde kullanacaksanız da direkt olarak tak-çalıştır mantığını kullanabiliyorsunuz. Ürün kutusundan 7.1 tipi ses desteği için de bir kod çıkıyor ama bunun pek bir önemi yok.
Ben günlük yaşantımda HyperX Cloud Stinger kullanıyorum ve benim ürünüm, fiyat tarafında Razer Kraken X ile karşılaştırıldığı zaman inanılmaz ucuz. Buna rağmen, mikrofon kalitesi hariç her kategoride çok daha başarılı bir performans sağlıyor. Durum böyleyken, Razer tarafının bu kulaklığını sizlere önerebilmem oldukça zor. Belki çok büyük bir indirimde görürsünüz de mikrofon kalitesi de sizin için çok önemli olduğu için kendisini kullanabilirsiniz ama duyduğunuz sese önem veriyorsanız aynı fiyat etiketindeki farklı kulaklıklara bakmanız bence en ideal seçim olacaktır. Benim önerim ise HyperX Cloud Stinger.
Razer Kraken X, daha önce de söylemiş olduğum üzere basit bir kulaklık-mikrofon seti. Bu ürün, Razer markasının aynı fiyat etiketine yakın olan diğer kulaklıklardan biraz daha rahat ve az hacimli olan bir tasarıma sahip. Öne çıkan özellik ise kesinlikle mükemmel kayıt kalitesi ve gürültü işleme kapasitesi sunan mikrofonu. Kablolu bağlantı tarzı, ses gecikmesi olmayan bir oyun deneyimi sunuyor ama ürünün kendisi ucuz hissettiriyor ve basit kontrol şemaları gündelik kullanım için bile eksik duruyor. Ayrıca biraz dengesiz bir ses profiline de sahip. Bas ve “mid” tipi seslere önem veriyorsanız, belki kendisini göz önünde bulundurabilirsiniz.
Ses kalitesinin ve frekans profillerinin dengesiz olması, ucuz bir yapı kalitesine sahip olması, ses izolasyonunda çok başarısız kalması ve kontrol şemasının çok sınırlı durması derken Razer Kraken X, iletişime önem veren ve özellikle de PlayStation ve Xbox konsolları için özel bir kulaklık-mikrofon seti arayan oyunculara hitap ediyor. Ben yine de alternatiflere bakmanızı öneriyorum. Bunlar da başta HyperX Cloud Stinger olmak üzere SteelSeries Arctis 1, Razer BlackShark V2, Logitech G335 ve Corsair HS50 olacaktır. Tabii ki bu ürünlerin fiyatları birebir aynı değil ama bütçenizi genişletebiliyorsanız, bunu yaptığınıza değecektir.