Euro Truck Simulator 2 ve American Truck Simulator oyunları için geçtiğimiz hafta yayımlanan kapsamlı 1.60 güncellemesinin ardından, geliştirici ekip gelecek büyük sürümler üzerindeki çalışmalarına ara vermeden devam ediyor. Topluluktan olabildiğince erken geri bildirim toplamak amacıyla 1.61 Experimental Beta süreci resmi olarak başlatıldı.
Alışılmış açık beta dönemlerine kıyasla çok daha erken bir geliştirme aşamasında olan bu deneysel sürüm, oyun içi kararlılık ve cila anlamında henüz tam olgunluğa ulaşmamış olsa da gelecekteki iki büyük mekaniksel yeniliği erkenden deneyimleme fırsatı tanıyor. Geliştirici ekip, bu test sürecinde özellikle Çok Fonksiyonlu Ekran ve Oyun İçi Menü isimli iki yeni arayüz sistemine odaklanıyor.
Yapılan resmi açıklamaya göre, her iki özellik de deneysel aşama boyunca tamamen İngilizce dil seçeneğiyle test edilebilecek.

Sürüş Deneyimini Bölmeyen Yeni Çok Fonksiyonlu Ekran
Geliştirici ekibin araç içi sürüş arayüzünü iyileştirme ve sistemlere erişilebilirliği artırma vizyonunun bir parçası olan Çok Fonksiyonlu Ekran (MFD), simülasyon deneyimini kesintiye uğratmadan birçok fonksiyona ulaşmayı sağlıyor. Hem kokpit içi hem de dış kamera açılarından tamamen erişilebilir olan bu yeni arayüz sayesinde oyuncular; sürüş asistanları, aydınlatma kontrolleri, araç ayarları, medya işlevleri ve yolculuk bilgileri gibi kritik kategoriler arasında hızlıca gezinti yapabilecekler.
Bu özelliğin en büyük avantajı, arayüz açıldığında oyunun duraklamaması ve sürüş kontrollerinin tamamen aktif kalması oluyor. Böylece oyuncular, onlarca farklı tuş atamasını hafızalarında tutmak zorunda kalmadan, sürüş esnasında gerekli tüm araç ayarlamalarını dinamik ve sezgisel bir şekilde gerçekleştirebilecekler. Klavye, fare, direksiyon seti ve kontrolcü desteğiyle tasarlanan sistem, tuş atamalarını bağlamsal olarak doğrudan menü içerisinde gösterecek.
Deneme sürecinde kontrolcüler için yalnızca varsayılan In-Game Mapping Mode sistemi desteklenirken, Steam Client Input Mode desteğinin tam sürümle birlikte entegre edilecek.

F1 Tuşuyla Erişilen Yeni Oyun İçi Üst Menü
Deneysel betanın odaklandığı bir diğer büyük yenilik ise ekranın üst kısmında kompakt yatay bir bar olarak beliren Oyun İçi Menü arayüzü oluyor. Klavyeden F1 tuşuna basılarak açılan bu yeni hızlı erişim paneli, daha önce F1, F4 ve F7 tuşlarına dağılmış olan birçok önemli sistem ve oynanış işlevini tek bir çatı altında konsolide ediyor. Oyuncular bu yeni üst bar üzerinden fotoğraf moduna, kontrol ayarlarına, widget seçeneklerine, servis istasyonlarına, araç ayarlamalarına ve hızlı bilgi ekranına anında ulaşabilecekler.
Tek oyunculu modda bu menüyü açmak oyunu otomatik olarak duraklatacak. Mevcut aşamada konvoy modunda sürüş yaparken bu üst bar erişilebilir olmayacak; ancak geliştirici ekip bu işlevlerin çok oyunculu modda da güvenle kullanılabilmesi adına teknik araştırmalarını sürdürüyor. Sürümün deneysel bir aşamada olması sebebiyle oyuncuların çeşitli hatalarla, kararsızlıklarla veya ani çökme sorunlarıyla karşılaşabileceği, bu yüzden geri bildirimlerin resmi forumlar üzerinden bildirilmesinin nihai sürümün cilalanması adına kritik önem taşıdığı vurgulanıyor.

1.61 Deneysel Betasına Nasıl Katılınır?
Steam üzerinden bu erken test sürecine dahil olmak isteyen simülasyon tutkunlarının herhangi bir şifre girmesine gerek kalmıyor. Sürece katılmak için Steam istemcisinde kütüphaneye giderek Euro Truck Simulator 2 veya American Truck Simulator oyununa sağ tıklayıp Özellikler seçeneğine girmek gerekiyor. Ardından açılan penceredeki Betalar sekmesinden, beta katılımı açılır menüsünü kullanarak experimental_beta branşını seçmek yeterli oluyor. Doğru branş ismini listede göremeyen oyuncuların Steam istemcisini yeniden başlatması öneriliyor.




