Video oyunları için bir inceleme yazarı olmanın belki de en ödüllendirici yanı, hevesle bir oyunu inceleme için kabul etmek ve onu o şekilde oynamanın harika bir deneyim olmasıdır. Elbette bu bazen geri tepebilir ama Wildermyth: Console Edition ile durum kesinlikle öyle olmadı. Neredeyse felaket bir kayıt dosyası hatasına ve yer tutucu hissi veren bazı rastgele yazı parçalarına rağmen, oyunla olan ilişkim hızla “Bu harika görünüyor.” seviyesinden, “Bu şimdiye kadarki en sevdiğim sıra tabanlı rol yapma oyunlarından biri olabilir.” seviyesine çıktı efendim.
Wildermyth ve kendisinin konsol sürümü, çizgi roman sunumu ve hikaye kitabı temalı sanat stilinin karışımına yakışır bir şekilde kendi maceranı kendin seç rol yapma oyunu gibi yapılandırılmış. Oyunun içerisind, bir dövüşü başlatmaya nasıl yaklaşacağınız, bir karakterin başka bir karakterin öldürücü darbesinin önüne atlayıp, atlamayacağı veya tamamen uğursuz bir antik heykelden parlak bir eser alıp, almayacağınız gibi çeşitli konularda kararlar vereceksiniz. Fikir, halk kahramanlarına dönüşen hiç kimselerden oluşan partinizin, sizin şekillendirdiğiniz bir hikayede yer alması ve onlara yatırım yapmanıza neden olması ve bu konuda büyük ölçüde başarılı olması.
Hatta görkemli maceralarınızdan bu yana her bir karakterin neler yaptığını gösteren ve seferin olaylarına bağlanan harika bir post-credits montajı bile var. Bir seferin başlangıcında, görünüşlerinden diyaloglarını ve partideki diğer kişilerle nasıl etkileşime gireceklerini etkileyen arka hikayelerine kadar üç kahramanı tamamen özelleştirebilir veya rastgele oluşturabilirsiniz. Yapay zeka tarafından oluşturulan geçmiş hikayeler her zaman mantıklı değil ama bu kadar dinamik olmaya çalışan bir oyun için beni şaşırtmadı ya da cazibesine kapılmama neden olmadı.
Oyuna aşina olmanızı sağlayacak bir başlangıç kampanyası da dahil olmak üzere, aralarından seçim yapabileceğiniz beş kampanya var. Her birini tamamlamak 10-15 saatinizi alacak. Yani, Wildermyth oyununda tonlarca içerik var. Anlatım açısından, seferler bir çizgi roman okumak gibidir, her seferinde bir panel taranır ve aralara çeşitli seçenekler serpiştirilir. Hikayesini anlatmak için sadece metne dayanan oyunların büyük bir hayranı olmadığımı itiraf etmeliyim; genellikle sözlü diyaloglara daha fazla dalıyorum ama bu oyunun çizgi roman yapısı hikaye anlatımı açısından başarılı.

Sadece metin kutularını okumak yerine, karakterler ve ortamlar her panelde hareket halinde resmedilerek hikayeye etkili olması için gereken ivme kazandırılmış. Yapay zeka üretimi olduğunu tahmin ettiğim bazı yer tutucu yazılar harika olmasa da önceden yazılmış gerçek kampanya hikayesi yazımı oldukça iyi. Bununla birlikte, partimde kaç kişi olduğuna bağlı olarak değişen, iki karakterin sevgili, rakip veya hatta aile üyesi olup olmadığını hesaba katan bu kadar dinamik olması etkileyici. Görsel olarak ise Wildermyth, oyunun tuhaf doğası için mükemmel olan Paper Mario benzeri hikaye kitabı sanat stilini kullanıyor. Eminim bu stili biliyorsunuzdur.
Kahramanlar, oyuncu tarafından tamamen kişiselleştirilebildiği için kötü adamların sahip olduğu mükemmel sanat yönetimi seviyesine sahip değiller. Her bir düşman grotesk bir şekilde elle çizilmiş ve mekanik olarak fraksiyondan fraksiyona kendilerinin farklı versiyonları olsalar da, görsel olarak oldukça çeşitliler. Düşmanlardan bahsetmişken, Wildermyth oyununun anlatı uygulamasından hoşlansam da en iyi yönü savaşı. Neredeyse herkesin alıp, oynayabileceği kadar basit ama türün kıdemlilerinin gözyaşlarına boğulmayacağı kadar da karmaşık, tam olarak doğru hissettiriyor.
Bu konudaki tek uyarı, partimin birkaç saniye içinde yok olduğu bir seferin son savaşında yaşadığım garip bir zorluk artışı. Ölüm kalıcı ama neyse ki oyunun otomatik kaydetme işlevi çok cömert ve çok daha iyi sonuçlarla tekrar deneyebildim. Siz beni yargılamadan önce söyleyeyim, oyun biraz kayıt sistemini hile gibi kullanmayı teşvik ediyor… Bu olay bir yana, Wildermyth oyununun dövüşü kusursuz. Her kahraman üç sınıftan biri: Savaşçı, avcı veya mistik. Bunların hepsi de savaşta etkili olmak için partinizin gerekli üyeleri. Her kahramanın hareket etmek veya saldırı gerçekleştirmek için her turda iki eylem puanı var. Bunlar oldukça önemli.
Guardian gibi bazı eylemler o kahramanın turunu hemen sona erdirir. Eylemler ekranın alt kısmı boyunca düzenlenmiştir, burada sadece birini seçersiniz ve ardından haritanın neresinde uygulamak istediğinizi seçersiniz. Daha önce sıra tabanlı bir rol yapma oyunu oynadıysanız, daha önce görmediğiniz bir şey değil ama o kadar sezgisel ki Baldur’s Gate 3 gibi bir oyunun aksine, bu türe yeni başlayanlar için harika bir başlangıç noktası. Wildermyth içerisinde ayrıca basitliği, sıkıcılıkla karıştırmayın. Savaş, deneyimli oyuncuların ve nihayetinde çaylakların bir adım sonrasını düşünürken kahraman yerleşimi ve sinerjileri göz önünde bulundurmaları gerekecek kadar derin.

Örneğin, en sevdiğim stratejilerden biri, bir mistiğin Compulsion yeteneğini kullanarak bir düşmanı savaşçımın Guardian savunma yeteneğinin menziline sokup, otomatik olarak onlara saldırmaktı. Bu, savaşın sıcağında kilitlendiğimde savaşçımdan ekstra bir saldırı almak için harika bir stratejiydi. Her kahraman sınıfı iyi dengelenmiş, bu da partinizde her birinden en az bir tane bulundurmanızı zorunlu kılıyor. Savaşçıların saldırılarıyla kötü adamlara kaba kuvvet uygulamasına, avcıların uzun menzilli düşmanları haklamasına ve mistiklerin savaş alanını kontrol etmesine ihtiyacınız var.
Hiçbir sınıf, diğerlerinden daha uygun değil. Yine de ben en çok mistik sınıfını ve silah olarak kullanmak için çevredeki nesnelere sahip olma yeteneğini sevdim. Yanında duran bir düşmana zarar vermek için bir kitaplığı patlatmak veya kötü adamlar arasında seken kaya parçalarını fırlatmak eğlenceli idi. Savaşlar arasında, aralarında hareket etmek için bir karo koleksiyonu içeren dünya haritasında başka çatışmalar bekliyor. Karolarla etkileşime geçmek için keşfe çıkılması gerekir ve bunların çoğunda başa çıkılması gereken bir tür düşman tehdidi vardır.
Bazıları partinize maksimum 10’a kadar yeni bir kahraman eklemenize izin verir ve bunun en iyi özelliklerinden biri, önceki seferlerinizden eski kahramanları işe alabilmenizdir. Yani, bir karakteri özellikle sevdiyseniz ve hayatta kaldıysa, o zaman devam edin ve bir sonraki maceranıza da getirin. Ayrıca kahraman grubunuzu bölerek haritayı fethedebilirsiniz, ancak iki veya daha az kahramandan oluşan grupların düşman pususuna maruz kalacağı konusunda uyarılmalıdır. Zaman zaman, grubunuzun üyeleri ayrılıp kendi başlarına bir yan görev yapma isteği duyacak ve bu da oyuna başka bir dinamizm katacaktır. Ben o şekilde hissettim.
Bu doğrultuda, her sefer bölümlere ayrılmış ve her ara sırasında kahramanlarınız kendi işleriyle ilgilenecek, bu da her karaktere hayat katıyor ve zaman geçtikçe onlara daha fazla yatırım yaptığımı hissettirdi. Yeryüzü dünyasında gerçekleştirdiğiniz her eylem zamanı ileriye taşıyor ve çoğu eylem birden fazla oyun içi gün sürüyor, bu da bu hikayelerin uzun yıllar boyunca gerçekleştiği anlamına geliyor. Wildermyth oyununun temposu o kadar iyi ki sizi sürekli ileriye iten bir atalet oluşuyor. Başka bir deyişle, bu oyun tam anlamıyla bağımlılık yapıyor. Çizgi roman olarak küçük dozlarda hikaye, ardından küçük dozlarda savaş ve ardından küçük dozlarda dünya keşfi alacaksınız.

Bahsettiğim kaydetme dosyası hatasına gelirsek, o kadar da ciddi bir hata değildi ve biliyorum ki video oyunları tarihinde hiç kimse bir kaydetme dosyası hatası hakkında böyle bir şey söylememiş olabilir ama bu doğru. Sorun şu ki oyunun başlarında hiçbir şekilde kayıt alınmıyordu. Oyun, bana kaydetme yuvası olmadığını söylüyordu. İşin kötü yanı, herhangi bir kayıt dosyasını silmeme de izin vermiyordu, bu yüzden yolculuğumun daha başlamadan raydan çıktığını düşündüm. Son çare olarak ve oyunun çok başında olduğum için Wildermyth yapıtını konsolumdan tamamen sildim ve yeniden yükledim, bu da sorunumu çözdü ve kaldığım yerden devam etmeme izin verdi.
Hata garipti ve bir an için çok sinirlendim ama buna yanlış alarm diyelim; bir daha asla yapmadı. Bunun dışında, karakterlerin kaybolduğu, sadece başlarının üzerindeki sağlık çubuğu tarafından görülebilen bazı garip görsel hatalar vardı ama oyun kırıcı bir şey değildi ve bir güncelleme ile düzeltilemeyecek bir şey değildi. Son olarak, Wildermyth oyununun dört oyuncuya kadar yerel eşli çoklu oyuncuya sahip olduğunu ve bunu çevrimiçi işlevselliğe çevirmelerini dilediğimi belirteyim. Oyuncular, kontrol ettikleri karakterler için eylemleri sırayla tamamlıyorlar; dörtten az insan oyuncunuz varsa, size veya arkadaşlarınıza birden fazla karakter atanabilir.
Çevrimiçi çok oyunculu oyun güzel olsa da bu haliyle yerel işbirliği Wildermyth oyununu ailelerin oturup birlikte oynaması için mükemmel bir seçenek haline getiriyor. Wildermyth, mükemmelliğini bana her seferinde bir panelde gösterdi. Bir hevesle incelemeyi seçtikten sonra merakımın karşılığını fazlasıyla aldım ve uzaktan bile olsa merak eden herkesin oynaması gereken mükemmel bir sıra tabanlı rol yapma oyunu keşfetmeme yol açtı. Benim yaptığım seçimin bu incelemeye yol açması gibi bu oyun da de sizi kendi maceralarınızı yaratmaya davet ediyor ve bir kez başladığınızda elinizden bırakmanız inanılmaz derecede zor.
Geçmişte sıra tabanlı rol yapma oyunlarından uzak durduysanız veya belki de sadece beyninizi eritmeyecek bir tane arıyorsanız, bir deneyin ya da genel olarak harika video oyunlarının hayranıysanız, işte karşınızda Wildermyth. Bu yapıt şimdiye kadar oynadığım en iyi sıra tabanlı rol yapma oyunlarından biri. Sürükleyici hikaye anlatımı, mükemmel temposu ve basit ama karmaşık oynanışı bu oyunu bağımlılık yaratan bir oyun haline getiriyor. O kadar iyi ki bir kayıt dosyası hatası bile beni ondan vazgeçiremedi. Bu oyunu kaçırmayın.