2001 senesinden beri SpongeBob SquarePants serisine bolca farklı tarzda video oyunu yapıldı. Bunlardan en çok ön plana çıkanı muhtemelen 2003 senesinin SpongeBob SquarePants: Battle for Bikini Bottom oyunu idi. Aradan seneler geçmesine rağmen bu marka için aynı kalitede ve başarıda bir oyun yapılamamıştı. Belki de bu yüzden 2020 senesinde bahsi geçen yapıtın iyileştirilmiş versiyonunu, SpongeBob SquarePants: Battle for Bikini Bottom – Rehydrated oyununu gördük. O oyun da başarılı olduktan sonra, serinin ilk gerçek modern oyunu olan SpongeBob SquarePants: The Cosmic Shake karşımıza çıktı. Peki, başarı devam ettirilebildi mi?

Daha önce Sea of Thieves, The Guild 3 ve tabii ki SpongeBob SquarePants: Battle for Bikini Bottom – Rehydrated oyunlarına destek vermiş olan Purple Lamp tarafından geliştirilen SpongeBob SquarePants: The Cosmic Shake, 31 Ocak 2023 tarihinde THQ Nordic tarafından piyasaya sürüldü. Oyunun hedeflediği platformlar ise PC, PlayStation 4, Xbox One ve Nintendo Switch idi; ne yazık ki yeni nesil konsollar için özel bir destek sunulmadı. 2020 senesinin devam oyunu olarak sunulan bu yapıt, aslında her şeyden önce bir adım geri gitti. Oyunda oynanabilir karakter olarak sadece SpongeBob sunuldu. Bir önceki oyunda ise birden fazla oynanabilir karakter yer alıyordu.

SpongeBob, oynanabilir tek karakter olsa bile en azından birden fazla farklı yeteneğe ve kilidi açılabilir kozmetik ögelere sahip. Hatta, SpongeBob için kostümler bu yapıtın odak noktasında diyebilirim. Tabii ona gelmeden önce hikayeye değinmek gerekiyor. Aslında oyunda öyle büyük de bir hikaye yok; SpongeBob ve artık bir balon olan Patrick, yaşadıkları yeri kurtarmak adına büyük bir maceraya atılıyor. SpongeBob SquarePants: The Cosmic Shake içerisinde Wishworlds isimli farklı temalara sahip olan dünyalara gidiliyor, oralarda üç boyutlu platform tarzında bir oynanış deneyimi sunuluyor ve bu sırada arkadaşlarımızı arıyoruz.

SpongeBob SquarePants: The Cosmic Shake oyununda farklı temalara sahip dünyalara gidiyoruz ama bu dünyaların içerisinde savaştığımız düşmanlar genellikle aynı görünüyor. Hikaye tarafında da arkadaşlarımızı kurtarmaya çalışmak haricinde pek bir şey yapmıyoruz. Oyunun tamamı, SpongeBob SquarePants için oluşturulan çizgi filmlerden hatırlayacağınız bazı eski bölümlere nostaljik bir geri dönüş gibi hissettiriyor. SpongeBob SquarePants: Battle for Bikini Bottom ve onun 2020 senesindeki iyileştirilmiş sürümü ile oluşturulmuş olan çıtaya yaklaşamıyor bile bu yapıt. Oyun ne nostaljiyi hissettirebiliyor, ne de markanın ikonik anlarını tekrar yaşatabiliyor.

SpongeBob SquarePants: The Cosmic Shake

SpongeBob SquarePants: The Cosmic Shake, eski bir formülü kullanmaya devam ediyor

SpongeBob SquarePants: The Cosmic Shake aslında oldukça nostaljik bir şekilde başlıyor. Mesela, oyundaki karakterlerin çok büyük bir kısmı orijinal sanatçıları tarafından seslendiriliyor. Hatta, “one hour later” filan diyen ekrandaki kişi bile orijinal ses sanatçısı. Bazı karakterler, markanın farklı dönemlerini yansıtıyor, bölümlerde bunu rahatlıkla görebiliyoruz filan ama oynanış tarafında da nostalji yer alınca, işler biraz kötüye gidiyor. Yani, 20 sene öncesinin oynanış mekaniklerini hala bu oyunda kullanmak ne yazık ki pek iyi bir fikir değildi. Bu fikir, 2003 senesinde SpongeBob SquarePants: Battle for Bikini Bottom ile işe yaramıştı sadece.

Aslında bu kötü nostaljik havayı SpongeBob SquarePants: Battle for Bikini Bottom – Rehydrated ile almıştık ama kendisi iyileştirilmiş bir sürüm olduğu için çok üzerine gitmemiştik. Şimdi de SpongeBob SquarePants: The Cosmic Shake, işleri pek değiştirmeyince ne yazık ki çok tatsız bir deneyim oluşturuyor. Yani, oyundaki platform ögeleri inanılmaz basit ve hiçbir detay bulundurmuyor içerisinde. Sizlere sunulan bulmacalar, karşısında savaş verdiğiniz düşmanlar ve çok daha fazlası ne yazık ki vasat bir deneyim sunmanın daha üstüne çıkamıyor. Oyunda kullanabileceğiniz farklı yetenekler filan da var ama onlar da kendisini hiç derinleştiremiyor.

SpongeBob SquarePants: The Cosmic Shake, 8-10 saatlik bir deneyim sunuyor ve bu deneyimin büyük bir kısmı boyunca oyun, herhangi bir konu üzerinde ustalaşmanızı gerektirmiyor. Yani, kullanabileceğiniz farklı yetenekler bile aslında hiçbir savaş anı için gerekli değil. Oyunun her bölümünde platform ögeleri ile uğraşıyoruz, dalga dalga üzerimize gelen düşmanlarla savaşıyoruz, bulmaca çözüyoruz ve bir sonraki bölüme geçiyoruz. Formül ne yazık ki hiç değişmiyor ve yüzeysel yapısından da hiçbir zaman kurtulamıyor. Oyunun bu noktadaki en kötü noktası ise benzersiz bölümleri ziyaret ediyor olsak bile sürekli aynı görünen düşmanlarla savaşıyor olmamız.

SpongeBob SquarePants: The Cosmic Shake, zaman zaman farklı oynanış anları ile kendisini zenginleştirmeye çalışıyor. Mesela, bazen gizlilik temelli anlarla karşılaşıyoruz, bazen de hedefimizi kovalıyoruz ama bu anlar çok kısa sürüyor ve anında unutuluyor. Unutulmayan anlar ise sadece bölüm sonu canavarı savaşlarından oluşuyor. Bu savaşlar aslında oynanış tarafına öyle çok da benzersiz şeyler sunmuyor ama en azından tanıdık karakterleri farklı ve ilginç kostümlerle görmek, onlarla savaşmak, bu yapıtın en benzersiz yönü olarak kolayca görülebiliyor. Bu noktada, oyunun kontrol şemasının filan da gayet güzel olduğunu belirtmek istiyorum.

SpongeBob SquarePants: The Cosmic Shake

Sunulan deneyim neredeyse unutulabilir bir seviyede ve hayal kırıklığı yaratıyor

SpongeBob SquarePants: The Cosmic Shake oyununun daha çok çocuklara hitap ettiğini düşünebilirsiniz. Belki oyun gerçekten bu şekilde geliştirilmiş olabilir. Bu yüzden de stüdyo, yenilikçiliğe pek önem vermemiş olabilir ama durum böyle olsa bile 2022 ve 2023 senesinde çocuklara da hitap edebilen birbirinden yenilikçi platform oyunları da gördük. Hatta, Nintendo şirketinin birçok birinci parti oyunlarındaki platform ögeleri bile bu oyunun önüne çıkmayı başarıyor. Bu arada, oynanış tarafında da bazı ek içerikler yer alıyor; yan görevler, mini oyunlar, toplanabilir koleksiyon ögeleri ve çok daha fazlası da bu yapıtın içerisinde oyuncuları bekliyor.

SpongeBob SquarePants: The Cosmic Shake, ana içeriklerinde olduğu gibi yan içeriklerinde de ne yazık ki çok yüzeysel şeyler sunuyor. Yani, mini oyunlar da oyuna pek bir şey katmıyor, yan görevler de. Tabii ki yan içeriklerin tamamı öyle değil ama çoğunluğu ne yazık ki verdiğiniz emeğe değmiyor. Ayrıca oyunda benim pek hoşuma gitmeyen geriye dönük keşif elementleri de bulunuyor. Yani, oyunda ilerledikçe elde ettiğiniz yetenekler ile halihazırda keşfettiğiniz bölümlere geri dönüp, yeni alanların kilitlerini açabiliyorsunuz. Bu da bazı hoş keşif anlarına yol açıyor ama bu mantığın geneli benim hiçbir zaman hoşuma gitmemiştir; bu oyun da pek katlanılacak seviyede değl.

SpongeBob SquarePants: The Cosmic Shake, en azından sunum tarafında hayal kırıklığı yaratmıyor. Oyunun görselliği belli bir kaliteye sahip ve konsollarda da herhangi bir optimizasyon problemi bulunmuyor. Oyunda yer alan müzikler de markanın geçmişini güzelce yansıtıyor. Yalnız, karakterlerin seslendirmeleri her ne kadar orijinal seslendirme sanatçıları tarafından yapılmış olsa bile ne yazık ki bazı performanslar oldukça başarısız geliyor kulağa. Yine de bu video oyununun genel anlamda sunumu, en iyi noktalarından bir tanesiydi. Yeni nesil konsollar için optimize edilmiş olmasını çok isterdim ama o konuda yapılabilecek bir şey yok.

Durumu özetlemek gerekirse SpongeBob SquarePants: The Cosmic Shake, vasat bir platform oyunu. Son birkaç senede piyasaya sürülmüş çok daha kaliteli, çok daha yenilikçi ve çok daha eğlenceli platform oyunları bulunuyor. Bu yapıt ise kendi markasının verdiği nostalji hissine güvenerek, 20 sene öncesinin sistemlerini kullanarak oyuncuların karşısına çıkıyor. Açıkçası bu oyunu çok büyük bir indirime girmediği sürece sizlere öneremiyorum veya Xbox Game Pass gibi sistemlerde de kendisini bekleyebilirsiniz. O zamana kadar da sizi idare edebilecek sayısız kaliteli platform oyunu bulunuyor piyasada, merak etmeyin.

SpongeBob SquarePants: The Cosmic Shake
Olumlu
Karakterimiz için bolca kostüm ve yetenek var.
Bir sürü nostaljik an mevcut.
Görsellik oldukça renkli ve kaliteli.
Orijinal seslendirme sanatçıları boy gösteriyor.
Olumsuz
Herhangi bir yenilik sunulmuyor.
Her sistem çok basit bir yapıya sahip.
Zıplamadan tutun da içeriklere kadar her şey dakikalar içinde kendisini tekrar etmeye başlıyor.
6

Yazar Hakkında

Kaan Gezer

Kurucu

Video oyunlarını ve müzik bestelemeyi seven bir kişi.

Tüm yazıları göster