Başarı genellikle doğru zamanda, doğru yerde olmaktan geçer ve şu anda hiçbir video oyunu bu sözü Madfinger Games tarafından geliştirilen Gray Zone Warfare oyunundan daha iyi karşılayamaz. Escape From Tarkov yapıtından kitlesel bir oyuncu göçü nedeniyle, Steam üzerindeki bu Erken Erişim ve nişancı oyunu, askeri simülasyon meşalesini devralıyor. Oyunla geçirdiğimiz süre boyunca eğlenceli görevler, etkileyici grafikler ve oyunu denemeye hevesli bir toplulukla karşılaştık.
Bazı oyuncular ekran kartı ile alakalı uyumluluk sorunları bildirmiş olsa da bu yapıt hala heyecan verici, ilgi çekici bir nişancı deneyimi için temel özelliklere sahip. Gray Zone Warfare yapıtının Steam üzerindeki Erken Erişim lansmanından yaklaşık bir hafta önce, Escape From Tarkov yapıtının geliştiricileri olan BattleState Games, kendi ayağına birkaç kurşun sıktı. Ekip, 250 dolarlık yeni bir PvE modu sundu ve herkesi çılgına çevirdi adeta.
Escape From Tarkov, gelecekteki tüm ek paketi her zaman orijinal 140 dolarlık üst paket satın alma fiyatına dahil etme sözünden de vazgeçti. Bu durum, topluluğu Madfinger Games ekibinin kollarına gönderdi. İlk bakışta Gray Zone Warfare yapıtını Escape From Tarkov için harita güncellemesi sanmak veya kopya bir oyun olarak kolay. Estetik, silahlar, zula yönetimi, görev yapısı ve satıcılar o oyundakilere çok benziyor. Bunu reddetmek mümkün değil.
Belirli oyun mekanikleri üzerindeki sahiplik iddialarını incelemek hayal kırıklığı içinde bir egzersizdir, bu yüzden buna girmeyeceğiz. Bununla birlikte, bazen oyun topluluğunun mutlu olması için gereken tek şey yeni bir kat boyadır aslında. Gray Zone Warfare, Laos’un bir benzeri olan Lamang Adası’nın yoğun ormanlarında geçiyor. Bir sunucu seçtikten ve tercih ettiğiniz fraksiyonu belirledikten sonra, 16 kişilik üç rakip takımın yer aldığı kalıcı bir haritaya yüklenirsiniz ve maceranız başlar.
Ana kampa ulaştıktan sonra ekibiniz harita üzerinde uçarak çeşitli görevleri tamamlıyor ve giderek zorlaşan savaşlarda (yapay zekaya veya diğer oyunculara karşı) kullanılmak üzere teçhizat, para ve silah stoku oluşturuyor. Rakip grupların olmadığı, tamamen PvE sunucularında oynamayı da seçebilirsiniz. Görevler yaratıcı ve şaşırtıcıdır, sizden belirli bir öğenin veya kalenin haritada nerede olduğunu çözmenizi ister. Bu beni oldukça şaşırttı açıkçası.
Aksiyon genellikle “Y’yi bulmak veya savaşmak için X’e git” şeklinde olsa da görev metninin dilini deşifre etmek çoğu zaman eğlencenin kendisi. İpuçları veriliyor ancak Escape From Tarkov içerisinde olduğu gibi doğrudan işaret edilmiyor. Çevrimiçi oyun çıkış döneminde bazı pürüzler yaşadı, ama oyuncu nüfusu sabitlendikçe ve daha fazla sunucu açıldıkça gerginlikler ve sıkıntılar çözüldü. Bu arada, ben de bu oyunu o zamandan beri oynuyorum. İncelemeyi Mayıs 2024 içerisinde yazıyorum.
Gray Zone Warfare oyununun silah kullanımı Escape From Tarkov yapıtında sunulan sistemlerden daha az tıknaz ama bu kötü bir şey değil. Bu yeni video oyunu da mil-sim türüne yaslansa da biraz daha arcade tarzı. Sonuç olarak daha dinamik hareketlere sahip daha uzun çatışmalar ortaya çıkıyor. Görevleri başarıyla tamamladıktan sonra, helikopterle çıkarma yapıyor ve üsse geri dönüyorsunuz.
Çıkarma süreci, kısmen mevcut teknoloji nedeniyle Escape From Tarkov yapıtından çok daha akıcı. Bu oyunun geliştirici ekibi, “hardcore looter-shooter” türünden “hardcore” elementinin bir kısmını çıkarıyor, bu yüzden sadece en ateşli Escape From Tarkov hayranlarının bununla ilgili sorun yaşayacağından şüpheleniyorum. Bunun yerine Gray Zone Warfare, hatalarınız için sizi neredeyse hiç cezalandırmayan, ilk günden itibaren ekip koordinasyonunu teşvik eden bir yapıt.
Gray Zone Warfare, oynadığım neredeyse tüm diğer oyunlardan daha iyi görünen tam bir ganimet çıkarma deneyimi sunuyor ve sergilenenler sadece başlangıç. Fraksiyon sisteminin önemli bir oyun sonu yok ve geliştiriciler dünya tabanlı görevler için planları olduğunu belirttiler ama o zamana kadar PvP potansiyelinin çoğu biraz eksik. Oyun, en yeni teknolojileri bulunduruyor. Bu çok oyunculu nişancı oyunu, bir zamanlar imkansız olduğu düşünülen şeyleri başarıyor.
Güneydoğu Asya’nın balta girmemiş ormanları inanılmaz derecede yoğun bitki örtüsüne sahip, bu da onları herhangi bir ekran kartı için zorlayıcı hale getiriyor ama Unreal Engine 5 teknolojisinin Nanite parçası sayesinde bu seviyelerdeki dokusal yoğunluk artık gerçek. Bir oyunun poligon sayısını mesafeye göre dinamik olarak işliyor. Bu, birçok diğer oyunun kullandığı LOD (ayrıntı düzeyi) uygulamasından farklı ve yakın ve uzak nesneleri Nanite ile aynı doğrulukta gösteremez.
Bu, Gray Zone Warfare oyununun orman savaşlarına başka bir oynanış unsuru ekliyor; olumsuz karşılaşmalardan anında kaçmak için çalıların arasına karışabilirsiniz. Oyun ayrıca son birkaç yılda ekran kartı alanında yapılan yeniliklerin derin bir kuyusundan da yararlanıyor. Bunlar arasında AMD FSR ve NVIDIA DLSS gibi süper örnekleme teknolojilerinin yanı sıra kare oluşturma teknolojisi de yer alıyor. Böylece bilgisayarların üstünden bir tık yük alınıyor.
Resmi sistem gereksinimlerine göre donanımınızın en az dört çekirdekli AMD Ryzen 5 2600 veya Intel Core i5-8600; 16 GB RAM; 40 GB kullanılabilir depolama alanı ve Windows 10 isimli işletim sistemine ihtiyacı var. Ekran kartı tarafında ise en az bir AMD Radeon RX 5700, Intel Arc A770 veya NVIDIA GeForce GTX 1080 donanıma ihtiyacınız var. Daha yüksek donanımlarda AMD FSR veya NVIDIA DLSS ile daha stabil bir performans elde edilebiliyor.
Gray Zone Warfare oyununun en büyük sıkıntılarının başını ise yapay zeka ve PvP temelli içerikleri çekiyor. PvE tarafındaki içeriklerde yapay zekada en ufak bir zeka belirtisi yok ve bu da oyunu sıkıcı bir hale sokuyor, zevk vermiyor. PvP tarafında ise sürekli olarak hile yapan oyuncular karşınıza çıkıyor. Hileci olmasa bile deneyimi aşağıya çeken bir grup oyuncu mutlaka oluyor. PvE tarafına geri dönecek olursak, oradaki görevler filan da hiçbir şey ifade etmiyor; hikaye bile anlamsız.
Arkadaşlarla oynayacak olursanız, Gray Zone Warfare çok daha iyi hissettiriyor. Onlar olmadan oyun, günün 24 saati silahlarla boş bir açık dünyada dolaşan bir grup yapay zekadan ibaret gibi. Diğer gruplar, tek bir gruba tahsis edilebilecek helikopter kaynaklarını almak dışında hiçbir şey eklemiyor veya çıkarmıyor. Ayrıca, biraz önce söylediğim gibi hiçbir şeyin önemi yok gibi duruyor; hangi satıcıda rütbe atlamak istediğiniz dışında her şey anlamsız duruyor.
İlgi çekici bir oynanışa, güzel bir şekilde gerçekleştirilmiş bir ormana ve tamamlanması gereken saatlerce süren takım tabanlı hedeflere sahip Gray Zone Warfare, ganimet çıkarma türüne yeni başlayan veya geri dönen oyunculara bazı şeyler sunuyor. Escape From Tarkov yapıtının temellerinin neredeyse doğrudan bir kopyası mı? Evet ama bunun bir önemi yok. Eğlenmek için oyun oynuyoruz ve bu yapıt, büyüyen ganimet çıkarma türüne canlı bir giriş yapmak için şekilleniyor.
Umarım geliştiriciler oyunu düzenli olarak geliştirmeyi taahhüt ederler. Gray Zone Warfare, askeri simülasyon nişancı türüne geniş kapsamlı ve teknolojik açıdan etkileyici bir yaklaşım sunan bir Erken Erişim oyunu ve şimdilik önemli eksikliklere sahip. Bu yüzden de oyunda ilginizi çeken bir şey görmeden satın almanızı kesinlikle önermiyorum. Oyun burada, bir yere kaçmıyor, tam sürümünün çıkmasını bile bekleyebilirsiniz ki bu ideal bir adım olur.