Highwater, apokaliptik bir dünyada geçen hikaye odaklı, yarı açık dünya, sıra tabanlı bir oyun. Bu yapıt, 2017 yılında kurulan bağımsız bir oyun geliştirme stüdyosu olan Demagog Studio tarafından geliştirildi ve yine aynı stüdyonun, aynı evrende geçen iki oyunundan biri. Diğer oyun ise henüz piyasaya sürülmemiş olan The Cub. Bugün inceleyeceğim oyun bilgisayarlara ve konsollara aslında yeni geliyor; kendisi iki yıl önce mobil platformlarda piyasaya sürülmüştü.

Highwater oyununun dünyası, sular altında kalmış bir şehri geçmeniz gereken yarı açık bir kıyamet sonrası dünyasıdır. Bu yolculukta size katılan çeşitli farklı karakterler var. Tanıştığınız karakterlerin her birinin okuyabileceğiniz kendi geçmişi de var ama hepsi yolculuğun sonunda size katılmaz. Oyuna, açık sularda konserve yiyecek aramaktan daha iyi bir gelecek umuduyla Alphaville’e ve söylentilere göre Hope Rocket’e binmeyi hayal eden bir genç olan Nikos olarak başlıyorsunuz.

Oyunun büyük bir kısmını Nikos’un Argos adını verdiği teknesinde geçiriyorsunuz. Çatışmaların hiçbiri su üzerinde gerçekleşmese de oyun, keşfedilecek harika manzaralara sahip. Açık bir dünya olduğu için yol boyunca keşfedilecek çok sayıda küçük durak olmasına rağmen, göreve gitmek için pusulanızı takip etmeniz yeterlidir. Bu da isterseniz oyunu daha çizgisel bir şekilde oynamanıza imkan kılıyor. Yine de rotadan şaşmak isterseniz, Highwater içerisinde bulunacak çok şey var; en dikkat çekici olanı etrafa saçılmış kitaplar ve gazeteler.

Gazeteler, bilgi birikimine yardımcı olurken, kitaplar da iyi bilinen kitapların parodileri olma eğiliminde. Bu da koleksiyon eşyaları için avlanmaktan hoşlanıyorsanız biraz mizah katar deneyiminize. Ayrıca, Nikos’a katılan her karakterin, akıllıca kullanıldığında dövüşlerde size yardımcı olan pasif ve aktif kendi yetenekleri var. Örneğin, Josephine’in pasif kana susamışlığı, düşmanların canı yeterince düşükse ve birbirlerine iyi bir menzildeyse, öldürmeleri bir araya getirmesine olanak sağlıyor. Bunun gibi birçok örnek oyunda mevcut.

Highwater

Highwater içerisindeki bir başka iyi karakter de onlarla sadece bir kez oynayabilseniz bile düşmanları zayıflatabilen ve müttefikleri güçlendirebilen Priest. Bununla birlikte, en kırılgan yeteneği, müttefiklerin bir düşmanın saldırısından zarar görmesini önleyen Kutsal Su. Sıra tabanlı savaş mekanizmasına alışmak kolay. Karakterlerinizi hareket düğmelerini kullanarak karolar boyunca hareket ettirin ve karakterinize ve üzerlerindeki silahlara bağlı olarak hasar vermek veya kanama, lanet veya sersemletme gibi etkilerle başa çıkmak için eylemlerinizi kullanın.

Alphaville’e doğru seyahat ederken etrafınızdaki dünyayı keşfetmek, hem tüketilebilir hem de kalıcı birçok kullanılabilir ekipman sağlar. Yakın dövüş ve menzilli silahlar tüm karakterlere takılamaz, bu nedenle yeni silahlar takarken kimin hangi silahı kullanabileceğine çok dikkat etmeniz gerekecek. Öte yandan sarf malzemeleri, adından da anlaşılacağı gibi, savaş sırasında buff ve debuff veren tek seferlik eşyalar. Hareketinizi güçlendirmekten hasar ve direnci artırmaya kadar çeşitli etkileri var. Bununla birlikte, size bir buff verirken aynı zamanda size bir debuff veren nadir eşyalar elde edersiniz. Örneğin, hareket hızınız pahasına hasarınızı artırmak.

Tüm çatışmalarınız düpedüz kavga olmasa da stratejik olmanız gerekir; bazen oyun alanını eşitlemek için bir kolu çekmek veya bir heykeli itmek hayatta kalma şansınızı biraz daha kolaylaştırabilir. Özellikle sayıca ve silahça üstünseniz, çevresel faktörler son derece faydalı olabilir. Oyununuz boyunca karşılaşacağınız tek düşman insanlar değil. Mutasyona uğramış kurbağalar, ayılar ve robotların her birinin kendi zorlukları var. Örneğin, ayıların karakterinizi tek vuruşta bitirebilme yeteneği oldukça etkili olabiliyor.

Highwater içerisinde senaryoyu tamamladıktan sonra endişelenmeyin; bu oyunun sonu değil. Ana oyunu tamamladıktan sonra iki ekstra hikaye oynayabilirsiniz, yan hikayeleri bazı senaryolarda biraz daha fazla bağlam getiriyor ve ana oyunun sona erme şekli için biraz kapanış sağlıyor. Oyunun grafikleri de harika. Oyun, her zamanki distopik kıyamet dünyasından farklı olmasına rağmen, üç boyutlu karakterler ve çevre ile çalışan parlak renkli görsellere sahip.

Highwater

Dünya tam anlamıyla suyla kaplı olsa da yüksek apartmanlar, dağ tepeleri ve diğer yüksek yapılar gibi birkaç güvenli yer var. Her alan büyük bir özenle tasarlanmış ve Nikos ile arkadaşlarının hikayesini anlatmaya yardımcı olmak için hepsi sorunsuz bir şekilde birbirine karışıyor. Öbür yandan da Highwater içerisinde ses mühendisliği inanılmaz derecede başarılı.

Müzikten arka plan seslerine kadar, Argos ile Alphaville’e doğru seyahat ederken kendinizi hikayenin içinde kaybetmek çok kolay. Seslendirme bazı yerlerde iyi; diğer alanlarda biraz eksik ama yine de oyunun sürükleyiciliğine katkıda bulunuyor. Savaş mekanikleri ise grafik tasarım ve ses mühendisliği uygulamalarında mükemmel olsa da, bazı anlatı yönleri biraz yetersiz kalıyor.

Hikaye, derinliğe ve entrikaya sahip olsa da bazı diyalogların aktarımı zaman zaman aceleye getirilmiş ve biraz az yapılmış gibi hissettiriyor, bu da anlatıdan uzaklaşıyor. Neyse ki nadiren ortaya çıkan görsel aksaklıklara rağmen, bunlar bir bütün olarak sürükleyici oyun deneyiminden uzaklaşmak için çok az şey yapıyor. Oyun kendisini bir tık kurtarıyor.

Genel olarak Highwater, oynamaya değer bir hikayesi olan harika bir oyun. Son derece sürükleyici ve saatlerce oyunun içinde kaybolmanızı sağlıyor. Düşmanı nasıl alt edeceğini düşünüp strese girmek yerine rahatlamak ve harika bir hikayenin ortaya çıkışını izlemek isteyenler için harika bir sıra tabanlı strateji. Oyun, iyi sıra tabanlı savaş mekanikleri ve hem sıradan hem de deneyimli oyuncuları kendine bağlayacak cazip bir hikayeye sahip harika bir macera oyunu bence.

Highwater
Olumlu
Dünyasını keşfetmek eğlenceli ve aynı zamanda tatmin edici.
Sıra tabanlı savaş anları eğlenceli; çok karışık veya basit değil.
Hikayesi, karakterleri ve diğer hikaye elementleri başarılı.
Olumsuz
Oyunun diyalogları gibi bazı noktaları çok aceleye getirilmiş gibi hissettiriyor.
Birkaç rahatsız edici oyun içi hata ve görsel hata mevcut.
8

Etiketler:

Yazar Hakkında

Kaan Gezer

Kurucu

Video oyunlarını ve müzik bestelemeyi seven bir kişi.

Tüm yazıları göster