Alone in the Dark oyununu eleştirmeye nasıl başlayacağımı açıkçası bilemiyorum. Hayatta kalma ve korku elementlerini etkili bir şekilde tanımlayan, sallantıdaki bu serinin son yeniden başlatma girişimi olan Alone in the Dark, temel tutarlılığa direndiği gibi değerlendirmeye de direniyor. Oyunun mekanik basitliği, bir olay örgüsünün ateşli bir şekilde başıboş bırakılmasına, burada geçireceğiniz düzinelerce saatin her anında ayağınızın altından bir halının çekilmesine veya köpekbalığının atlamasına tanık olduğunuz ilkel tür zımbaları aracılığıyla tam bir anlatı serbest düşüşüne kendisini bırakıyor. Durum böyle olunca da başarıdan uzaklaşıyor.

Korku zemini olarak bir akıl sağlığı kurumunu kullanmak, 1990 döneminin başından bir oyunu yeniden yaratmaya sadık kalmaya çalışırken, yapacağınız türden geriletici bir seçim gibi geliyor ama Alone in the Dark içerisindeki Derceto Mansion, çıkış noktasının adını benimsiyor ve başka pek bir şey yapmıyor. Oyun, bu abartılı hastaneyi, 1920 döneminin hastalıklı cazibesine büründürürken, küçük bir bakıcı ve hasta kadrosu tarikat gizemlerine ve diğer dünyadan korkulara karışıyor. Bu tuhaf ve küçük evde Emily Hartwood ya da Edward Carnby isimli karakterlerin yerine geçeceksiniz.

Emily’nin amcası olan Jeremy, bir aile laneti yüzünden Derceto’ya kapatılmıştır ama Emily’ye yakın zamanda gelen bir mektup onun endişelenmesine yol açmış ve dedektif Carnby’nin de katılımıyla ikili New Orleans’ın aşırı büyümüş dış mahallelerine doğru yola çıkmıştır. Uyumsuz çift, bataklık ve batan güneşle çevrili bir arka yolda ilerlerken, Emily bir sigara yakar ve Hartwood, hastalığı hakkında şiirsel sözler söyler. Görünüşe göre ailesindeki herkes bir noktada melankoli tarafından ele geçiriliyor – yaşlandıkça, soylarının üzerinde asılı duran bu Demokles’in kılıcına yenik düşmeye daha yatkın oluyorlar. En azından ben öyle anladım.

Kendinizi depresyonun derinliklerinde yalnız bulmanız tam olarak devrimci değil ama oyunun tropik ortamının potansiyel hassasiyetlerini yönlendirecek kadar yeni. Oyunun genelinde olduğu gibi bu sahneler de son derece melodramatik, dönemin dili ve Noir tarzı üslubu, metafor ile flört eden ama asla öpüşmeye cesaret edemeyen bir senaryo ile çarpışıyor. Derceto’ya girmeden önce iki karakteri, belirli koleksiyonlar ve her birine özgü sahneler arasında seçim yapmanız isteniyor. Yine de olay örgüsünün Hartwood lanetine neredeyse tekil olarak odaklandığı düşünüldüğünde, oyunu önce Carnby olarak oynamak zaten zayıf olan hikayeye aktif bir zarar veriyor.

Alone in the Dark

Alone in the Dark oyununu Emily olarak oynadığınız zaman nispeten daha organik hissettiren aynı olayların kısaltılmış bir sıkıştırmasını yaşıyormuş gibi hissediyorsunuz. Bu göreceli; oyunun içerisinde karakter eylemlerinden, temaya; temel olay örgüsü yapısından, akışına kadar organik hissettiren bir şey yok. Karakterlerin başına öyle şeyler geliyor ki çoğu zaman absürt olaylar karşısındaki kayıtsızlıklarının kasıtlı bir şaka olup, olmadığını merak etmeye başladığınız anlar oluyor. Bu anlar oyunun hikayesini gerçekten öldürüyor.

Jeremy Hartwood’un şeytanları görünüşte canlanmış, depresyonu ve anksiyetesi metafiziksel olarak Emily’nin mücadelelerinin son patronu olan Karanlık Adam’la savaşması gereken hafıza manzaraları olarak tezahür ediyor. Lovecraft mitosundan yoğun bir şekilde ilham alan bu Karanlık Adam, orijinalindeki açık ırkçılıktan kaçınıyor ama yine de aynı sorunları kendi yorumunda tökezlemeyi başarıyor. Mısır kıyafetleri ve çarpıcı maskesiyle yüksek bir figür olan Karanlık Adam, zaman zaman şaşırtıcı bir dokunaklılıkla, zaman zaman da şaşırtıcı bir anlamsızlıkla işlenen bir tuhaflık.

Oyunun sonuna doğru Karanlık Adam’ın Emily’yi kendi travmasının bir kısmıyla yüzleşmeye zorladığı özel bir an var ve onun sessiz dikkati ile Comer’ın bastırılmış acı ve öfke performansı arasındaki etkileşim içtenlikle büyüleyici, Alone in the Dark oyununun niyetleri ve uygulamasının nihayet hizalandığı kısa bir tutulma anı yaşanıyor. Kısa sürse de oyunun ideal versiyonundan uzaklaşmasına yardımcı oluyor ve esasen beceriksiz olan deneyimini daha da sinir bozucu hale getiriyor. Hikayenin daha iyi bir versiyonuna yönelik bu jestler, Simpsons tarafından yapılan Twin Peaks parodisi gibi hissettiren üçüncü perdeye doğru hızla ilerlerken, hızlıca terk ediliyor.

Sanki yarım bir oyun eksikmiş gibi hissettiriyor, bunun sunulan iki farklı oyun yoluyla giderileceğini hayal edersiniz ama Alone in the Dark, yaklaşımınız veya aptalca veya ürkütücü zevkiniz ne olursa olsun yarım bir desteyle oynuyor. Resident Evil serisinin modern oyunları tarafından mükemmelleştirilen üçüncü şahıs temelli hayatta kalma ve korku türünün temelleri Alone in the Dark içerisinde atılıyor. Derceto’nun büyük salonları ve birbirine bağlı düzeni, olağan şüpheliler, kilitli kapılar ve kayıp anahtarlar, görsel bulmacalar ve gizli öğelerle doludur ki bunlar ek sonların kilidini açmak için toplanabilir, bunlardan biri beni güldürdü ama iyi bir şekilde değil.

Alone in the Dark

Alone in the Dark içerisinde beyninizi zorlayacak pek bir şey yok ama küf lekelerini hizalamak ve temel kodlamaları çözmek gibi küçük şeyler yine de tatmin edici hissettiriyor. Oyunun mantık ve bağlamsal bulmacaları, kolayca en ödüllendirici sistemi. Buna karşılık, savaş dikkat çekici değil, sinir bozucu düşman tasarımı ve garip gizlilik sekansları ile oyunun nispeten güçlü çevresel çalışmasını aşağı çekiyor. Bu pekmez kaplı karakterleri anında öldüren düşmanların yanından geçirmek zorunda kalmadığınızda, sıçrayan hedeflere ve süngerimsi bölüm sonu canavarlarına cephane boşaltmanız gerekecek. Bu sıkıcı bir durum.

Alone in the Dark oyununun düşman tasarımındaki eksiklikle her şey daha da kötüleşiyor; bu da iyi sanat yönetimi konusunda sağlam bir tutuşa sahip bir deneyim için garip bir yalpalama gibi duruyor. Oyunun ortamlarında bir enfeksiyon gibi dolaşan bu yaratıklar, Jeremy’nin metafizik cehenneminin fantastik, yükseltilmiş mekanlarını bile daha kötü hale getiriyor. Neyse ki bu yaratıklardan çok fazla yok ve kendi halinize bırakıldığınızda oyunun harika ses tasarımının ve genel olarak iyi atmosferinin tadını çıkarabilirsiniz. Bu, oyunun ana gerilim noktasının simgesi.

Harbour ve Comer, tonal olarak daha somut bir senaryo için ağlıyorlar, performansları neredeyse şakacı bir şekilde kendilerinin farkında olduklarını hissettirirken, daha önce bahsettiğim gibi duygusal zirvelere neredeyse ulaşılabilecek gibi olduğu anlara izin veriyor. Oyun genel olarak harika görünüyor, biraz çıtır çıtır ama önemli ölçüde sönümleyici bir şekilde değil. Yine de bu ortamlar, yalnızca bir şey hakkında veya hatta herhangi bir şeyle neredeyse ilgilenen bir oyunu topraklamak için çok fazla şey yapıyor. Alone in the Dark serisinin hayatta kalma ve korku alanında sevdiğim pek çok şeyin öncüsü olması ama ilk başarısını takip eden on yıllarda kendi türünde bir lanete maruz kalması gerçekten trajik.

Alone in the Dark serisinin bu oyunu, masaya geri dönme iddiasına öncekilerden daha fazla yaklaşıyor ancak çağdaş mekanikler ve iyi aşınmış mecazların ötesinde bir kimlik tasarlayamaması onu eksik bırakıyor. Oyunun absürdist konseptlerine ve performanslarına yaslanmanın bir yolunu bulan bir versiyonu var ama kendini ciddiye alma ve odaklanma eksikliği, beceriksiz hissettiren bir oyun yapıyor. Derceto’nun pencerelerini şimdi tekrar tahtalamak gerekiyor, belki bir otuz yıl sonra tekrar açarız. Alone in the Dark, çağdaş hayatta kalma ve korku mekaniklerini iyi bir şekilde deniyor ancak tutarsız bir anlatı, sıkıcı tasarım ve şaşırtıcı ton seçimleriyle tamamen başıboş kalıyor.

Alone in the Dark
Olumlu
Hayatta kalma ve korku türlerinin bazı temelleri güzelce kullanılıyor.
Bulmaca anları eğlenceli.
Bölüm tasarımları ilgi çekici ve atmosfer yeterince sağlam.
Çevre sesleri ve karakter seslendirmeleri oldukça başarılı.
Olumsuz
Hikayeden bir şey çıkartabilmek çok zor.
Düşman tasarımları oldukça zayıf.
Savaşmak tatmin edici değil.
İki karakterin de hikayesi oynanabilir ama sadece biri anlam taşıyor.
5

Etiketler:

Yazar Hakkında

Kaan Gezer

Kurucu

Video oyunlarını ve müzik bestelemeyi seven bir kişi.

Tüm yazıları göster