Myth of Empires, Angela Game tarafından geliştirilen bir hayatta kalma, zanaat ve MMO tipi bir deneyim. Kendisi birkaç gün önce, senelerce süren erken erişim sürecini tamamladı. Oynamaya başladığımda oyun hakkında oldukça olumsuz düşündüğümü söylemeliyim. Oyunu oynarken sıkılma eğilimindeydim. Yine de bu yapıt pek çok şeyi doğru yapıyor ve sürükleyici olabiliyor. İlgi çekici değil ama buna daha sonra geleceğiz. Ne anlama geldiğini çok iyi biliyor ama kalıcı değil.

Myth of Empires, hikayeye ihtiyaç duymayan nadir oyunlardan biri. Gerçekten ihtiyacı olan tek şey bağlam. Oyunun temeli, büyük bir savaşın tüm yerel imparatorlukları yıkmasının ardından, yeni bir imparatorluk kurmak için mükemmel bir konumda olmanız. Cesaret ve kararlılıkla, bu dünyanın hükümdarı olabilirsiniz. Öncül olarak bu çok iyi çalışıyor. Sizi doğru zihniyete sokuyor ve diğer herkesin neden aynı şeyi yapıyor göründüğünü açıklıyor. Bununla birlikte, oyunun bir hikayeye ihtiyacı olmasa da bir hikayeden faydalanabilirdi.

Myth of Empires oyununun hikaye tabanlı bir deneyim haline gelmesi gerektiğini kastetmiyorum. Bir oyunda kendi hikayenizi yazmak daha önce işe yaradı ve yine işe yarayacaktır. Bunun yerine, bunun bazı çevresel hikaye anlatımı için mükemmel bir oyun olabileceğine inanıyorum. Yıkılmış bir imparatorluktan atılmış birkaç mektup veya savaş sırasında köylülerin hikayelerini anlatan bazı eşya açıklamaları mükemmel olurdu. Şu anki haliyle, öncül fikir tek başına başlamanız için yeterli ama hikayeler oyuncuların geri gelmesini sağlayan şey olma eğiliminde. Oynarken kendime inceleme bittiğinde bu oyuna geri döner miyim diye sordum ve cevap hayırdı.

Çoğu hayatta kalma oyununda olduğu gibi, Myth of Empires’da da yapacağınız şeylerin %90’ı muhtemelen toplayıcılık olacak. En başından itibaren, sadece etrafınızdaki kayaları ve sopaları kullanarak toplamak için bir balta ve çekiç yapmakla görevlendirildiniz. Bundan sonra kayaları parçalayacak, ağaçları kesecek, hayvanları avlayacak ve imparatorluğunuz için her yerde zanaat malzemeleri arayacaksınız. Çoğu hasat, doğanın şüphelenmediğiniz bir kısmına vuran bir alet kullanılarak yapılsa da, basitçe toplayabileceğiniz bazı şeyler vardır. Çimen, gevşek moloz ve dalların hepsi, yakınlarındayken bağlamsal bir düğme istemine basarak toplanabilir. Sonuç olarak, oldukça iyi çalışıyor.

Myth of Empires

Myth of Empires oyunda eşya toplama hissini seviyorum. Bir ağaca gömdüğünüz her balta darbesinin ağırlığını neredeyse hissedebiliyorsunuz. Siz çekiçle vurdukça her kaya parçalara ayrılıyor. Gerçekçi ama sıkıcı olmayan bir kaynak koleksiyonu oluşturmak için bir araya geliyor. Ne kadar çok şeye ihtiyacınız olduğunu düşünürsek, bu da iyi bir şey. İşçilikle ilgili bir şeyi değiştirebilecek olsaydım, o da tek tip miktarlar olmaması olurdu. Bir ağaçtan kaç dal alacağınız, ona ne kadar vurduğunuza bağlı. Bu durum, büyük bir ağacı kesmenin size bir çalıyı kesmekten daha az odun verebileceği garip bir senaryoya yol açıyor.

Myth of Empires içerisinde inşa etmenin de çok tatmin edici bir hissi var. Sadece bir duvar yerleştirmek yerine, ahşap Tetris gibi tek tek parçaların gökyüzünden doğru konuma düştüğünü görüyorsunuz ve yine Tetris gibi, parçalar bir kez düştükten sonra hareket ettirilemiyor. Bu oyunda inşa etmekle ilgili yaşadığım en büyük sorun da burada yatıyor. Yanlış yere tıkladığınızda ya da yanlış yere inşa ettiğinizde oyun sizi cezalandırıyor ve yerine yenisini koymak istediğinizde sizi yapıları yıkmaya zorluyor. Bu özellikle sinir bozucu; bir yapıyı yok etmek size yapı malzemelerini geri vermiyor. İhtiyacınız olan çok sayıda kaynakla birleştiğinde memnuniyet azalıyor. Oyuncunun sadece bir duvarı hareket ettirmesine izin vermek iyi bir yaşam kalitesi iyileştirmesi olacaktır.

Serserilere işkence ederek onları kamp işçisi ve savaşçı olarak toplayabilirsiniz. Bunun ana amacı, büyük ölçekli savaşlar için bir ordu toplamak. Yine de çok heyecanlanmayın, serserileri kampınıza almak için keyfi gereksinimler ve kıtlıkları nedeniyle, oraya ulaşmak çok uzun zaman alacaktır. Bu arada haydutlar ve vahşi hayvanlarla savaşabilir, hatta savaşçılarınızın size yardım etmesini sağlayabilirsiniz. Savaş sistemi Kingdom Come: Deliverance içerisindeki 8 yönlü sisteme çok benziyor, böylece dövüşe biraz daha gerçekçilik katıyor eğer bana soracak olursanız.

8 yönlü sistem garip bir seçim. Kingdom Come: Deliverance içerisinde gördüğümüz gibi, en iyi bire bir düellolarda işe yarıyor, ki bu oyunda girdiğiniz türden bir savaş değil. Bununla birlikte, bence oldukça iyi çalışıyor. Savaşmak zorunda kaldığım iki seferde, savaş sinir bozucu olacak kadar karmaşık değildi ama taktiksel olacak kadar karmaşıktı. Bir haydutla ok ve yayımla savaştığımı ve neredeyse kaybediyordum; kullandıkları fırlatma taşları benim oklarımdan daha hızlıydı. Her durumda oyun bilgisini ödüllendiren bir savaş sistemi görmek güzel. Buradaki sorun tam olarak daha önce söylediğim şey, sadece iki kez çatışmaya girdim. Bu, önceki bir savaştan kaçanlar veya akıncılar gibi gezici bir tehditle geliştirilebilir.

Myth of Empires

Myth of Empires oyununu oynarken haritaya baktım ve şaşırtıcı buldum; dünya bu kadar büyük olamaz herhalde diye safça düşündüm. Böylece kendime bir meydan okuma verdim. Haritanın sağ alt köşesine çok yakın olan başlangıç konumumdan sol üst köşeye doğru yürüyecektim. Sadece yürüyerek haritanın bir tarafından diğer tarafına geçmenin ne kadar süreceğini görmek istedim. Yaklaşık bir saat, iki dağ ölümü ve çok kızgın bir kurttan sonra yolu yarılamıştım. Dünyayı boydan boya yürümek için iki saat uzun bir süre gibi görünmeyebilir ama bu devasa bir harita.

Bu büyüklükte bir haritaya sahip olmak kağıt üzerinde ve duyurularda çok etkileyici görünüyor ama pratik değil. Bunun arkasındaki mantığı anlayabiliyorum. Daha fazla alan, oyuncuların imparatorluklarını rahatsız edilmeden inşa edebilecekleri anlamına geliyor ama sorun da tam olarak bu. Bu oyunda neredeyse hiç savaşa girmiyorsunuz ve bunun nedeninin kimsenin kaynaklar için savaşmak zorunda kalmaması olduğunu düşünmeden edemiyorum. Oyunun dünyası herkese yetecek kadar büyük, bu da onu fethetme amacını biraz boşa çıkarıyor. Daha küçük bir harita oyuncuları daha fazla etkileşime girmeye zorlayacak ve kaynaklar için bir mücadele yaratarak deneyime ekstra bir gerilim ve zorluk katmanı ekleyecektir.

Myth of Empires kesinlikle çok güzel görünen bir oyun. En yüksek ayarlarda oynuyorum ama orta v ve düşük ayarlarda bile oyun dünyası muhteşem görünüyor. Göletlerde ve nehirlerde su dalgalanıyor, bitkiler esintide sallanıyor ve oyuncu modelleri gerçek insanlar gibi görünüyor. Küçük görsel ipuçlarından bahsetmiyorum bile. Çoğu kayayı kırarken nadiren düşen bir taş arıyordum. Ancak, yosunla kaplı olmayan kayaların molozdan daha fazla taş verme eğiliminde olduğunu fark ettim ve bunun yerine onlara odaklandım. Bunun gibi küçük ayrıntılar bir oyuna harika eklemeler.

Myth of Empires ile ilgili biraz garip bir durumdayım. Hiçbir şekilde kötü bir oyun değil. Tüm parçaları olması gerektiği gibi işliyor ve oldukça sürükleyici olabiliyor. Ancak, diğer MMO benzeri oyunların kalıcı gücünden yoksun. Bu, oyuncu etkileşimini artırmak ve malzemelere daha fazla erişim sağlayarak inşa etmeyi hızlandırmak için daha küçük bir harita ile düzeltilebilir. Bunların hiçbiri olmasa bile oyun, hayatta kalma ve işçilik temelli oyun arayan herkese tavsiye edebileceğim bir oyun. Sadece kendisinden sıkılma riskiniz biraz fazla yüksek.

Myth of Empires
Olumlu
Kendi imparatorluğunuzu sıfırdan yapma hissi şahane.
Çapı küçük olsa bile tonlarca içerik ve ilerleme sistemi mevcut.
Görsellik ve müzikler başarılı.
Olumsuz
Uzun vadede sıkıyor; ilgi çekici bir şey sunmuyor.
Oyun dünyası, sunulan içeriklere ve oyuncu sayısına kıyasla çok fazla büyük.
Yaşam kalitesi seviyesinde çok fazla sıkıntı var.
İngilizce desteği pek kaliteli değil.
6

Etiketler:

Yazar Hakkında

Kaan Gezer

Kurucu

Video oyunlarını ve müzik bestelemeyi seven bir kişi.

Tüm yazıları göster