Şu sıralar birçok farklı yarış oyunu oynadım ama tüm o oyunlar modern yapıya sahipti. Şimdi ise piyasaya yeni bir oyun sürüldü. Oyunumuzun adı ise Hotshot Racing idi. Ben de bir şekilde bu oyunun PC için inceleme koduna sahip oldum, oyunu doyasıya oynadım ve şimdi de sizlere oyun hakkındaki fikirlerimi sunmaya çalışıyorum. Şimdiden söyleyebilirim ki günlük oyun tipinde bir yapıt var karşımızda ve kendisi beni 1990 dönemine çok rahat bir şekilde götürüyor. Tabii ben de 1980’de doğmadım ama Daytona USA gibi klasik günlük yarış oyunlarını da bilmiyor değilim.

Virtua Racing, Daytona USA ve tabii ki Daytona USA 2, Sega Rally Championship gibi birçok klasik yarış oyununa benziyor Hotshot Racing. Ayrıca oyunun kendisi birçok farklı platformda oynanabildiği için olabildiğince fazla oyuncuya da ulaşmayı başarıyor. Bu oyun sadece temel oynanışı ile değil, sanat tasarımı ile de o klasik oyunları hatırlatıyor; Hotshot Racing, günümüzün modern görselliğini kullanmak yerine, bazı oyuncuların düşük kaliteli diyebileceği, çokgen temelli sanat tasarımını kullanıyor. Bu sayede de oyunun vermek istediği o klasik ruh, daha iyi aktarılıyor bence.

60 FPS değerinde de kolaylıkla çalıştırabileceğiniz bu video oyunu, çokgen temelli sanat tasarımı ile birlikte oldukça canlı renkler de sunuyor. Bu sebepten ötürü oyun, belki en başlarda gözünüzü rahatsız edebilir ama kısa bir süre sonra alışıyorsunuz kendinize. Ben açıkçası 30-40 dakika boyunca oyunun görselliğini çok iyi bir şekilde algılayamadım ve gözlerim hafiften ağrımaya başladı ama ondan sonra alıştım. Görselliğin çok net ve keskin olması da yardımcı oldu buna tabii ki.

Tabii ki her şey görsellik ve performans değil. Ben, özellikle görselliği çok kafaya takmıyorum ve performans da minimum ve sabit bir şekilde 30 FPS değeri olduğu sürece beni çok rahatsız etmiyor. Video oyunlarında ve Hotshot Racing gibi bir oyunda önemli olan asıl şey, temel oynanıştır ve içeriktir bence. Bu oyun a içerik olarak öncelikle dört farklı turnuva bulunuyor. Bu turnuvalara, farklı zorluk seviyelerini seçerek girebiliyorsunuz ve ardından da karakterinizi seçiyorsunuz. Evet, bu oyunda kendi kişilikleri olan bazı karakterler yer alıyor.

Hotshot Racing

Hotshot Racing, beklenmedik bir şekilde eğlendiriyor

Bahsetmiş olduğum dört farklı turnuvaya, üç farklı zorluk seviyesinde, sekiz farklı karakterden bir tanesiyle, dört farkı araba ile girebiliyorsunuz. Arabaların hepsi, farklı bir alanda ön plana çıkıyor. Bu alanlar da hızlanma, maksimum hız, kayma ve ortalama. Oyundaki her pist ise o kadar zekice tasarlanmış ki her araba ile belli bir avantaja sahip olabiliyorsunuz. İsterseniz hızlanma tarafında usta olan aracı seçin, isterseniz de ortalama seviyede olan aracı seçin; her şekilde yarışı kazanma şansınız oluyor. Tabii galibiyet için pisti ve arabayı tanımanız gerekiyor.

Hotshot Racing, günlük yarış türünde bir oyun ve simülasyon adına herhangi bir mekanik bulunmuyor. Virajlarda en iyi şekilde ve en güçlü şekilde kaymayı öğrenmeniz, arabanızı nerede en iyi şekilde hızlandırabileceğinizi bilmeniz gerekiyor. Tabii tüm bunlara alışmak, kontrolleri filan öğrenmek en fazla 2-3 yarış sürüyor. Karşımızda öğrenmesi oldukça kolay bir oyun var ve ardından da ustalaşmak için biraz emek vermeniz gerekiyor ama ustalaşmanın da çok zor olduğunu kesinlikle söyleyemeyeceğim. Dediğim gibi, ufak ve günlük bir oyun bu. Kendinizi çok sıkmanıza gerek yok.

Hotshot Racing oyunundaki arabaların tamamının kontrolü ise yeterince eğlenceli. Tabii ki karşımıza bir Forza Horizon veya Need for Speed seviyesinde bir oyun yok oynanış hissi olarak ama bu yapıt, kendi seviyesine göre yeterince başarılı sayılır benim gözümde. Zaten oyunun kendisi de Steam üzerinde 32 liraya satılıyor. İndirimlerde de 10 lira civarına bulabiliyorsunuz kendisini. Böylesine ucuz bir video oyunundan, anlattıklarımdan daha fazlasını beklemek çok büyük bir suç olur benim gözümde. Ayrıca oyunda, iç kamera gibi ufak detaylar da bulunuyor.

Peki, pistler ne alemde? Oyunda aslında sadece 4 adet araba olduğunu söylediğim zaman, pist sayısını çok düşük sanabilirsiniz ama durum kesinlikle öyle değil. Hotshot Racing oyununda benzersiz olarak tam 16 adet pist bulunuyor ve her pisti bir de tersten deneyimleyebiliyorsunuz. Böylece elimizde aslında 32 adet pist bulunmuş oluyor. Oyundaki bazı pistler ne yazık ki inanılmaz sıkıcı. Temel oynanış bu kadar kolayken, yol alması çok da kolay olan pistlerin bence bu oyunda olmaması gerekiyordu. Ortalama ve zor seviyedeki pistler ise bence gayet başarılı; keşke o çok kolay pistler de olmasaydı.

Hotshot Racing

Yapay zeka biraz sıkıntı çıkartabiliyor

Daha önce de söylemiştim, Hotshot Racing oyununda üç farklı zorluk seviyesi bulunuyor. Her zorluk seviyesinde de yapay zeka, otomatik olarak size yetişiyor veya siz çok geride kalırsanız, sizi bekliyorlar. Açıkçası böyle sistemlerin neden yarış oyunlarına eklendiğini anlayabiliyorum ama aynı zamanda da yarış hissinin hepsi, bu sistem kullanıldığı zaman yok oluyor. Yani, eğer ben yetenekliysem ve yarışta çok öne geçtiysem, bırakın da rahat bir şekilde yeneyim veya çok hata yaptıysam ve çok geride kaldıysam da hakkımla kaybedeyim yarışı ama bu oyun, ona izin vermiyor.

Tabii oyundaki pistlerdeki interaktif ögelere ve çevre detaylarına bakarken, yapay zekayı fark etmeyebilirsiniz bile. Benim bu oyunda en sevdiğim pistlerden bir tanesi Ocean World oldu; kendisinde dev bir akvaryumun içinden geçiyoruz. Diğer pistlerde de belli başlı temalar bulunuyor ve helikopterler, jet uçakları, dinozorlar ve daha fazlasını çevrede hareket ederken görebiliyoruz. Tüm bu detaylar, pistlere kişilik ve çeşitlilik katıyor benim gözümde. Eğer onlar olmasaydı, pistler muhtemelen birbirine çok benzeyecekti ve eğlenceli bir deneyim de sunulmayacaktı.

Grand Prix, Time Trial, Single Race, Arcade, Cops and Robbers ve Drive or Explode gibi oyun modlarının yer aldığı bu yapıt, çevrim içi bir şekilde de oynanabiliyor ki zaten Cops and Robbers ve Drive or Explode içeriklerinin asıl zevki, bu şekilde çıkıyor. Peki, tüm bu içerikleri oynamaktaki amacımız ne? Benim için oyunlarda peşinde koşulabilecek bir şeyin olması çok önemlidir ve Hotshot Racing oyununda da arabaları kozmetik olarak özelleştirme amacı ile yarış yapıyoruz. Aynı şey tabii ki karakter özelleştirmeleri için de geçerli. Tüm bunlar kısmen yeteri kadar amaç sunuyor bana.

Durumu özetlemek gerekirse Hotshot Racing, kesinlikle başarılı bir oyun ama bu oyunun kapasitesi, kendisini çok geride tutuyor. Yani, bu oyun biraz daha yüksek bir bütçe ile daha fazla ve daha kaliteli içeriğe sahip olabilirdi. Bu sayede de eğlenceli bir deneyim yaşanabilirdi. Yani, şu anda da oyun kesinlikle fena değil ve fiyat etiketine göre tam olarak hakkınız olan içeriği alıyorsunuz ama yine de böyle bir oyundan daha fazlasını beklerdim. Onun haricinde, eğer ufak ve günlük bir yarış oyunu arıyorsanız, Hotshot Racing oyununa konsollarda veya bilgisayarda şans verebilirsiniz.

Hotshot Racing
Hotshot Racing
Onlarca sene oynadığımız basit ve günlük tipteki yarış oyunlarını daha modern bir temel ile denemek ister misiniz? Eğer bu soruya vereceğiniz cevap evet ise, Hotshot Racing oyununu sizlere kesinlikle önerebilirim. Yine de bu oyunun kusursuz olmadığını belirtmek isterim. Mesela, bazı pistlerin ciddi anlamda kolay olması, çok az sayıda olsa bile ciddi sayılabilecek hataların oyunda yer alması ve tabii ki oyunun kapasitesinin biraz düşük kalması, Hotshot Racing oyununun bence en kötü yönleri.
Olumlu
Temel oynanış gayet basit, kaliteli ve eğlenceli.
Oyundaki birçok pist, benzersiz detaylara ve havalara sahip.
Sunum tarafında performans ve müzikler gerçekten başarılı.
Karakterler çok iyi düşünülmüş ve oyuna renk katmış.
Olumsuz
Oyunun küçük çapı, kalitesine gölge düşürüyor.
Birkaç pistin sıkıcı bir seviyede basit olması.
Araba sayısının yeterli olmaması.
Rahatsız edici bazı hataların oyunda yer alması.
7.7

Etiketler:

Yazar Hakkında

Kaan Gezer

Kurucu

Video oyunlarını ve müzik bestelemeyi seven bir kişi.

Tüm yazıları göster