Belki birçok genç oyuncu bilmez fakat Fortnite, ilk olarak 2017 yılında bir üs savunma oyunu olarak piyasaya sürüldü. Zombilere karşı savaş verip, materyal toplayıp, üs yapıp, onu savunuyorduk. Aynı zamanda bir hikaye modu mevcuttu ve görevlere çıkıyor, yeni silahlar ve karakterler filan kazanıyorduk. Ben de ilk olarak bu oyunu, 2017 yılında, daha henüz Battle Royale modu yokken oynamaya başlamıştım. Oyun daha ilk gününden itibaren beni görsel kalitesi ve sanat tasarımı ile kendisine çekmişti. Zamanla kozmetik ögelerdeki yaratıcılık ve renkli yapı sayesinde bu oyuna bayağı bağlanmıştım. Daha sonra büyük bir problem yaşadım tabii ki.

Epic Games aslında belirli yönleri ile bana hitap eden oyunlar yapma konusunda gayet başarılı. Fortnite haricinde Paragon da inanılmaz ilgimi çekmişti ve severek oynamıştım kendisini. Yalnız, Battle Royale türü öyle bir patladı ki ve ayrıca geliştirici ekip, bu modu Fortnite içerisine öyle bir ekledi ki, öyle başarılara ulaşıldı ki hayatta kalma modu ve Paragon oyunu geride bırakıldı. Ben ise o sevdiğim oyunları oynamaya devam edemedim; biri kapanmıştı, öbürü ise Battle Royale deneyimine dönmüştü. Ben de ne yazık ki o tip deneyimlerden hiç hoşlanmıyorum. Seneler boyunca bu oyunu iç geçire geçire, uzaktan izlemek zorunda kaldım.

Eminem, Terminator, Kratos, Aloy, Lara Croft, The Rock ve sayısız başka ünlü ve orijinal karakter geçti Fortnite oyunundan. Beş bölümlük ve sayısız sezonluk bir deneyim sunuldu Battle Royale türünü seven oyunculara. Ben ise oyuna eklenen birbirinden güzel karakterlere, diğer kozmetik ögelere, farklı oyun deneyimlerine ve teknoloji iyileştirmelerine filan uzaktan baktım. Battle Royale modunu oynayamıyordum, oynamayı sevmiyordum, beni çok geriyordu. Üstüne üstlük, inşaat mekanikleri beni bu oyundan normalden daha da fazla soğutuyordu. Millet saniyede gökdelen dikiyor; benim bir duvar seçmem en az 10 saniye sürüyor…

Fortnite oyununa zaman zaman farklı deneyimler eklenmişti. İşte, sınırlı süreli oyun modları olsun, artık kalıcı olan No Build modu filan olsun, her zaman deneyip, bu oyuna şans vermeye çalıştığım içeriklerdi. Yani, ben bu oyunu gerçekten oynamayı istiyordum ama sıkıntı Battle Royale idi. Şimdi ise Epic Games, öyle bir adım attı ki Fortnite oyununun benim için bir numaralı oyun olmaması için hiçbir sebep kalmadı. Milyar dolarlık bu şirket, milyar dolarlık bu oyuna bambaşka oyunlar ekledi. Deneyimler değil, bayağı oyunlar eklendi. Epic Games, Rock Band serisinin geliştiricilerini satın aldı ve Fortnite içerisine bildiğiniz Rock Band oyunu yapıldı… Bu nasıl kral bir harekettir?

Fortnite

Ben müziğe inanılmaz ilgi duyuyorum; kritik dinleme, müzik besteleme, enstrüman çalma filan her zaman ilgi duyduğum, günlük bazda yaptığım şeyler. Bu yüzden tahmin edersiniz ki Rock Band ve Guitar Hero gibi ritim oyunlarına bayılıyorum… Fakat oynayamıyorum; Guitar Hero serisi artık ölü, Clone Hero için bilgisayarım yeterli değil, Rock Band içerisinde de klanlar çok fazla şarkısı olan oyuncuları arıyor. Ben ise Türkiye’de yaşadığım için o şarkı paketlerini rahatlıkla alamıyorum. Bir tane şarkı 36 TL ve oyunda matematiğimin yetmediği sayıda şarkı var. Beklentileri karşılayamıyorum yani. Bu yüzden içimde bir ateş gibi yanıyordu ritim oyunlarını oynama isteği.

Şimdi ise Epic Games, Fortnite içerisinde Festival adı altında Rock Band deneyimini ekledi. Hatta, Harmonix ekibinin Fuser isimli bir başka oyunu vardı. O oyunda farklı şarkıların enstrüman parçalarını birleştirerek remix yapmaya çalışıyorduk. O da Jam Stage olarak Fortnite içerisine eklendi. Ben de kendimi anında bu oyunu indirirken, onlarca saat oynarken, savaş biletini ve festival biletini satın alırken buldum. Hatta, bu satırları yazdığım sırada Jam Stage içerisinde AFK olarak duruyorum ki bir yandan da savaş bileti için tecrübe puanı kasabileyim. Ben bundan sonra bildiğiniz bir Fortnite oyuncusu oldum sanırım. Hem de Battle Royale moduna dokunmadan.

Aslında bu bir yalan; Battle Royale moduna dokunuyorum ama bunlardan daha sonra bahsedeceğim. Öncelikle, Fortnite Festival isimli Rock Band ve Fuser temelli oyun modlarından bahsetmek istiyorum. Bu modlar aslında o oyunların kendisi kadar uzun süreli oynanabilecek şeyler değil. Yani, AFK olmak haricinde, Rock Band deneyiminde günde 8 şarkı çalmanız, Fuser deneyiminde de günde yarım saat zaman geçirmeniz yetiyor. Zaten, oyunun sunduğu şarkı sayısı çok az olduğu için isteseniz de bu oyun modunu öyle oturup, eğlenceli bir şekilde saatlerce oynayamıyorsunuz. Bunların bir yan içerik olduğu çok açık.

Fortnite içerisindeki bu müzik temelli modların birer yan içerik olması benim için hiçbir problem teşkil etmiyor; ben de zaten tek bir video oyunu oynamıyorum. Şu anda oynadığım başka oyunlar da var ve Fortnite oyununun tüm hayatımı istemiyor olması, diğer oyunlara vakit ayırmamı sağlıyor. Tabii ben bunları sadece Festival ve Jam Stage için söylüyorum. Yoksa, Battle Royale tarafına odaklanacak olursanız, oyunu 24 saat boyunca da eğlenerek oynayabilirsiniz. Ayrıca, deneyimleyebileceğiniz başka deneyimler de var ki onlardan biraz daha sonra bahsedeceğim. Öncelikle bu müzik temelli deneyimden biraz daha bahsetmek istiyorum.

Fortnite

Fortnite içerisinde halihazırda 100 seviyelik bir savaş bileti var ve sezonluk ek görevler, ek savaş bileti seviyeleri ve benzeri şeyler mevcut. Yalnız, Festival modu bunun üzerine ek ve daha pahalı olan bir bilet ekliyor. Eğer yanlış hatırlamıyorsam standart savaş bileti 950 V-Papel, festival bileti ise 1.800 V-Papel. Bu fiyat farkının sebebi şarkı lisanslarını tutmanın çok pahalı olması. Zaten günümüzde Guitar Hero serisinin ölmüş olmasının sebebi de bu ve Rock Band 4 nasıl hala hayatta ve haftalık olarak yeni şarkılar sunabiliyor, bilmiyorum. Fortnite da zaten ücretsiz ve öne çıkan lisanslı şarkıları günlük bir döngüde tutuyor, isterseniz 500 V-Papel ile satın alabiliyorsunuz.

Evet, tekli şarkılar da pahalı ve ben hiçbir zaman kendimi bu video oyununda bir şarkı satın alırken hayal edemiyorum. Yani, iki şarkı için 120 TL civarı harcamanız gerekiyor. Satın alabileceğiniz en düşük tutar bu. Ayrıca, standart savaş bileti size 1.000 V-Papel civarında bir parayı geri veriyor ama festival bileti hiçbir şekilde mikro ödeme birimi vermiyor. Bu arada, standart savaş bileti ile karşılaştırdığınız zaman festival biletinde verilen ödüller de biraz zayıf. Ben yine de kendisini satın aldım; ücretsiz sürümde tüm ödülleri almıştım. Madem iki haftada bileti bitirdim, bari ücretli ödülleri alayım diye satın aldım. Zaten birikmiş V-Papel vardı hesabımda.

Fortnite Festival içerisindeki bir diğer problem ise aslında şarkılar. Şimdi, bu oyun inanılmaz ana akım bir oyun ve doğal olarak oyundaki şarkılar da pop gibi çok ana akım müzik türlerinin, çok ana akım olan parçaları. Sıkıntı şu ki bu gibi parçaları ritim oyunlarında oynamak eğlenceli olmuyor. Şarkıların ya notaları inanılmaz basit oluyor, ya sadece tek bir melodi bütün şarkı boyunca kendisini tekrar ediyor, ya da şarkılarda çok ölü anlar oluyor… Yani, ritim oyunlarının klasik müzik, jazz, rock ve metal türlerine odaklanıyor olmasının sebebi bu. Bu müziklerde enstrümanlar en eğlenceli ve ilgi çekici şekilde çalınıyor; bu oyunda şu anda yer alan müziklerde değil.

Aslında bir diğer büyük problem de oyuncular… Şimdi, Fortnite, Battle Royale için çok büyük kitlesi olan bir oyun ve oyunu genellikle de çocuklar oynuyor. Bu çocuklar, ritim oyunlarının bile daha ne olduğunu bilmezken Festival içerisine giriş yapıyor… İnsanların en kolay seviyede oynayıp, düşük puan alması ile en ufak bir sıkıntım yok. Dediğim gibi, o oyuncuları anlıyorum. Benim sıkıntım, aynı oyuncuların lobide müzik seçmeyi bilmiyor olması, oyun sırasında sahneyi terk edip, oyunu hataya sokuyor olması ve benzer sıkıntılar ortaya çıkartıyor olması. Ben gerçekten anlamıyorum, bu oyun modunda müzik seçmeyi nasıl beceremiyor insanlar… Tam önünüzde o masa ya…

Fortnite

Fortnite Festival gerçekten eğlenceli. Özellikle de davul çalmak benim favorim; Rock Band ve Guitar Hero oyunlarında davul setim olmadığı için bunu yapamıyordum. Fortnite içerisinde DualSense kullanıyorum. Aslında, burada da ufak bir kontrol problemi var; zorluğu Uzman seviyesine çıkartınca dört yerine beş tuş kullanmanız gerekiyor ama DualSense üzerinde yan yana duran beş tuş olmadığı için benim kafam bayağı karışıyor; PC tarafı biraz daha avantajlı burada. Sol yön tuşu, sağ yön tuşu, daire ve kare butonları dört tuşta kullanılıyor; beşinci tuş çarpı veya üçgen olabilir ve onların yukarıda/aşağıda olması müzik sırasında benim beynimi yakıyor.

Üstüne üstlük, benim o çok sevdiğim kozmetik ögeler de Fortnite Festival için çok pahalı. Yine tahmin ediyorum ki Epic Games burada lisans parasını çıkartmaya çalışıyor ama bir müzik enstrümanının 1.600 V-Papel olması pek de kabul edilebilir bir şey değil ki oyunda toplamda beş müzik aletiniz var. Yani, tam bir set için 8.000 V-Papel harcamak gerekiyor. Karşılaştırma yapmak gerekirse, Battle Royale için bir karakter seti almak isteseniz (birden fazla karakter, ek karakter tarzı, kazma vs.) 2.400 V-Papel civarı harcıyorsunuz. Epic Games, milyar dolarlar kazanan bir şirket, umuyorum ki Fortnite Festival başarılı olur da fiyatlar biraz aşağı iner.

Açıkçası bu oyun modunun başarısı beni korkutuyor. Daha doğrusu, başarısız olacak olması beni korkutuyor. Şu anda Fortnite içerisindeki resmi oyun deneyimlerinden en az oyuncu sayısına sahip olan mod Jam Stage, daha sonra Festival geliyor. Epic Games, Rock Band ve Fuser deneyimi haricinde oyuna Minecraft benzeri bir LEGO modu ve bir yarış deneyimi olan Rocket Racing modunu da ekledi. Onlardan birazdan bahsedeceğim ki aslında Rocket Racing için arabalar en başta çok pahalıydı ve Epic Games, anında fiyatları indirdi ama Festival için böyle bir şey yapılmadı ne yazık ki. Ayrıca, ek bir bilete sahip olan tek deneyim de Festival.

Olumsuz yönlerine rağmen her gün Fortnite Festival moduna giriş yapıp, 1 saat filan harcamayı seviyorum. Şu anda çoğu şarkıyı Zor modda %99 olarak bitirebiliyorum. Eğer odaklanabilirsem Kusursuz yapmak çok zor olmuyor. Zorluğu bir veya iki çubuk olan parçaları da Uzman seviyesinde oynayıp, %99 veya %100 olarak tamamlayabiliyorum. Festival bileti bitti ve şu anda sezonluk görevleri tamamlamaya çalışıyorum; iki tane kaldı sanırım, diğer ikisini bitirdim. Kendimi uzun vadede de bu deneyimi bırakırken görmüyorum. Epic Games eğer bu deneyimi kaldırmazsa, kendime kalıcı bir ritim oyunu buldum demektir efendim.

Fortnite

Ben bu fikir yazımda sadece Fortnite Festival moduna odaklandım ama daha önce de söylediğim gibi bu oyunda artık Minecraft benzeri bir LEGO modu ve yarış deneyimi sunan Rocket Racing de var. LEGO modunu, hayatta kalma modunu yapan ekip geliştiriyor sanırım. Rocket Racing de Rocket League oyununun geliştiricileri tarafından yapılıyor ki onları da Epic Games satın almıştı geçen senelerde. Yarış deneyimi açıkçası güzel. Adım adım kıdem atlıyorsunuz ve kendi seviyenizdeki kişilerle karşılaşıyorsunuz, rekabetçi bir hava var yani. Oynanışın kendisi ise Mario Kart gibi ama pistte roket filan yok; daha çok pistte ustalaşmak gerekiyor başarılı olmak için.

Fortnite Festival gibi Rocket Racing de günlük, haftalık ve sezonluk görevlere sahip. Yalnız, bu moda özel bir savaş bileti benzeri sistem yok. Buradaki en büyük ödül, derece yükseltmek gibi görünüyor. LEGO modu ise Minecraft gibi ama oyun dünyasını kazamıyorsunuz veya toprak bloğu filan koyamıyorsunuz. Yine de odun toplama, taş toplama, onlarla ev yapma, alet yapma filan mevcut. Ayrıca, farklı düşmanlar ve keşfedilecek mağaralar filan da var. Amaç ise farklı NPC tipi karakterleri topladığınız geniş bir köye sahip olmak. Bu modda sadece sezonluk görevler var eğer yanlış anlamadıysam. Bu arada, saydığım tüm bu modlar savaş bileti için tecrübe puanı veriyor.

LEGO modu ile olan problemim, tek başına sıkıcı olması ve Fortnite oyununu oynayan bir arkadaşım da olmadığı için bu modu birkaç saat oynadım, sıkıldım ve geri dönmedim. Öyle bir planım da yok. Şimdilik başka oyunlara da vakit ayırmak istediğim gibi birkaç saat Rocket Racing modunu oynadım ve bıraktım. Fakat bu moda kesinlikle geri döneceğim. Fortnite içerisinde düzenli olarak oynadığım tek içerik Festival, Jam Stage ve No Build… Evet, Battle Royale oynuyorum. Bunun sebebi maç görevlerini bitirmek ve savaş bileti sekmesindeki o özel karakter görünümlerini filan açmak. Yalnız, onları açtığım zaman da Battle Royale moduna gireceğimi sanmıyorum.

Yalnız, Battle Royale modunu kazanmak için değil de basit bir maç görevini bitirmek için oynadığım zaman her şeyin daha az stresli olduğunu gördüm. Yani, hemen maç görevini bitirmeye çalışıyorum ve bitirdikten sonra ölmek istediğim için direkt aksiyona koşuyorum. Bu sırada da bayağı düşman öldürüyorum; eğer dikkatli olursam son 10’a düzenli olarak kalabiliyorum. Şu ana kadar 20 kere filan No Build oynadım, en fazla 2. olabildim. Açıkçası oyuncular hala benden çok yetenekli ve yakın mesafede meta olan pompalı tüfeği kullanmamakta ısrar ettiğim için ölüyorum genellikle ama olsun. Benim amacım zaten kazanmak değil, görevi bitirmekti.

Fortnite

Fortnite, 2017 senesinde çıktı ve beni sonunda kazandı. Bu kadar zamandır şu oyunu oynayıp, havalı karakterlerle oyun deneyimini yaşamak istiyordum ve Festival sayesinde bunu artık yapabiliyorum. Savaş biletini satın almadım, direkt olarak abone oldum. Daha ne diyeyim? Yalnız, Epic Games tarafını bir konuda tebrik etmek gerekiyor, o da aboneliği 80 TL olarak tutabiliyor olmaları. Normalde, 3 aylık bir savaş bileti 120 TL fakat ayda 80 TL vererek hem savaş biletine sahip olabiliyorsunuz, hem de her ay 120 TL değerinde 1.000 V-Papel ede ediyorsunuz. Yani, normalde 500 TL civarı vereceğiniz şeye 240 TL veriyorsunuz. Aylık olarak 80 TL de günümüzde hiçbir şey.

Fortnite, öyle bir oyun oldu ki Battle Royale türünü sevmiyor olsanız bile size hitap eden bir şey bulabilmeniz mümkün. Yani, Epic Games ekibinin resmi projeleri haricinde oyuncuların hazırladığı mini oyunlar da var ama tabii o mini oyunlar hiçbir zaman resmi projelerin seviyesine çıkamaz. Epic Games, yavaş ve emin adımlar ile Fortniteverse yaptı ve bunun yakın zamanda da biteceğini hiç sanmıyorum. Fortnite Festival, Fortnite LEGO ve Rocket Racing bence sadece bir başlangıç ve gelecekte hem bu deneyimler geliştirilecek, hem de yenileri aramıza katılacak. Bu sırada ben de kendilerini büyük bir eğlence ile oynuyor olacağım.

Etiketler: