MotoGP 24 gibi motosiklet oyunlarından birini daha önce hiç oynamadıysanız, birkaç nedenden dolayı araba yarışı oyunlarından biraz daha farklıdırlar. Her virajda gerçek bir insan gibi eğilmeniz gerektiğinden, virajlara ulaşmadan çok çok önce dönmeniz gerekir. Bu da motosiklet yarışlarını, araba yarışlarından çok farklı kılar. Motosikletler ayrıca arabalardan çok daha kötü fren yapar ve sonuç olarak fren mesafeleri gerçekten uzundur. Eğer frenleme noktasının 100 metreden sonra olduğu F1 24 gibi oyunlardan geliyorsanız, bu yapıtta bayağı farklı bir deneyim yaşayacaksınız.
Bir araba oyununda ön tekerleği kilitlerseniz, apeksi biraz kaçırır ve açıktan alırsınız. MotoGP 24 içerisinde ön freni kilitlerseniz, kaza yaparsınız. Hata payı yoktur. Aldığınız tek geri bildirim, bir tekerleği kilitlemeye ve alçalmaya yaklaştıkça kumandanızın titremesidir. Bu, yöneteceğiniz en zor şey ve benim için de oyunun en sinir bozucu kısmı. Bu yılki oyunla bir önceki yılın oyunu arasındaki temel farklardan biri de motosikletin virajların ortasından çıkışına kadar nasıl hareket ettiği. MotoGP 23 içerisinde bir apekse girdiğinizde ve gaza bastığınızda, motosiklet otomatik olarak ayağa kalkıyor ve geniş bir şekilde önden kayıyordu.
Bunu görmek ilginçti ama sürüşü biraz sinir bozucu hale getiriyordu. Her virajda gaza basıyordunuz ve motosiklet dikleşip düz gidiyordu. MotoGP 24 içerisinde ne mutlu ki böyle bir şey yok. Gaza basabilirsiniz ve motosiklet yine de yatık kalacaktır ve aynı anda hem dönmeye, hem de ileri gitmeye çalıştığı için sık sık patinaj yaşayacaksınız. Bu, geçen yıla göre olumlu bir durum. Motosikleti sürmek gerçekten güzel, bence dengesi iyi ve tur atmaktan gerçekten keyif aldım. Yine de bu oyun zor. MotoGP serisinin oyunları, başlaması en zor yarış oyunlarından biri bence.
Bu oyunda daha kolay hale getirebilecek bir şey de uyarlanabilir sinirsel yardımcılar. Geçen oyunda tanıtılan bu yardımcılar frenleme ve dönüşlerde size yardımcı oluyor. Eğer biraz kontrolden çıkmışsanız, oyun sizi nazikçe doğru olanı yapmaya yönlendirecek. Yani, eğer zorlanıyorsanız, bu kullanmak için iyi bir ulaşılabilirlik ayarı. Bir diğer yandan da Moto2 sınıfı bence oyundaki en zor motosikletler, Moto3 biraz daha yavaş ve ana MotoGP motosikletlerinde size yardımcı olacak çok sayıda elektronik yardımcı var. Ayrıca işin içine bu sefer MotoE de giriyor.
Bu yıl her sınıf için yeni olan bir şey de yeni stewarding sistemi. Şimdi, kağıt üzerinde bu bir fayda gibi görünüyor. Oyun otomatik olarak kendinize ve yapay zekâ sürücülerine uzun turlar ve diğer cezalar veriyor. Sık sık yapay zekanın birbirine çarptığını ve siz dahil olmadan cezalar aldığını göreceksiniz – bu oldukça havalı ve sadece sizin azarlandığınız eski oyunlara göre teoride belirgin bir gelişme. Yine de Gran Turismo ve Forza Motorsport gibi oyunlardan öğrendiğimiz şey, bilgisayar kontrollü hakemliğin genellikle çok iyi olmadığıdır…
Bu oyundaki ilk yarışımda sıralama turlarında harika bir tur atmış ve pole pozisyonuna yükselmiştim. Bir yarışçı, yeterince hızlı gitmediği için ona çarptım ve ikimiz de ceza yedik. Sonra engelleme yaptığım için uzun tur cezası aldım. Bilgisayar, zamanın %75’inde doğru karar veriyor gibi geliyor ama bu yeterli değil. Bu yıl arka planda yeni olan bir şey de adaptif zorluk ayarı. Bu ayar ile oyun tüm seanslar boyunca nasıl sürdüğünüzü otomatik olarak izleyecek ve yapay zekanın dengesini ayarlayacak, böylece adil bir yarış elde edeceksiniz.
Bu ayar varsayılan olarak açık ve bence şu ana kadar gerçekten çok iyi. Yarış oyunlarında en sinir olduğum şeylerden biri yapay zeka seviyenizi tahmin etmektir. Çoğu oyunda kolay, zor ya da normal zorluk seviyesini seçebiliyorsunuz ve bu genelde dengeli oluyor. Ancak yarış oyunlarında yapay zeka için belirli bir değer belirlemeniz gerekiyor. 98 zorluk dereceli bir sürücü müyüm? Yoksa 97 mi? Önceki oyunlardaki belli pistlerde bilgisayar tarafından tamamen parçalanıyordum. Belli diğer pistlerde de ben onları parçalıyordum. Adaptif zorluğun bu sorunu çözmesi gerekiyordu ve şu ana kadar benim için çözmüş gibi görünüyor.
Bu oyundaki yarışı genel olarak keyifli buldum. Yapay zeka her zaman çok agresif ki ben bunu seviyorum. Yolunuzdan çekilmelerinden ziyade bunu tercih ederim. Bir yarış boyunca sık sık bir savaşın içinde olacaksınız. Yine de bazen yapay zeka garip şeyler yapıyor. Mesela bir yarışçı, pitten çıktıktan sonra tüm Moto3 alanının kaza yapmasına neden oldu. Tüm alanın yarış çizgisinde duran bir motosikletin üzerine yığıldığı ve kaza yaptığı örnekler gördüm. Yarışla ilgili diğer şikayetlerimden biri de Moto3 seviyesinin hala yeterince Moto3 olmadığını hissetmem.
Gerçek hayatta bu sınıf tam bir draft festivali ve sonuna kadar sürü yarışı – ancak oyunda draft herkesi bir arada tutacak kadar güçlü görünmüyor – sadece daha yavaş bir Moto2 gibi yarışıyor. Grafik açısından da oyunun harika göründüğünü düşünüyorum. AMD FSR ve NVIDIA DLSS mevcut ve bence sürücü modelleri aslında oldukça iyi görünüyor – F1 24 oyunundaki modellerden daha çok beğendim açıkçası. Aksiyonda sürücüler süper akıcı ve motosikletler harika görünüyor. Geçen yılki oyuna kıyasla gördüğüm temel fark, renklerin biraz daha soluk ve kontrastın daha az olması.
MotoGP 23 oyununa geri döndüğümde renklerin çok yoğun olduğunu fark ettim. Daha iyi mi, değil mi bilmiyorum ama benim fark ettiğim bu. Hava durumu sistemi de önceki oyunlarda olduğu gibi süper güzel ve bayraktan bayrağa sistemi tam olarak uygulanmış – yarışlar kurudan ıslak zemine veya tam tersine geçiyor. Özelleştirme de geri dönmüş. Geçen yıla çok benziyor, bu yüzden çok fazla değişiklik yok ama yine de gerçekten iyi bir sistem ve numaranızın yanı sıra karakteriniz için bir logo tasarlamanıza izin veriyor.
Ayrıca sürüş modeli, frenlerde kaç parmak kullandıkları ve hangi marka kıyafet, dizlik, eldiven ve bot kullandıkları gibi şeyleri de özelleştirebiliyorsunuz. Eğer bir yarışçıysanız, standartları uygulayabilir ve karakterinizin sadece Alpinestars kıyafetleri giymesini sağlayabilirsiniz. Bu oyundaki sesler genel olarak gerçekten harika; egzoz çıtırtıları, vites geçişleri ve motorun virajlardaki yalpalamaları kulağa harika geliyor. Motor sesleri geçen yıla göre daha tiz ve yoğun geliyor ve bence oyundaki müzikler de fena değil.
Çok oyunculu mod geçen seneye benziyor. Bölünmüş ekranın yanı sıra her zamanki ev sahipliği ve lobilere katılma. Asıl ilgi çekici olan LiveGP. LiveGP, sıralamalı organize bir yarış. Her ay bir sezon var ve her sezonda yarışmak için 10 yarış bulunuyor. Tam bir sıralama sistemi var ve bu oyunda diğer insanları tokatlamaktan hoşlanıyorsanız, olmanız gereken yer burası. Bu sezonun ana özelliği, sürücülerin artık kariyer modu boyunca takım değiştirebilecek olması. Bu kulağa pek hoş gelmese de ve F1 oyunlarında bu özellik yıllardır mevcut olsa da sırf bu kadar komik şeyler olduğu için serinin en sevdiğim sürümlerinden biri.
Kariyer modu geçen yılla hemen hemen aynı şekilde başlıyor, bir sezonu bitirmek için Moto3 içerisinde birkaç yarış yapıyorsunuz – ardından bir sonraki sezon için Moto2, MotoGP veya Moto3 ile bir takımla sözleşme imzalıyorsunuz. Sürücü değişimleri hemen devreye girebiliyor. Fermin Aldeguer, Moto2 ile kalmaya karar verdi ve benim tasarrufumla Honda Team Asia’ya geçti. Pedro Acosta ve Alex Marquez takım değiştirdi ve Prima Pramac, Martin olmadığını tahmin ettiğim sürücülerinden birini kovdu ve Tony Arbolino’yu işe aldı. Bu yeni özellik dışında, geçen yılla hemen hemen aynı. Genellikle bir ya da iki yarış boyunca bu yarışçıyı yenmeniz ve size özel puanlar vermemiz anlamına gelen dönüm noktası mücadeleleri alıyorsunuz.
Takım arkadaşınız gibi daha fazla kişiyi yenene kadar bunu yapıyorsunuz, sonra 1 numaralı sürücü oluyorsunuz ve motosikletinizin hangi parçalarını yükselteceğiniz konusunda daha fazla karar verebiliyorsunuz. Sürekli olarak son yarışta yaptığınız bir şey hakkında size tweet atıyorlar ve mümkün olan en acımasız cevap verme yolunu seçersiniz. Moto2 içerisindeki yeni takım arkadaşım, takıma hoş geldin demek için güzel bir mesaj gönderdi ve ben de takımın nihayet motosiklet sürmeyi bilen birine sahip olduğu için mutlu olduğundan emin olduğumu söyledim…
Kariyer modu iyi ve geçen yılki gelişme çok büyüktü ama bunun dışında, yine aynı. Bir başka özellik daha ortadan kalkmış. Önceki oyunlarda, formasyon turu inanılmaz derecede hatalıydı. %50 ihtimalle tüm yarışçılar başlangıç çizgisinde kaza yapıyordu. Bu oyunda bu sorunu mümkün olan en komik şekilde çözmüşler; formasyon turunu oyundan kaldırmışlar. Eğer kararsızsanız, bu oyuna tam fiyat ödemenizi gerektirecek kadar önceki oyunlardan farklı bir şey yok gibi görünüyor. MotoGP 24 içerisinde çok oyunculu modlar, öğretici mod, MotoGP Academy Grand Prix, Şampiyona, Zamana Karşı ve Kariyer var. Bu da bence yeterince yeni değil. Aslında bu oyunları gerçekten seviyorum.
Bir seri olarak MotoGP, son 10 yılda çok daha fazla yol kat etti. MotoGP 15 ile bu yılı karşılaştırırsanız, oyunların nasıl oynandığı ve nasıl simüle edildiği açısından çok farklı olduğunu görürsünüz. Bu yüzden, birkaç yıldır bir MotoGP oyunu almadıysanız, almanızı tavsiye ederim – en iyi motosiklet yarışının gerçekten iyi bir simülasyonu. Bu oyunu çok oynayacağım ve sürüş hissini çok seviyorum; zorlayıcı ama aynı zamanda ödüllendirici ve çok eğlenceli. Aynı zamanda, yeni özellikler ve diğer şeylerle geçen yıla göre büyük bir değişiklik olmadı. Eğer geçen yıl, hatta ondan önceki yıl oynadıysanız ve hala keyif alıyorsanız, muhtemelen bu yılın oyununu almaya değmez.