Perspektif, hayatımızın çok önemli bir noktası. Sonuçta, her insanın bir şeye olan bakış açısı aynı olamaz. Bir insanın iyilik gördüğü bir olayda, bir başka insan kötülük görebilir. Maquette de perspektifi ele alarak ilerleyen bir bulmaca oyunu olarak karşımıza çıkıyor. Yalnız, bu oyunun bakış açısı temelli oynanışı, mecazi anlamlardan ziyade, gerçekten bakış açışını bir mekanik olarak sunuyor. Yani, oyundaki ögelere sadece bakarak, kendilerini küçük veya büyük olarak görüp, onları o şekilde kullanabiliyoruz. Zaten daha önce de bu şekildeki perspektif temelli bulmaca oyunlarının örneğini çok görmüştük; yeni bir şey sayılmaz.

PlayStation 5 konsolumda denediğim ve şu anda da PlayStation Plus ile ücretsiz bir şekilde verilen Maquette, şaşırtıcı olarak güçlü bir şekilde başlıyor. Oyunun daha ilk sahnesinden itibaren sanatsal sunuma ve müziklere ne kadar önem verildiğini görebiliyoruz. Oyun boyunca bu önem devam ediyor ve aynı zamanda da oyunun hikayesindeki iki ana karakterin ilişkisine tanıklık ediyoruz. Bu karakterler, Michael ve Kenzie olarak geçiyor. Oyun boyunca yaşanan diyaloglar aracılığı ile de hikaye anlatılıyor. Ayrıca, müzik de bu hikayede aktif bir şekilde kullanılıyor. Karakterin ve hikayenin duygusunu en iyi müzik yansıtıyor.

Hikaye, karakter, müzik ve sanatsal sunum ile birlikte görsellik de Maquette oyununda çok önemli. Malum, oyunda perspektif temelli bir bulmaca deneyimi yaşıyoruz. Bu yüzden de görsel netliğin, kalitenin ve sanat tasarımın güzel bir şekilde sunulması gerekiyor. Daha açılış bölümünde beni etkileyen bu oyun, ilerleyen bölümlerinde de kendisini hiç bozmadan, başarılı bir şekilde kendisini sunmaya devam ediyor. Bazı bölümlerde, kısa süreliğine de olsa bu kalite düşebiliyor. Yani, ne yazık ki oyunun tamamı sunum açısından kusursuz değil ama yine de karşımızda AAA seviyesinde bir video oyununun bulunmadığını da söylemem gerekiyor.

Oynanış tarafında ise her şey oldukça basit. Bölümlerde ilerleyebilmek için bazı objeleri doğru şekilde yerleştirmemiz gerekiyor. Doğruluktan kastım ise hem objenin perspektifimiz ile değişebilecek olan boyutu, hem de nereye yerleştirildiği. Oyunda aynı zamanda paralel perspektifler de bulunuyor. Zaten asıl zorluk da orada başlıyor. Yani, objeleri aslında normal boyutta bırakıp, maket evrenine girip, oradaki aynı objenin küçük olan versiyonunu alıp, onu kullanma. Bu sistem, oyun ilerledikçe birkaç tık daha gelişiyor ve sizi gerçekten düşündüren bulmacalar karşısına çıkabiliyor. Bu yüzden, bu oyunu oynamadan önce bulmaca türüne yakın olmanızı öneririm.

Maquette

Maquette, bizi maketten yapılmış bir evrene sokuyor

Maquette, bulmaca temelli bir oynanış sunuyor demiştim. Oyunun başında her şey yeterince kolay gibi görünüyor. Oyun da zaten sizi adım adım zorlamayı hedefliyor. Yalnız, bizler yavaşça adımlarımızı atarken, işin içine birden parkur ögeleri giriyor. Bu video oyunu eğer sadece bulmacalardan oluşsaydı, aslında oynanış tarafında pek de fazla problem olmayacaktı. Belki birkaç bulmacanın çok zor olduğunu düşündüğüm için modum düşerdi ama ondan ilerisine gitmezdi. İşin içine platform ögeleri girdiği zaman ise ne yazık ki problemler çoğalıyor; bu video oyunu, ne yazık ki platform sistemine dayalı oynanışı başarılı bir şekilde sunamıyor.

Platform adına oyunun içerisinde aslında zıplamaktan başka bir şey yapmıyoruz ama zıplamak, hiç de kaliteli bir his vermiyor. Oyun sanki sizin isteklerinize cevap vermiyor ve istediğiniz şekilde de zıplayamıyorsunuz. Bunun üzerine bir de birkaç bölümdeki bulmaca hataları girince, oynanış tarafı bir anda az da olsa çöküyor. Ayrıca, oyunda bir süre sonra ilerlemek de çok uzun sürebiliyor ki eğer video oyunlarından hemen sıkılma gibi bir huyunuz varsa, Maquette oyununu sırf bu yüzden bitiremeyebilirsiniz bile. Ben açıkçası oyunu bitirdim ve belki son yarım saatini filan zorladım ama zaten oyun da birkaç saatte rahatlıkla bitiyor.

Maquette, birkaç saat sürüyor ve tam olarak oyunda bir tekrar oynanabilirlik de yok. Yani, belki tüm kupaları veya başarımları elde etmek için bölümlere geri dönmek isteyebilirsiniz ama o da kaçırdığınız kupalara göre 5 dakika ile 1 saat arası bir zamanınızı alacaktır diye düşünüyorum. Yani, bu oyunu rahatlıkla tek oturuşta bitirebilirsiniz. Bu kesinlikle kötü bir şey değil. Ben bu tip kısa oyunları da oldukça seviyorum. Zaten oyunu PlayStation Plus aracılığı ile ücretsiz olarak elde ettiğim için maddi açıdan da bir sıkıntı göremiyorum. Yine de bu tip video oyunlarını çok seven kişiler için ufak tefek tekrar oynanabilirlik değeri katılsaymış oyuna, belki güzel bir ekstra olurmuş.

Maquette oyununu birkaç saat içinde bitirdikten sonra ise neredeyse kişisel bir hikayeye tanıklık etmiş ve kaliteli bir bulmaca oyunu oynamışsınız hissini alıyorsunuz. Ardından da hayatınıza devam ediyorsunuz. Oyuna geri dönüp, baktığımda ise aklımda sadece hikaye ile alakalı şeylerin kaldığını görüyorum. Yani, anlatılan hikayenin kendisi, karakterler, seslendirmeler, yaşanan olaylar filan temel oyundan çok daha ilgimi çekmeyi başardı. Bu da iyi bir şey mi, yoksa kötü bir şey mi, artık siz karar verirsiniz efendim. Ben hikaye ögelerinden genel olarak hoşlandığım için bundan hiç de rahatsız olmadım.

Maquette

Türü seviyorsanız, bu oyunu neden denemeyesiniz ki?

İnceleme yazımı bitirmeden önce, oyunun birkaç noktasını daha değerlendirmek istiyorum. Mesela, görsellikten bahsetmiştim ama performans tarafına değinmedim. Daha önce de söylediğim gibi ben bu oyunu PlayStation 5 konsolumda deneyimledim ve açıkçası 60 FPS değerinde oyunu oynamayı bekliyordum. Yalnız, Maquette ne yazık ki stabil bir FPS değeri sunmayı başaramıyor. Oyun, görsel yönden ağır olmadığı için donanımdan ziyade oyunun optimizasyonunun problemli olduğunu düşünüyorum. Beni açıkçası sunum tarafında en çok rahatsız eden şey bu oldu. Oyun sanki aynı anda hem 30 FPS, hem de 60 FPS değerlerinde çalışır gibi görünüyordu.

Maquette, PlayStation 5 konsolunda ayrıca çok hızlı yükleniyor ve DualSense için de ufak tefek destekler sunuyor. Açıkçası, oyunu 60 FPS değerine kitlemeyi başaramayan bir ekipten, DualSense için çok da kaliteli bir destek beklememek gerekiyor. En azından yükleme hızı tarafında her şey tatmin edici görünüyor. Bu arada, oyunun sadece PC, PlayStation 4 ve PlayStation 5 için de piyasaya sürüldüğünü belirtmek istiyorum. Yani, bu video oyununu Xbox veya Nintendo taraflarında denemek isterseniz, şimdilik mümkün olmayacaktır. Belki gelecekte bu durum değişebilir ama şimdilik bir şey söyleyemeyiz.

PC tarafı için bir şey söyleyemem ama PlayStation 4 veya PlayStation 5 konsollarında Maquette, PlayStation Plus ile ücretsiz olarak dağıtıldığı için türü seven herkese bu oyunu önerebilirim. Bulmaca ögeleri oyun ilerledikçe zorlaştığı için ne yazık ki diğer oyunculara oyunu öneremem. Yine de oyunun kendisi en azından hikaye açısından benzersiz bir deneyimdi. En azından oldukça insancıl, ayakları yere basan, gerçek ve basit bir hikaye anlatıldı. Şu zamanlarda zaten böyle hikayeler bulmak çok zor, sürekli kendimizi bilmem kaç katmanlı hikayelerin içinde kaybediyoruz. Böyle oyunlar, basit hikayeler sunduğu zaman gerçekten çok iyi oluyor.

Sony Interactive Entertainment, PlayStation Plus ile tamamen yeni oyunlar sunmaya devam ediyor. Şubat 2021’de Destruction AllStars oyununu sunmuştu. Mart 2021 ise Maquette oyununa ait oldu. Destruction AllStars, her ne kadar daha geniş bir video oyunu olsa bile incelemiş olduğum bu oyun, elde ettiğim deneyim olarak benim daha çok hoşuma gitti. Umuyorum ki Sony Interactive Entertainment, PlayStation Plus ile tamamen yeni video oyunlarını piyasaya sürmeye devam eder; Nisan 2021’de nasıl bir video oyununun karşımıza çıkacağını daha şimdiden merakla beklemeye başladım bile efendim.

Maquette
Maquette
Olumlu
Sunum, oyunun başladığı ilk andan, sonuna kadar muhteşem ilerliyor.
Kısmen benzersiz ve akıllıca kullanılan bir bulmaca mekaniği karşımıza çıkıyor.
İnsan elementini en iyi şekilde bulunduran, güzel ve basit bir hikaye anlatılıyor.
Olumsuz
Oyunun ana bulmaca mekaniği hiç derinleştirilmiyor.
Özellikle zıplama sistemi çok zayıf hissettirebiliyor.
Objelerin boyutlarını değiştirmek zaman zaman hatalı olabiliyor.
7

Etiketler:

Yazar Hakkında

Kaan Gezer

Kurucu

Video oyunlarını ve müzik bestelemeyi seven bir kişi.

Tüm yazıları göster