PlayStation 4 ve Xbox One konsollarının neslinde bazı başarılı süper kahraman oyunları gördük. Batman: Arkham serisinin yeni oyunları olsun, Marvel’s Spider-Man olsun, bence bu neslin en iyi süper kahraman oyunları idi. Şimdi ise bu geleneğin sanal gerçekçilik aleminde devam etmesi umuluyor. Bu noktada karşımıza çıkan video oyunu ise PlayStation 4 ve PlayStation VR için piyasaya sürülmüş olan Marvel’s Iron Man VR. Aslında, markanın kendisine ve oyunun potansiyeline bakacak olursak, bunun mümkün olabildiğini görebiliriz.

Hiçbir şey hayal edildiği kadar güzel olmuyor. Öncelikle, Marvel’s Iron Man VR oyununu oynayabilmek için çiftli olan PlayStation Move kontrolcüsü zorunlu tutuluyor. Onlarda analog tuşlar olmadığı için ne yazık ki ben ciddi anlamda kontrol problemi yaşıyorum. Oyunda ufak kaçış hareketlerini yapmak için bile gerçek hayatta ciddi aksiyonlara girmeniz gerekiyor. Böyle bir sistem, daha önce incelemiş olduğum Half-Life: Alyx gibi bir oyunda yer alsaydı, problem olmazdı; o oyunda uçmuyoruz, yürüyoruz ve bu, o kadar baş döndürücü olmuyor.

Marvel’s Iron Man VR oyununda düşmanlara nişan almak için avuç içini kullanıyoruz; gerçekten Iron Man tarafından yapıldığı gibi yani. Bu kesinlikle hoş bir detay ama ne yazık ki oyunun kendisi için yeterli değil. Ayrıca, nişan aldıktan sonra ateş etmek için ayrıca ateş etme tuşunu kullanmak gerekiyor ki bu da aslında oyundan o gerçekçiliği alıyor, götürüyor. Ayrıca oyunda ilerledikçe daha fazla saldırı tekniği ve silah işin içine giriyor. Normal bir video oyununda böyle bir şey gayet iyi olurdu ama sanal gerçekçilik oyunlarında işler çok karışıyor.

Marvel’s Iron Man VR oyununun ilk anlarından itibaren yapıtta yapabileceğimiz şeylerin sınırı gösteriliyor. Oyundaki görevlerde bir noktaya uçuyoruz. Daha doğrusu uçtuğumuz hissettiriliyor; sadece belli bir ray üzerinde ilerliyoruz. Bunu gerçekleştirirken düşmanlarla savaşıyoruz. Gideceğimiz yere ulaştığımız zaman ise daha fazla düşmanla savaşıyoruz. Oyunda, bundan daha fazlasını yapmıyoruz ve her şey döngüye girdiği zaman bu sanal gerçekçilik oyunu ciddi anlamda sıkıcı bir havaya girmeye başlıyor. Bu, büyük bir eksi puan.

Marvel's Iron Man VR

Marvel’s Iron Man VR ile avuçlarınızı kullanmaya hazırlanın

Hemen yukarıda anlatmış olduğum oyun döngüsündeki uçma konusunda sizlere anlatabileceğim farklı bir şey ne yazık ki yok. Savaş kısmında ise temel olarak sadece avuç içimizi kullanıyoruz. Avuç içimizi yukarı doğru yaptığımız zaman lazer sıkıyoruz, aşağı doğru çektiğimiz zaman ise roket sıkıyoruz. Yalnız, şöyle bir problem var ki düşmanlar 360 derece şeklinde her yerden gelirken ve ortalama bir zorluk seviyesinde bile düşman sayısı normalden daha yukarı bir sayıda gelirken, avuç içi kullanımı konusunda karışıklık çok yaşanıyor.

Tüm bunların üzerine her silahınızın mermisi bulunuyor ve sürekli onları takip etmeniz gerekiyor; normal bir şekilde oyunu oynasanız bile her bölümde mermi sıkıntısı yaşayabiliyorsunuz. Aynı zamanda, sanal gerçekçilik başlığında sunulan kullanıcı arayüzü de hiç sağlıklı görünmüyor. Bu tip başlıklarda zaten görsel anlamda video oyunlarının kalitesi düşürülüyor. Bir de bakış açısından ötürü bazı noktaları net göremeyebiliyorsunuz. Bu oyunun kullanıcı arayüzünde iki durum da birleşiyor ve rahatsız bir deneyim oluşturuyor.

Tabii ki her video oyununda olduğu gibi Marvel’s Iron Man VR oyununda da kontrollere bir süre sonra alışıyorsunuz. Siz ve refleksleriniz alışıyor ama bileğiniz alışamıyor. Bu oyunda yapabileceğiniz her şey için elinizi aktif bir şekilde kullanıyorsunuz. Savaşırken, uçarken ve daha fazlasını yaparken sürekli bileğinizi kullanıyorsunuz ve sürekli olarak mola vermek zorunda hissediyorsunuz kendinizi. Mesela, bu oyunda 10-12 arası görev bulunuyordu. Ben, sanal gerçekçiliğe de alışkın olmadığım için 2-3 görev başı mola vermek zorunda hissettim.

Aslında bu molaları oyun sırasında da verebiliyorsunuz; her mekan değişikliğinde, birkaç dakikalık yükleme ekranları izliyorsunuz. Ben bu oyunu PlayStation 4 Pro konsolumda deneyimledim ve gerçekten başka bir oyunda bu kadar yoğun ve uzun süren yükleme ekranları ile karşılaşmadım. Zaten birkaç saat içerisinde bu oyunu bitirebiliyorsunuz. Bu kesinlikle problem değil, kısa oyunları da ben çok severim ama bu kısa oyunların çok belirgin bir kısmı sadece yükleme ekranları ile geçiyorken de olumlu bir yorum yapamayacağım.

Marvel's Iron Man VR

Bu oyunun hiç mi sevilecek bir yanı yok acaba?

Daha önce de dediğim gibi Marvel’s Iron Man VR oyununu PlayStation 4 Pro ve tabii ki PlayStation VR ile deneyimledim. Görsellik ve bu kategori altında özellikle de çözünürlük, beni hiç memnun edemedi. Bazı zırh tasarımları güzel ve nadiren de olsa hoş tasarlanmış bölümler görüyoruz ama oyunun genel görsel kaliteli hiçbir zaman beni memnun edecek seviyeye ulaşmıyor. Bu noktada söylemem gerekiyor ki ben öyle çok grafik sevdalısı bir insan da değilim. Yani, beklentilerim düşüktü ve ona rağmen görselliği pek sevemedim efendim.

Görselliğe karşılık oyunun performansı beni memnun etti. Yer yer tabii ki oyunun FPS değerinde düşüşler yaşanıyordu. Bu, genellikle aksiyonun çok yoğun olduğu sahnelerde karşıma çıkıyordu. Yine de ben bu durumdan pek rahatsız olmadım. Bunun yanında, müzikler ve ses efektleri beni rahatsız ettiği. Oyunda, akılda kalıcı herhangi bir müzik yoktu ve bunun üzerine seslendirmeler ve ses efektleri de çok kalitesiz geliyordu kulağa. Açıkçası, bu konuya daha fazla önem verilmesini isterdim; oyun en azından bu yönden beni memnun edebilirdi.

Sanal gerçekçilik teknolojisi ile aram olmadığını daha önce söylemiştim. Kendisini pek sevmiyorum da zaten ama yine de en son incelediğim sanal gerçekçilik oyunu Half-Life: Alyx idi ve kendisine bayılmıştım. Şimdi de bir o oyuna bakıyorum, bir bu oyuna bakıyorum ve hayretler içinde kalıyorum. Yani, böylesine bir teknoloji içerisinde hem ne kadar ileriye gidilebileceğini, hem de ne kadar geriye gidebileceğini görüyorum. Sonuçta, diğer oyunun arkasında Valve varsa, bu oyunun arkasında da Sony Interactive Entertainment var.

Tüm bunlar demek değil ki Marvel’s Iron Man VR, berbat bir video oyunu. Bence kendisi, indirim sırasında satın alınabilecek, ortalama bir yapıt. Yine de bu oyunun arkasında Sony Interactive Entertainment ve Marvel olunca, insan biraz heyecanlanıyor. İşte siz, o heyecanlanan insanlardan olmayın ve bu oyun, indirime girmediği sürece kendisinden uzak durun. İndirim sırasında eğer bu oyunu satın alacaksanız da kesinlikle beklentilerinizi minimuma indirin. Yüksek beklentiler, bu oyunu gözünüzde tamamen öldürebilir bence.

Marvel's Iron Man VR
Marvel's Iron Man VR
PlayStation 4 üzerindeki PlayStation VR için belki de piyasaya sürülen son birinci parti oyunu olacak Marvel's Iron Man VR. Yalnız, şimdiki neslin geleneksel video oyunlarına The Last of Us Part II ve Ghost of Tsushima ile veda edilmişken, şimdiki neslin PlayStation VR cihazına Marvel's Iron Man VR ile veda ediliyor olması gerçekten çok zayıf bir veda. Temel oyun ne yazık ki eğlenceli değil, görsellik ve sesler ile alakalı birçok şey de başarısız. Konu, sanal gerçekçilik olduğu zaman da ne yazık ki karakter kontrolü çok kötü ve sadece birkaç görev sonra bile bileğiniz çok ağrıdığı için mola verme gereği hissedebiliyorsunuz. Bunların üzerine yükleme ekranları da çok fazla ve uzun olunca, kesintisiz bir deneyim yaşamak imkansız oluyor. Yine de kontrollere alışınca kısmen de olsa oyundan zevk alabiliyorsunuz. Bu yüzden de Marvel's Iron Man VR, benim gözümde ortalama seviyede bir yapıttır. Yine de daha iyisini görmeyi isterdim.
Olumlu
Oynanış ögelerinin zamanla çeşitlenmesi; bol görev sunulması.
Hikayeye kısmen de olsa önem verilmiş olması.
Zaman zaman eğlenceli olabilen oynanış anları.
Olumsuz
Çok yorucu, alışması zor ve bilek yoran kontroller.
Görsellik, müzik ve ses kategorileri başarılı değil.
Çok fazla olan ve çok uzun süren yükleme ekranları.
5.7

Yazar Hakkında

Kaan Gezer

Kurucu

Video oyunlarını ve müzik bestelemeyi seven bir kişi.

Tüm yazıları göster