Dark Souls serisi ve Bloodborne gibi oyunlar video oyunu dünyasını nasıl etkiledi bilmiyorum ama sürekli olarak bu oyunların benzeri yapımları görüyoruz. Code Vein de örnek verdiğim oyunlarla benzerlik gösteren bir yapım ama kendine has özellikleriyle türe bazı yenilikler getirmeye çalışıyor. Okumakta olduğunuz inceleme yazısında, bu yeni rol yapma oyununun yeteri kadar farklılık göstermediğinden, oyun mekaniklerine ve anime tarzına yakın grafiklerine kadar pek çok noktasına göz atacağız. Dilerseniz sözü daha fazla uzatmadan inceleme yazımızın derinliklerine beraberce bir dalış gerçekleştirelim, diyorum ve başlıyorum.

Code Vein

Code Vein ile zorlu bir maceraya adım atıyoruz

Giriş kısmında belirttiğim gibi karşımızda Dark Souls serisi ve türevlerine benzeyen bir rol yapma oyunu bulunuyor. Nedir bu türün özellikleri diye tek tek anlatmayacağım çünkü pek çok okurumuz durumdan haberdardır. Temelde, düşmanların darbelerinin oldukça güçlü olduğu, bölüm sonu canavarı savaşlarıyla ilerlenen, ortalamanın üzerinde zorluk barındıran ve atılacak darbelerin taktiksel olması istenen rol yapma oyunları tanımına uyan bir yapım Code Vein.

Bunlarla birlikte, bu türün olmazsa olmazı konumundaki rol yapma unsurlarını; karakter oluşturma ve geliştirme sistemini bulundurmak, bol bol diyaloğa girmek, eşya toplamak ve geliştirmek gibi mekanikler bu yapımda mevcut. Birkaç satırda saydığım bu özellikler, günümüzde pek çok yapımda bulunur hale geldi ve Code Vein de bu yapımların izinden giderek karşımıza çıktı. Bahsettiğim türe dair her oyunda bir farklılık, bir yenilik bekler oldum ama elim son zamanlarda oldukça boş kaldı.

En büyük farklılıklar, türe sağdık kalan oyunlardan ziyade bu türü kendi aksiyon temasına katan oyunlarda göründü. İnternet sitemizde inceleme yazılarını bulabileceğiniz, Darksiders III ve Remnant: From the Ashes, bahsettiğim örneklerden sayılabilirler. Bir tanesi Hack and Slash diye tanımlanan oyunlarla Dark Souls türünü karıştırdı. Diğeriyse bu türde nişancı oyunu mekaniklerini ön plana çıkarttı. Burada saymadığım diğer pek çok yapımda, aynı şeylerin defalarca yapıldığını gördük.

Bu söylediklerimi, Code Vein oyununun da oldukça bilindik bir yoldan ilerlediğini anlatmak için sizlerle paylaştım. Oynanış mekaniği ve genel işleyiş anlamında karşımızda ağızları açık bırakacak yenilikleri barındıran bir oyun bulunmuyor ne yazık ki. Bununla birlikte, oldukça güçlü bir karakter oluşturma sistemine sahip olan, aynı zamanda kendine özgü grafikleri ve sanat tasarımlarıyla bir farklılık oluşturma çabasına giren bir yapımı incelediğimi söyleyebilirim. İçinizi fazla karartmadan, Code Vein oyununda nasıl bir yapıyla karşı karşıya olduğumuzu anlatmayı sürdüreyim.

Code Vein

Karakter oluşturma ekranındayken hayranlığınızı gizleyemeyebilirsiniz

Code Vein oyununun en etkileyici kısmıyla devam edelim eğer arzu ederseniz. En etkileyici diye tabir ettiğim kısım, karakter oluşturma ekranı oluyor. Bir rol yapma oyununun olmazsa olmazları arasında yer alan karakter oluşturma ve geliştirme mekaniklerinin, bir hayli abartılmış bir sürümünü, bu oyunda görüyoruz. Anlatmak istediğim, öyle saçını başını düzelt, sakal ekle gibi basit şeyler değil. Satırlara sığdıramayacağım kadar detaydan bahsediyorum. Bunlar arasında göz bebeklerinin türlü türlü halinden, karakterin yüz şeklinin türlü özelliklerine kadar pek çok unsur bulunuyor.

Üstelik bu unsurların iç detaylarında yine ulaşılması zor bir çeşitlilik bulunmakta. Diğer benzeri çok sayıdaki oyunlarda, saç, ten rengi gibi önünüze sınırlı seçenek koyulur. Code Vein oyununun karakter oluşturma ekranında sınırlamaların ortadan kalktığını görmek heyecan vericiydi. Mesela, ten rengini koyu mu olsun açık mı diye seçeceğinizi düşünüyorsanız, yanılıyorsunuz. Mor gibi tuhaf renklere kadar, oyundaki renk paletinden dilediğiniz renkleri oluşturabiliyorsunuz. Başka bir örnek vereyim: Saç rengini kumral, sarışın diye kolayca atlatmak mümkün olmuyor.

Saçların şeklinden bu şeklin yapısına göre dilediğiniz farklı renkleri seçebilir, bu renklerin birbiri üzerindeki oranlarına kadar tercih edebilirsiniz. Belirttiğim gibi ucu bucağı olmayan bir detaycılık var Code Vein oyununun karakter oluşturma menüsünde. Bir de bu seçenekleri anime tarzındaki grafikler eşliğinde gerçekleştirmem sonrasında oyuna olan hayranlığım bir kat daha arttı. Öylesine başarılı sanatsal çalışmalar ve karakterlerin çizimleri vardı ki etkilenmeden edemedim. Oynanış mekaniklerine geldiğimde sevincim kısmen kursağımda kaldı diyeceğim ama karakter oluşturma sistemiyle ilgili birkaç cümlem daha var.

Eğer bu oyunu satın alıp oynamaya başlarsanız, size bir kadın karakter oluşturmanızı önereceğim. Benim gibi erkek karakter oluşturmak için uğraşırsanız ortaya pek normal olmayan bir karakter çıkacaktır. Şöyle ki, hemen yukarıda bahsettiğim karakter oluşturma seçeneklerinin büyük bir çoğunluğu, kadın karakter oluşturmayı destekliyor. Saç çeşitlerinden, makyajına, kirpiklerine kadar erkek karakter oluşturmaya çalışsanız dahi illa ki kadına benzeyecektir. Bu kadar çeşitlilik yapmışken bu duruma biraz daha dikkat edilse kötü mü olurdu, diye sorarak oynanış mekaniklerini anlatmaya başlıyorum.

Code Vein

Oynanış mekanikleri kötü değil ama çok fazla taklitçi gibi duruyor

İnceleme yazısının üst kısımlarında, Dark Souls ve türevlerinin, oldukça benzer bir oyun yapısı barındırdıklarından kısaca bahsetmiştim. Ne yazık ki Code Vein oyunu da belirli bir alışkanlığın ötesine fazlaca geçemiyor. Bu oyunda da hantal ve zorlu düşmanlar görüyoruz; bu düşmanlar vurduklarında çok fazla canımızı götürüyor, düşmanlardan genelde önce kaçmamız sonra doğru zamanda darbe indirmemiz bekleniyor ve yine etraftan topladığımız parçalarla karakterimizi güçlendirmeye çalışıyoruz.

Şimdi bu türü sevenler, daha ne olacaktı ki diye itiraz edebilirler. Haklı olduklarını da söyleyebilirim. Neticede her sene çıkan futbol oyunlarının hepsinde bir topun peşinde 22 kişi koşuyor ve her sene çıkan FPS oyunlarında silahla adam öldürüyoruz. Yine de insan bazı yenilikler arıyor. Özellikle sanatsal yapısı böylesine güçlü olan bir yapımın, elinde mevcut potansiyel bulunurken bunu kullanmasını arzu ederdim. Bambaşka bir yapım çıkabilirdi karşımıza, denendiği görülüyor ama tam manasıyla farklılık açısından tatmin edemiyor.

Bu arada Code Vein oyunu tamamen benzerlerinin taklidi midir, diye sorarsanız bu sorunun yanıtını kesinlikle değil diye yanıtlarım. Güçlü bir vuruş hissiyatını bu yapımda gördüğümü söyleyebilirim. Atılan her bir darbeyi hissettiren bir dövüş mekaniği bulunuyor. Ayrıca karakter geliştirme sistemi çok detaylı olmamasına karşın, gelişmelerin farklılığını hissettiriyor. Düşmanların yapay zekâları için çok iyiler diyemeyeceğim ama idare ediyor. Bir de üstüne oyunun sanatsal çizimleri eklenince, hiç de kötü sayılmayacak bir yapım oluyor Code Vein yalnız bazı noktalarda kendini oynatabilme yeteneğinin eksik kaldığını görüyoruz.

Birazdan daha detaylıca anlatacağım ama bir oyunda kendini oynatmak tanımlamasıyla neyi kastettiğimi kısaca anlatayım eğer izin verirseniz. Üst kısımda, her sene çıkan futbol oyunlarından bahsetmiştim. Bu yapımlar, devrim niteliğinde yenilikler getirmemesine rağmen her yıl çılgınlar gibi alınıp oynanıyorlar. Hepsinde, kalenin içerisine topu bırakmaya çalışıyoruz, temelde aynı mekanik var ama oyunculara oynanacak yeni zeminler hazırlayabiliyorlar. Code Vein; gayet güçlü mekanikler üzerine kurulan, hikayesiyle, sanat tasarımlarıyla oldukça başarılı görünen bir oyun fakat belirttiğim gibi eğlendirme ve kendini oynatma alanında biraz sıkıntı yaşıyor.

Code Vein

Code Vein, bölüm tasarımlarının mı kurbanı olacak?

İncelemesini gerçekleştirdiğim oyunun genel oyun yapısından da kısaca bahsedeyim. Üst kısımlarda örneklerini verdiğim Dark Souls ve türevleri gibi oyunlara benzer şekilde Code Vein oyununa da yakın dövüş silahlarıyla başlangıç yapıyoruz. Bu silahlarla hızlı vuruş, güçlü vuruş gibi tercihlerimiz bulunuyor. Yine, benzer oyunlardaki gibi düşmanlardan hızlıca kaçabiliyor. Bu arada oyun mekaniklerinin gayet hızlı olduğunu ekleyeyim. Karakterimiz, abartılı olmasa da gayet hızlı hareket edebiliyor.

Bir diğer deyişle ilk Dark Souls oyunlarındaki hantallığı bu oyunda görmüyoruz. Daha ziyade, Bloodborne oyunundaki hıza benzer bir oynanış dinamiği barındırılıyor. Klasik rol yapma oyunlarındaki gibi eşya topluyoruz, karakterimizi geliştirmeye çalışıyoruz ama bazı özel yeteneklerimizin bulunması bu yapıma renk katıyor. Özel yetenekleri hızlıca atayabildiğimiz gibi zamanla geliştirebiliyoruz.

Bölümlerin içerisinde bulunan noktalardan ve ana alan vasıtasıyla oyundaki kayıt ve karakter yükseltme işlemleri gerçekleştirilebiliyor. Toplananları değerlendireceğimiz, çeşitli yükseltmeler ve özelleştirmeler yapabileceğimiz istasyonların da oyunun belirli noktalarında bulunduğunu söyleyeyim. Temelde başarılı olarak görülebilecek olan bu yapı, bölümleri oynarken bir miktar sıkıcı hale geliyor. Bölüm tasarımlarının çeşitlilikten yoksun olduklarını ve sanki hep aynı yerde geziniyormuş hissi verdiğini söyleyebilirim.

Tabii ki bu oyunda farklı mekanları ziyaret ediyoruz. Bu mekanlarda çeşitli maceralar yaşayabiliyoruz ama oyunun eğlencesi vasatı pek aşamıyor. Üst kısımda belirttiğim gibi eldeki potansiyelin sonuna kadar kullanılmadığını görüyoruz. Bölüm tasarımlarını ve oyunun sunduğu eğlence düzeyini pek tatmin edici bulamadım. Oldukça başarılı mekanikler, yeterli rol yapma unsurları, devamını getiremiyor. Klasik anlamda; düşmanlarla savaş, bölüm sonu canavarını yen ve oyunda ilerle mantığının tek düze ilerlediği bir yapım Code Vein.

Code Vein

Code Vein oyununun sanat tasarımlarıyla ilgili kötü bir yorumumuz bulunmuyor

Belki de incelediğim oyunun eleştiremeyeceğim tek kısmının sanat tasarımları olduğunu söyleyebilirim. Bunun içerisine grafikleri de alabiliriz fakat yer yer hataların bulunduğu görülüyor. Yine de anime tarzındaki grafiklerin oyuna mükemmel biçimde uygulandığını belirtebilirim. Özellikle ara sahnelerde, grafikleri hayranlıkla gözlemlediğimi, 3 boyutla iki boyutun mükemmel dansını Code Vein oyununda gördüğümü belirtmeden geçemeyeceğim.

Benzer şekilde oyunun sesleri açısından gayet tatmin edici bir izlenim edindim. Karakter seslendirmeleri ve ara sahnelerin hazırlanışı, oldukça beğenimi kazandı. Oyunu deneyimlediğim PC sürümünün sunduğu performansın da gayet başarılı olduğunu söyleyebilirim. Kaliteli grafikleri 60 FPS hızında görüntülerken pek bir sorun yaşamadım. Sabit FPS değerleri alarak ilerlemeyi sürdürdüm. Performans konusunda da sıkıntılı bir durumu yaşamadığımı rahatlıkla söyleyebilirim.

Ayrıca oyunu PlayStation 4 kontrolcüsüyle oynadığımı belirteyim. Steam tarafından sunulan destek sayesinde fazladan bir işlem yapmadan doğrudan kontrolcü deneyimi yaşanabiliyor. Eğer bu yapımın PC sürümünü alacaksanız, kontrolcü kullanmanızı önerebilirim. Oyundaki hamleler daha rahat yapıldığı gibi düşmana odaklanma özelliği sayesinde yön verme işlemlerinde sıkıntıya düşmeyeceğinizi tahmin ediyorum. Tabii tercih hakkı ve keyif sizin olduğundan, klavye ve fare ikilisiyle oynayanlara da neden böyle yaptınız kardeşim, diyemeyeceğim.

Code Vein oyununun PC sürümü demişken, sizlere bir de avantajlı kampanyadan kısaca bahsedeyim. Bu yapımın PC sürümünü edinmek istiyorsanız, Türk Telekom bünyesindeki Playstore platformunu rahatlıkla tercih edebilirsiniz. Eğer cebinizde nakit yoksa sıkıntılı bir durumla karşılaşmazsınız. Türk Telekom internet abonesiyseniz, bu yapımı 12 ay taksit imkanıyla edinme şansınız bulunuyor. 12 ay boyunca, internet faturanıza ek olarak oyunun ücreti yansıtılıyor. Ödeme kolaylıklarından da bahsettikten sonra dilerseniz son değerlendirmelerimize geçelim.

Code Vein

Devrim niteliği taşımayan güzel oyun

İnceleme yazısının geneline baktığımda sanki Code Vein oyununun kötü bir yapım gibi lanse ettiğimi gördüm. Aksine, gayet başarılı, güçlü mekaniklere sahip, kendine özgü yapısı olan bir rol yapma oyunu Code Vein. Grafiklerinden seslerine, sanat çalışmalarından performansına kadar fazlaca kusurlu bir durumuna ben şahsen rastlamadım. Zorlayıcı rol yapma oyunlarını sevenlere de özellikle denemelerini öneririm.

Öte yandan, inceleme yazısında belirttiğim gibi bu yapımın çığır açan farklılıklar bulunmuyor. Oyun yapısı pek çok kişiye göre uygun olabilir fakat yüksek bir eğlence vaat etmiyor. Yine de bu türü seven, zorlayıcı rol yapma oyunlarını hayranlık duyan ve bu süreçte benzer türdeki oyunları tüketmiş olanlar için başarılı bir alternatif olacaktır.

Code Vein
Code Vein
Code Vein, Dark Souls ve Bloodborne gibi yapımların izinden giden vampir temalı bir rol yapma oyunu. Bu oyun, kendine özgü grafikleri ve sanat tasarımlarıyla, video oyunu dünyasında ayrı bir yer edinmeye çalışıyor. Code Vein, özellikle karakter oluşturma mekanikleriyle adını farklı bir noktaya yazdırıyor. Oynanış mekanikleri konusunda sıkıntı oluşturmamasına karşın, bu yapımın kendini tekrar eden yapısı ve bölüm tasarımlarıyla çok özel bir oyun olmayı başaramıyor. Bununla birlikte Code Vein, özel bir oyun olması için gerekli potansiyeli içeriğinde barındırıyor.
Olumlu
Karakter oluşturma seçenekleri ağzı açık bırakıyor.
Anime tarzındaki grafikleri ve sanatsal yapısı çok başarılı.
Oynanış mekanikleri ortalamanın üzerinde.
Karakterlere özel yetenek kullandırabilmek, farklılık oluşturuyor.
Olumsuz
Türe yenilik getirmekten ziyade çok fazla mekaniği taklit ediyor.
Bölüm yapısı oldukça karmaşık ve sıkıcı.
Potansiyelini tam manasıyla kullanamıyor.
Erkek karakter oluşturmak için fazlaca çeşitlilik bulunmuyor.
7.5

Etiketler:

,

Yazar Hakkında

Emrah Subaşı

Yazar

Bir roman yazarı ve iki çocuk babası. Hayattaki en büyük hobilerinden bir tanesi video oyunları ve onlarla ilgili çalışmayı çok seviyor.

Tüm yazıları göster