Ülkemizde futbol, basketbol gibi spor branşları daha çok revaçta olsa da dünya üzerinde tenis sporunun hatırı sayılır bir hayran kitlesi bulunuyor. Bu hayran kitlesi içerisinde, ülkemizde de olanlar muhtemelen bulunuyorlardır. Okumakta olduğunuz inceleme yazımızda, AO Tennis 2 oyununu, tenis tutkunları için değerlendireceğiz. Hazırsanız, inceleme yazımıza başlayalım.

AO Tennis 2 ile bizlere neler sunuluyor?
Adında da rahatlıkla anlaşılabileceği üzere AO Tennis 2 isimli yapım, FIFA serisinin futbolda, NBA 2K serisinin basketbolda yaptığına benzer bir çalışma sunmak niyetiyle karşımıza çıkıyor. İncelemekte olduğun bu yapımın içerisinde pek çok farklı oyun modunun yer aldığını, bunların arasında kariyer modunun da bulunduğunu en baştan söyleyeyim. Bir diğer deyişle, karşımızda seç iki tenisçiyi ve oyna biçiminde basit bir yapım bulunmuyor.
Konuya uzak olan okurlarımız için bu yapımın isminin başındaki AO ifadesinin Avustralya Açık olarak tanımlanan tenis turnuvasının kısaltması olduğunu belirtmek isterim. Haliyle bu turnuva tam lisanslı olarak AO Tennis 2 isimli yapımda yer almakta. Birazdan oyun modlarında neler sunulduğuna değineceğim yalnız ondan önce daha hayati bir nokta hakkında konuşmak istiyorum.
İlk AO Tennis oyunu, 2018 senesinin başında çıkışını gerçekleştirmişti ve pek beğeni kazanmamıştı. Bu ilk oyuna gelen eleştirilerin başındaysa oynanış mekaniklerindeki sıkıntılar yer almaktaydı. Bu serinin geliştirici ekibi olan Big Ant Studios, zaman içerisinde güncellemeler sunarak serinin ilk oyununu daha oynanabilir hale getirmişti lakin iş işten geçmişti.
İncelemesini gerçekleştirdiğim ve serinin yeni oyunu olan AO Tennis 2 isimli yapımdaysa, oynanış anlamında ilk oyunun bir hayli üstüne çıkıldığı görülüyor. Bu oyundaki animasyonlardan, top fiziğine kadar pek çok durum gerçeğe daha yakın hale getirilmiş durumda. Mükemmel mi diye soracak olursanız, ne yazık ki hayır yanıtını verebilirim ama gayet oynanabilir ve başarılı bir yapıyı serinin 2. oyununda gördüğümüzü de söylemem gerekir.
Şahsi deneyimlerim sırasında, tamam bu gerçeğin aynısı diyemesem bile gayet akıcı bir oynanışla karşılaştığımı belirtebilirim. PC üzerinden PlayStation 4 kontrolcüsüyle oynadığım bu oyun, kontrolcüye tam uyumlu olarak çalıştı. Kare, yuvarlak, X ve üçgen tuşlarının her birisinin farklı bir vuruş stili sunduğunu, bu tuşlara basıp topa vurmadan önce sol analog çubukla topun gitmesini istediğimiz yeri seçebildiğimizi belirtmeden geçmeyeyim.

Hayalinizde tenis dünyasının kralı olmak varsa, doğru yerdesiniz
AO Tennis 2 ile birazdan anlatacağım çok sayıda turnuvada yer alabiliyor, bir kariyer moduna başlayıp uzun yolculuğumuza çıkabiliyoruz. Bu arada, incelemekte olduğum oyunun farklı zorluk seviyelerinin bulunduğunu bilmenizi isterim. Böylelikle, bu türdeki yapımlara hiç aşina olmayan birisi bile kolaylıkla öğrenip bir tenis hayranı haline gelebilir. Bir de ufak bir ekleme yapmak niyetindeyim izin verirseniz.
Bu eklemem, oynanış faktörleriyle ilgili olacak. Şöyle ki üst kısımda, vuruş tuşlarına bastıktan sonra analog çubukla topun hangi tarafa gitmesini seçebildiğinizi söyledim. Vuruş tuşuna bastıktan sonra tercihinize göre rakibin yarı sahasında bir imleç çıkıyor. Top gelmeden önce o imleci oynatabiliyoruz ve rakibin tutamayacağı noktalara atabilmek elimizde oluyor.
Tabii bunun için topu karşılayacak doğru noktada bulunmamız gerekiyor. Özetle, vuruşları ne kadar rahat yaparsak, topun gitmek istediği noktayı da o kadar rahat seçebiliyoruz. Klasik tenis mekaniklerinin, başarılı bir biçimde yansıtıldığını söyleyebiliyorum. Birazda, bu yapımdaki oyun modlarına değineceğim ama öncelikle müsabakaları yapma çeşidimizden çok kısa olarak bahsedeyim.
AO Tennis 2 oyununda erkekler, kadınlar şeklinde maç seçenekleri bulunduğu gibi ikili erkekler ve ikili kadınlarla birlikte karışık ikili maçlar da yapılabiliyor. Öte yandan, oyunda gerçek pek çok tenis oyuncusunun bulunduğunu bir kenara yazayım. Bu oyuncuların modellemelerini pek beğenmesem dahi oyunun zenginliği açısından katkısının bulunduğunu belirtebilirim.
Dilerseniz, AO Tennis 2 isimli yapımda bulunan oyun modlarından sırasıyla bahsederek durumu daha anlaşılır hale getirmeye çalışalım. Oyundaki ana oyun modları; Australian Open, Career, Online, Play Now, Academy, Scenarios, Competition olarak karşımıza çıkıyor. Ayrıca, çeşitli antrenman ve oyuna dair ayarlar seçeneklerini ana ekranda görüyoruz.

AO Tennis 2, oyun modları açısından fakir bir yapım değil
Kısaca ve dilim döndüğünce, bu saydığım oyun modlarıyla neler sunulduğunu sizlere aktarmaya çalışacağım. Öncelikle oyuna ismini veren Australian Open yani Avustralya Açık isimli turnuva için yukarıda belirttiğim gibi ayrı bir seçenek yer alıyor. Bu turnuvaya girmeyi tercih ettiğinizde, üst kısımda saydığım tekli, çiftli erkekler veya kadınlar ile karışık çiftli seçeneklerinden bir tanesini seçebiliyoruz.
Seçeneğimizi yaptıktan sonra oyun bizden oyuncular seçmemizi bekliyor. Gerçek hayattaki oyuncular bir liste halinde önümüze sunuluyor. Eğer erkekler seçeneğini tercih ederseniz, 128 tane sporcu arasından bir oyuncuyu alabiliyorsunuz. Tenis dünyasına uzaksanız, meraklanmanıza gerek bulunmuyor çünkü seçim ekranında en yüksek ortalama yeteneğe sahip oyuncudan, azalana doğru bir listeleme yapılmış halde karşımıza çıkıyor.
Örnek vermek gerekirse, bahsettiğim listelerden erkekler kısmının en tepesinde Rafael Nadal bulunurken, kadınlar klasmanının en tepesinde Ash Barty yer almakta. Yetenek puanları düşerek liste bir hayli derin bir biçimde aşağılara doğru iniyor. Tercihinizi yaparak bu turnuvaya, dilediğiniz kulvardan katılabilir ve mücadelenizi sahada verebilirsiniz.
AO Tennis 2 isimli yapımın ana menüsüne geldiğinizde baş kısımda bahsettiğim bu turnuva seçenekleri yer alırken, hemen altında Play Now seçeneği bulunuyor. Bu kısmı fazlaca anlatmaya gerek yok diye düşünüyorum çünkü karşımızda klasik serbest maç modu bulunuyor. Üst kısımdaki gibi tekli ya da ikili maç ve cinsiyet seçeneklerinden sonra, bir de saha seçimi ekranıyla bu kısımda karşılaşıyoruz.
Oyunda toplamda 6 ülkenin spor kompleksleri yer alıyor. Bu spor komplekslerinin içerisinde, bulundukları ülkelere göre farklı gösteren sahalar mevcutlar. Tekli olarak dilediğiniz zorlukta ve maç türlerinde bu alanda müsabakalara katılma ihtimaliniz bulunuyor. Diğer oyun modları arasında, tek maç yerine bir turnuva dizisinin içerisine gireceğimiz Scenarios, Competition gibi oyun modlarının da varlığından söz ederek AO Tennis 2 oyununun kariyer moduna biraz değineyim.

Kariyer modu, oyunun en eğlenceli kısmı olarak nitelendirilebilir
İncelemekte olduğun yapımın kariyer modunun bulunduğunu es geçmek istemedim. Zira bu oyun modunun pek çok spor oyununda bulunduğunu biliyoruz. Bu bilgiyle birlikte kariyer modunun, spor oyunlarına önemli bir derinlik kattığı gerçeğini de göz ardı edemeyiz. AO Tennis 2 isimli oyunda da bir kariyer modu belirttiğim gibi bulunuyor ve bu oyuna ayrı bir anlam katıyor.
İncelemekte olduğum bu tenis oyununda, kariyer moduna girdiğimizde bizleri 3 seçeneğin karşıladığını görüyoruz. Bunlardan bir tanesi Menage olarak adlandırılmış durumda ve oyunun başında kilitli halde bekliyor. Diğer iki seçenek ise kariyerimize bir kadın tenisçi mi, yoksa bir erkek tenisçi mi olarak başlamamız gerektiğine karar vermemiz için varlar. Dilediğimiz bir cinsiyeti seçerek bir sonraki adıma geçebiliyoruz.
Bahsettiğim bir sonraki adımdaysa, Star Player yada New Player seçenekleri yer almakta. Anlaşılıyor ama ben yine de açıklayayım: Eğer Star Player dersek, seçtiğimiz her cinsiyet için toplamda 128 tane gerçek tenisçiden birisiyle kariyer yolculuğunu çıkabiliyoruz. Bir nevi, gerçek tenisçilerin kariyerlerini şekillendiriyoruz. Diğer seçenek olan New Player ise kendimize bir sporcu oluşturmamıza ve kariyerimizi bu sporcuyla sürdürmemizi sağlıyor.
AO Tennis 2 oyunundaki karakter oluşturma ekranının hiç de zayıf kaldığını söyleyemem. Bir rol yapma oyunu kadar detaylara inilmemesine karşın oluşturmak istediğimiz karakterin yüzünün detaylarından, vücut ölçülerine, oyun tarzından, kıyafet tercihlerine kadar pek çok seçeneği kullanabiliyoruz. Bu seçenekler sonrasında, kariyer maceramıza başlamak için hazır hale geldik demektir.
Bu oyunun kariyer modunun işleyişi, diğer tüm oyun modlarının bir toplamı olarak düşünülebilir. Antrenmanlardan, turnuvalara kadar bir takvim eşliğinde yolumuzda ilerleyebileceğimiz bir alan var kariyer modunda. Bir diğer deyişle, kariyer moduna alışırsanız, uzun soluklu bir tenis oyunu yaşayabilmenin önü açılacaktır. Bu sayede, AO Tennis 2 oyunundan maksimum eğlenceyi de tatmış olacağınızı söyleyebiliyorum.

AO Tennis 2, herkes tarafından oynanabilir mi?
Hemen üst kısımda bulunan sorunun yanıtını vermeden önce AO Tennis 2 isimli yapımın grafiklerinde, seslerinden ve performansından söz etmek istiyorum izninizle. Bu yapımın grafiklerinin bir devrim niteliği taşıdığını söyleyemem ama göze batan bir durum arz etmiyorlar. Bir spor oyununa göre gayet makul bir görüntü kalitesi sunuluyor.
Öte yandan, müsabakalar sırasındaki karakter animasyonları da göze çarpmazken özellikle gerçek tenisçilerin yüz çizimlerini ve kafa büyüklüklerini biraz tuhaf bulduğumu söyleyebilirim. Açıkçası yüz çizimleri çok başarılı değiller ve oyuncuların kafa büyüklükleri ve yüz boyutları tam orantılı olmadığından biraz rahatsız edici etki gösterebilir. Büyük bir tenis sporu hayranı değilseniz sıkıntı oluşturmayacaktır bu durum ama tanıdığınız oyuncuları, gerçekteki gibi görmek isteyenlerdenseniz biraz rahatsız olabilirsiniz.
AO Tennis 2 oyununun seslerinin vasat seviyede kabul edilebilir olduğunu yalnız gerçek atmosferi yansıtamadığını sizlerle paylaşayım. Oyunun performansındansa gayet memnun kaldığımı, okumakta olduğunuz inceleme yazısının içerisinde kaleme almaktan geçmek istemiyorum. Bu oyunu deneyimlediğim PC sürümünde, gözle görülür performans sıkıntıları çekmedim.
Dilerseniz, hemen üst taraftaki yan başlığın yanıtını da vererek inceleme yazısını nihayetlendirmek niyetindeyim. Şöyle ki, tenis oyunlarını seviyorsanız ve bir tenis sporu hayranıysanız, sizleri rahatlıkla eğlendirecek bir oyun var karşımızda. Bununla birlikte, bu oyunu tenis dünyasının FIFA’sı ya da NBA 2K’i olarak görmek için henüz çok erken. Karşımızda, türünün başarılı sayılabilecek bir temsilcisi bulunuyor ama bu türün kralı budur, diyemiyorum.
Bu arada, tenis sporuna aşina değilseniz bile ayarlanabilir zorluk seviyesi ve kolay oynanabilir yapısı sayesinde AO Tennis 2 oyununu deneyimleyebilirsiniz. Belki de bu oyunu oynadıktan sonra tenis sporuna olan ilginiz de artabilir. Özetle, karşımızda bir şaheser yada kendi türünün en iyi oyunu olarak nitelendirilebilecek bir yapım durmuyor fakat AO Tennis 2 oyunu için serinin ilk oyunundan daha iyi ve oturmuş bir yapım olduğu yorumlarını yapabiliyorum.