Eğer güncel bir ralli oyunu oynamak istiyorsanız, aslında piyasada birkaç farklı oyun bulunuyor. Bu oyunlardan bir tanesi de 5 Eylül 2019 tarihinde PC, PlayStation 4, Xbox One ve Nintendo Switch için çıkışını gerçekleştirmiş olan WRC 8 FIA World Rally Championship. Biraz geç de olsa bu oyunun PlayStation 4 sürümünü oynayabildim ve sizlerin karşısına inceleme yazısı ile çıkabildim.

WRC 8 FIA World Rally Championship

WRC 8 FIA World Rally Championship, lisans gücünü ortaya koyuyor

Aslında bu video oyununun adından da anlayabileceğiniz gibi kendisi, lisanslı bir yapıt. Bu oyunda Uluslararası Otomobil Federasyonu tarafından düzenlenen Dünya Ralli Şampiyonası lisansı bulunuyor. Geçmişte de bu seride lisans bulunuyordu ama günümüzün oyununda önemli bir fark var. Belli ki DiRT gibi serilerin kendisini öne atması bu oyun serisini de ciddi anlamda harekete geçirmiş.

Şöyle ki eski WRC oyunlarında lisans gücü bulunuyordu ama bunun yanında oynanış oldukça zayıf kalıyordu. Görsellik ve performans gibi diğer konular da zaman zaman etkileyici bir hal almıyordu. Fakat WRC 8 FIA World Rally Championship; hem kendisini, hem de sahip olduğu lisansı bu sefer gerçekten ciddiye alıyor. Bu sayede de WRC serisinin en iyi oynanış fizikleri, bu oyun ile karşımıza çıkıyor.

Bu serinin bir önceki oyununu ele aldığım zaman, en yeni oyunun ciddi anlamda fizik tarafında geliştiğini görebiliyorum. Gelişmiş olan fizikler, oyunculara olabildiğince en iyi performansı yaşatabiliyor. Kullandığınız araç, o aracın detay ayarları, lastikleri, üzerinde gittiğiniz yolun türü ve çok dahası, oynanış mekaniklerini en derinden etkiliyor ve bunu kesinlikle hissedebiliyorsunuz.

Bu oynanış sistemine, WRC 8 FIA World Rally Championship ile tanıştırılan dinamik hava koşulları da büyük bir etki bırakıyor. Oyunda artık yağmur ve kar gibi hava durumları dinamik olarak karşımıza çıkabiliyor ve zorlu bir pist, bu durumlar sağ olsun daha da zor bir hale geliyor. Ayrıca dinamik olarak değişebilecek bu hava şartlarını tahmin edip, ona göre lastik seçimi yapmak da oldukça önemli.

İçeriğe doyacağız gibi görünüyor

WRC 8 FIA World Rally Championship, temelinde birkaç oyun modu bulundursa da oyun aslında oyunculara oldukça fazla içerik sunuyor. Bu içeriklerin ilki ise geçen oyunlara göre daha da detaylandırılmış olan tekli oyunculu kariyer modu. Yarışlar arasında farklı planlamalar yapıp, kendi takımınızı kurduğunuz bu oyun modunda, mali işler için eleman alabilmek bile mümkün.

Tekli oyuncu temelli kariyer modu haricinde bu oyunda bir de çoklu oyunculu temelli modlar bulunuyor. Bu modlardan ilki, profesyonel oyuncular için tasarlanmış bir elektronik spor modu. Ardından da klasik çoklu oyunculu deneyimi, haftalık görevler ve daha fazlası oyunculara sunuluyor. Yalnız, oyunun kariyer modu bana uzun geldiği için çoklu oyuncu moduna çok zaman ayıramadım; denediğim kadarıyla hoştu.

Tabii içerik deyince akıllara sadece oyun modları gelmemeli. Bu video oyununda yüzlerce farklı pist bulunuyor ve bu pistler, 50 takım ve 14 ülke rallisine ayrılıyor. Ayrıca bu video oyununda ülkemizdeki zorlu ralli pistlerinden bazıları da yer alıyor. Lisanslı bir oyunda aslında ülkemizden bir pist görmeye şaşırmadık ama yine de oyun içerisinde o pisti deneyimlemek gayet güzel bir his verdi bana.

Tabii bir de ulaşılabilirlik var. Ben dünyanın en iyi ralli oyuncusu değilim. Yarış oyunlarını severim, ralli tipi yapıtlar bir tık geride kalır. Bu sebepten ötürü de tahmin edebileceğiniz gibi bu oyunu, DualShock 4 ile denedim. Daha önce Xbox One X konsolumda DiRT Rally 2.0 oyununu oynamıştım ve ulaşılabilirlik ayarları inanılmaz tatmin edici idi. WRC 8 FIA World Rally Championship, beni tatmin etmedi.

WRC 8 FIA World Rally Championship

WRC 8 FIA World Rally Championship, uyarıları geç veriyor

Ralli yarışlarında güvendiğiniz tek kişi, kendiniz değilsinizdir. Yanınızda oturan yardımcı, harita aracılığı ile karşınıza çıkabilecek virajları size söyler, tümsek varsa bunu belirtir. WRC 8 FIA World Rally Championship oyununda da tabii ki böyle bir sistem var ama yardımcımız bence inanılmaz geç bir şekilde haber veriyor. Yani, kendisi uyarıyı yaptığı zaman ben halihazırda o virajda oluyorum.

Tabii ki bu video oyununda uyarıları ne kadar erken ve ne kadar geç almak istediğinizi seçebiliyorsunuz. Ben, en erken uyarı almayı tercih ettiğim zaman bile geç kalınıyordu. Emin olabilmek için aynı ayarları DiRT Rally 2.0 oyununda da uyguladım ve problemin WRC 8 FIA World Rally Championship oyununda olduğundan emin oldum. Açıkçası bu durum, benim oyunu oynamama engel olan en büyük şey oldu.

Tabii bir pistte başarısız olmanızı sağlayabilecek küçük bir detay daha bulunuyor. Bu detay da pistlerin atmosferik yapısı. Bu tabii ki iyi bir şey; ben de oyunun iyi bir yönünden bahsedeceğim ama bu yapıdan çoğu zaman gözünüzü alamadığınız için kaza yapabildiğiniz oluyor. Her neyse, daha önce de dediğim gibi bu oyunda bolca farklı pist var ve bu pistlerin çoğu, benzersiz bir görünüme sahip.

WRC 8 FIA World Rally Championship, dünyanın en iyi görselliğine sahip olan video oyunu değil. Hatta DiRT Rally 2.0. ile karşılaştırdığımız zaman o oyundaki görselliğin daha iyi olduğunu söyleyebilirim ama bu oyun, pistlerdeki atmosferi inanılmaz başarılı bir şekilde yakalamış gibi görünüyor. Sis bastığında, yağmur yağdığında veya karanlık olduğunda benzersiz bir deneyim yaşıyorsunuz gerçekten.

WRC 8 FIA World Rally Championship

Bu kadar zorluğa bir ödül yok mu?

Bu video oyunu, Need for Speed veya Forza Horizon gibi video oyunlarında olduğu gibi sizi ödüllendirmiyor. Her yarış sonrasında yeni bir araca, modifiye parçasına veya kozmetik bir ögeye sahip olmuyorsunuz. Bu, aslında lisanslı bir simülasyon oyunu için olması gereken bir şey ama ben 20 dakikamı bir ralli pistine adadıysam, onun sonunda ödüllendirilmek isterim.

Bu video oyununun size verebileceği tek ödül, arabanızın ve kendinizin sapasağlam bir şekilde bitiş çizgisini geçebilmiş olması ki bu benin için ne yazık ki yeterli değil. İşin içinde bir lisans olduğu için kozmetik ödüllendirme mutlaka sorun çıkartırdı ama başarılı bir ödüllendirme ve ilerleme sistemini ben bu oyunda görmek isterim. Bu sebepten ötürü de inceleme sonrasında bu oyunu daha oynamayacağım.

Tabii bir de sesler ve performans var. Grafiklerden zaten daha önce bahsetmiştim, her şey yolunda idi. Bu oyunu PlayStation 4 Pro konsolum ile oynadığım zaman yeterince kusursuz bir performans yakaladığımı, hiçbir sorun yaşamadığımı sizlere söylemek istiyorum. Sesler de bir simülasyon oyununda gelebileceğiniz neredeyse son noktada; yani her şey bu noktada da başarılı görünüyor.

Yani efendim, gerçek bir ralli oyunu arıyorsanız, bu video oyununu kesinlikle size önerebilirim. Bu oyunun geliştirici ekibi, simülasyon tarafında çok güzel bir iş çıkartmış. Lisans sayesinde de o gerçekçi deneyim, bir üst seviyeye çıkıyor. Yani, gerçek bir ralli oyunu arıyorsanız, bu oyunu değerlendirmenizi öneriyorum.

WRC 8 FIA World Rally Championship
WRC 8 FIA World Rally Championship
WRC 8 FIA World Rally Championship, gerçek bir ralli deneyimi arayanlar için ideal bir video oyunu olabilir ama gerçek bir deneyimden ziyade, video oyunu kategorisinde ralli deneyimi yaşamak istiyorsanız, bu oyunun ne yazık ki ödüllendirme ve ilerleme konusunda ciddi problemleri bulunuyor. Bu yüzden, ne istediğinizi iyice düşünmenizi, ona göre bu oyunu satın almak veya almamak arasında bir karara varmanızı öneriyorum.
Olumlu
En gerçekçi ralli deneyimi sunuluyor.
Geliştirilen fizikler ve mekanikler başarılı.
Görsellik, performans ve sesler kaliteli.
Olumsuz
İlerleme ve ödüllendirme sistemleri başarısız.
Uyarılar çok geç gelip, can sıkabiliyor.
Pek hoş ulaşılabilirlik özellikleri bulunmuyor.
7.1

Etiketler:

,

Yazar Hakkında

Kaan Gezer

Kurucu

Video oyunlarını ve müzik bestelemeyi seven bir kişi.

Tüm yazıları göster