Kediler ve köpekler arasındaki savaşın dünya çapında bir şöhreti olduğunu bir çoğumuz biliyoruzdur. İncelemesini gerçekleştirmekte olduğum Double Pug Switch, bu savaşı bambaşka bir boyuta taşıyor ve eğlenceli bir yorumla karşımıza çıkıyor. Bu oyunda, bir bilim insanının evcil hayvanları olan bir kedi ve köpeğin giriştikleri rekabetinin nerelere gelebildiğinin mizahi bir anlatısını görüyoruz. Oyunun açılışında, evin kedisi masanın üzerindeki deney tüplerini aynı evde yaşadığı köpeğin üzerine atıyor. Ev arkadaşından kurtulmak isteyen bu kedinin yaptığı hareket ise bir boyut kapısının açılmasına neden oluyor.

Yaşanan patlamadan sonra köpek arkadaşımız diğer boyutta kalıyor ki incelemekte olduğum oyunun amacı da bu köpeği girdiği boyuttan kurtarmak olarak şekilleniyor. Bizler de bu yapımda mağdur durumdaki köpeği kontrol ediyoruz. Macera boyunca, bize düşman olan kedinin saldırılarından da nasibimizi fazlasıyla alıyoruz. Hem köpeğin, hem de kedinin sahibi olan bilim insanı ise kurtulmamız adına bize yol gösterecek şekilde hareket etmeye çalışıyor. Peki, bu oyunda karşımıza nasıl bir yapı çıkıyor, diye soruyorsanız hemen bu soruyu yanıtlamaya başlayalım.

Double Pug Switch, ilk etapta PC ve Nintendo Switch için çıkışını gerçekleştirecek olan bir platform oyunu. PC üzerinden incelediğim bu oyunda, üst kısımda belirttiğim gibi bir köpeği kontrol ediyoruz. Bu köpek sürekli olarak koşuyor ve karşısına çıkan parkur bazlı engelleri aşmaya çalışıyor. Yalnız, böyle söylediğimde incelediğim oyunun çocuklar için geliştirilen basit bir platform oyunu olduğu aklınıza gelmesin lütfen. Oynadığınız sürece yüzlerce kez öleceğiniz, sizi zorlayacak olan, oyuncuyu taktiksel düşünmeye iten bir oyun mekaniği var karşımızda.

Aslında kontrol olarak gayet basit bir yapıyla hazırlanmış bir video oyunu Double Pug Switch. Zıplama tuşu ve boyut değiştirme tuşu dışında bir yardımcıya ihtiyaç duymuyoruz. Yalnız, zıplama tuşunun basılı tutulma süresi ve boyut değiştirme tuşunun zamanlaması gibi unsurlara fazlasıyla dikkat etmemiz gerekiyor. Zaten oyunun temel oynanış mekanikleri de zıplama süreleri ve zamanlama kavramları üzerine kurgulanıyor. Nihayetinde basit gibi görünen fakat oyuncuyu uzun süre hırslandıran bir yapı bu oyunda karşımıza çıkıyor.

Double Pug Switch

Double Pug Switch ile geçilmesi gereken 40 bölüm bulunuyor

Açık söylemek gerekirse Double Pug Switch oyununu ilk açtığımda bu oyunun sadece mobil platformlar için gelebilecek basit bir yapım olduğunu düşünmüştüm. Kendi kendine koşan bir köpekle parkurlar aşmanın farklı bir esprisi yoktu ilk izlenimlerime göre. Oysa, bu oyunda ilerlemeye başladığımda işin iç yüzünü biraz daha farklı bir yere konumlandırıldığını anladım. Şimdi rahatlıkla söyleyebiliyorum ki Double Pug Switch; basit bir genel yapı üzerine inşa edilen, zorlayıcı ve taktiksel bir yapım.

Düşünmeden, denemeden, rastgele bir biçimde bu oyunda hareket etmemiz başarı getirmiyor. İlk etapta bulunan eğitim görevinin ardından ana maceramıza başlıyoruz. İleride ne olur bilemiyorum ama çıkış dönemi itibariyle bu oyunda 40 bölüm yer alıyor. Bu 40 bölüm, 5 farklı kısımda 8’er bölüm olarak yayılmış vaziyette. Bir diğer deyişle, 5 farklı temanın bulunduğu bölgelerdeki 8 bölümü geçtiğimizde bir sonraki temanın bulunduğu alana ilerleyebiliyoruz. Her temanın 8. bölümünde ise bölüm sonu canavarı olarak ev arkadaşımız olan kediyle mücadele etmemiz gerekiyor.

Bu arada, bölümlerin içlerinde sarı ve mor renkli paraları toplayabiliyoruz. Sarı renkli paralar daha yaygınken, mor renkli paralar bir hayli ender rastlanıyor ve zor alınıyorlar. Topladığımız bu paralarla detaylı bir özelleştirme sisteminin içerisine dalıyoruz demek isterdim fakat ne yazık ki durum pek böyle değil. Toplanılan paralarla, köpeğimizin baş kısmına yerleştirebileceğimiz eşyalar satın alabiliyoruz. Hem sarı, hem de mor paralar bu işe yarıyor ve mor renkle alınabilen başlıklar nadir olarak tanımlanıyor.

Kısacası, özelleştirme seçenekleri tek bir bölgede farklılık sağlıyorlar ama bu tek bölge için 41 farklı başlık çeşidinin bulunması da küçük çaplı bir çeşitlilik unsuru olarak tanımlanabilir. Bunun dışında bölümlerin görsel açıdan birbirinden çok farklı olduklarını söyleyemeyeceğim. Double Pug Switch, küçük çaplı bir video oyunu ve bazı sınırları pek aşamıyor. Görsel açıdan sundukları ve bölümlerin görsel anlamdaki çeşitliliği gibi durumlar da geliştirici ekibin aşamadığı noktaların başında geliyor. Tüm bunlarla birlikte, Double Pug Switch oyununu öne çıkaran kısım ise bölüm tasarımları ve bu sayede sunulan eğlence oluyor.

Double Pug Switch

Bölüm tasarımları sayesinde, tecrübeyle ilerlenen bir yapı görüyoruz

İncelemekte olduğum yapımın en etkileyici kısmının bölüm tasarımları olduğunu söyleyebilirim. Bölüm tasarımlardan kastımın da parkur mekaniklerinin sıralanması ve uygulanması olduklarını sözlerime ekleyeyim. Double Pug Switch oyununun geliştirici ekibi, görsel anlamda benzer grafikler kullanmasına karşın, platform unsurlarını gayet ustaca sıralamış ve bölümleri bu unsurların ışığında oluşturmuş durumdalar. Her bir bölümde düşünerek hareket etmek, daha da önemlisi tecrübe ederek deneyim kazanmak gerekiyor. Bazı bölümlerde az zıplayıp bir platformdan diğerine geçiyorken, bazısında zıplama tuşuna basmadan ilerlememiz gerekiyor.

Unutmadan, bölümlerde kayıt noktalarının olduklarını da sizlerle paylaşayım. Bu kayıt noktalarına ulaştığımızda, bir önceki parkurla yeniden vakit öldürmek zorunda kalmıyoruz. Bir diğer deyişle, bölümün en sonuna geldiğimizde en başa dönmek gibi bir işkenceyle yüzleşmiyoruz ki geçmeye çalıştığımız bölümler de bazı zamanlarda işkenceden farksız olabiliyor. Ayrıca, karşılaştığımız her engelde canımızı kaybetmemiz de ayrı bir zorluk dinamiği olarak karşımıza çıkıyor. Örneğin, köpeğimiz diken veya farklı bir unsur olmasa bile bir yüzeye çarptığında kaybetmiş oluyoruz. Bu oyundaki amacımızın, her dair en doğru oynanışı sergilemek olduğunu söyleyebilirim.

Görsel anlamda olmasa da oynanış mantığı açısından Double Pug Switch oyununu, internet sitemizde bir inceleme yazısının da yer aldığı Crash Bandicoot 4: It’s About Time isimli yapımla karşılaştırmadan geçemeyeceğim. Crash Bandicoot 4: It’s About Time oyununda da kayıt noktaları arasında zorlu bir platform macerası yaşıyorduk fakat görsel ve çeşitlilik anlamında Double Pug Switch oyununu bu yapımla mukayese etmek biraz adaletsizlik olacaktır. Yine de zorluk anlamında benzer zeminlerde hareket ettiğini belirtmek isterim.

Sonuç olarak, Double Pug Switch için çok kapsamlı olmayan fakat oldukça eğlenceli ve zorlayıcı bir video oyunu tanımlaması yapabilirim. Farklı platformlardan bu oyunu deneyimleyerek eğlenceli bir yapıyla karşılaşabilirsiniz. Görsel olarak belirli bir seviyeyi geçememesi, özelleştirme unsurlarını kullanması fakat bunlarla bölgesel anlamda bir çeşitlilik sağlayamaması bu yapımın üst düzey bir oyun olmasını engelleyen faktörler oluyor. Yine de eğlenceli ve farklı bir deneyim arıyorsanız, Double Pug Switch oyununun kendi içindeki rekabetçi yapısı ilginizi çekebilir.

Double Pug Switch
Double Pug Switch
Zorlayıcı ve eğlenceli yapısıyla ilgi çeken Double Pug Switch, bir platform oyunu olarak karşımıza çıkıyor. Bu oyunun, basit mekanikler kullanmasına karşın, bağımlılık yapan bir tarzının olduğunu söyleyebiliriz. Özellikle, tecrübe edinilince geçilebilen bölüm tasarımları, ilerleyiş sistemiyle birleştiğinde bu oyunla eğlenceli saatler geçirilebiliyor. Oyuncuyu kendi içinde rekabete zorlayan yapım genel yapısının ise belirli bir seviyenin altında kaldığını görüyoruz. Oyunun sınırlı yapısı, görsel açıdan çeşitlilikten uzak tutulması, özelleştirme seçeneklerinin yalnızca tek bir noktaya etki etmesi bu yapımın standartlarını aşağıya çekiyor. Hırslı, sabırlı ve platform oyunlarından hoşlananların bu yapımı denemelerinde bir sorun bulunmuyor. Bazı detay unsurları eklendiğinde, benzer bir yapı üzerine ileride daha başarılı bir video oyunu ortaya çıkabilir.
Olumlu
Bölüm tasarımları gayet ustaca hazırlanmış ve oyuncuyu kendi içerisinde rekabete sürüklüyor.
Oyunun genelinde tecrübeyle hareket ettiren bir yapı mevcut.
Bölümler ilerledikçe eklenen yenilikler sayesinde eğlence farklı dinamiklerle besleniyor.
Kayıt noktalarına ulaştıkça ilerleyen sistem, oyunun zorluğuna karşın oynayanı bıktırmıyor.
Olumsuz
Genel anlamda fazlaca sınırlı bir yapım.
Görsel olarak bölümler birbirlerinden çok farklı değiller ve tekrarlanma hissi veriyorlar.
Oyunun çıkış sürümü oldukça kısa.
Özelleştirme seçenekleri sınırlı, başlıklardan başka bir özelleştirme unsuru bulunmuyor.
PC üzerinden oynasanız bile mobil oyun tadını fazlaca hissettiriyor.
6.5

Etiketler: