Conan markasına ait birçok farklı video oyunu bulabilirsiniz piyasada. Bu oyunlardan belki de en popüleri, Conan Exiles olabilir. Yalnız, biz bu yazımızda Conan Exiles oyununa değil, Conan Unconquered oyununa odaklanacağız. Conan evrenine ait en güncel video oyunu olan bu yapıt, sonunda ellerimize geçti ve sizler için bir inceleme yazabildik.

Conan Unconquered

Conan Unconquered, bizi stratejinin ortasına atıyor

İncelemesini yazmakta olduğum bu video oyunu, gerçek zamanlı bir strateji oyunu. Bu oyunu, Command & Conquer serisine de oynanış açısından benzetebilmeniz mümkün. Zaten Command & Conquer serisinin klasik oyunlarını geliştirmiş olan birçok ismin de bu video oyunu üzerinde önemli bir emeği bulunuyor. Bu emeğe saygısızlık etmek istemeyiz ama Conan Unconquered, biraz zorlu başlıyor.

Ben, öyle çok gerçek zamanlı strateji türü seven bir insan değilim. Strateji türünden çok hoşlanırım ama genelde tercihim, sıra tabanlı oyunlardan olur. Yine de Conan Unconquered oyununu sevebileceğimi düşündüm; bu oyun benim bildiğim bir evrene aitti. Tabii bu bilgim benim oyunun başında hiçbir işime yaramadı; oyun, herhangi bir öğretici bölüm olmadan beni stratejinin ortasına attı.

Tabii her oyun bir öğretici bölüme ihtiyaç duymaz. Aslında Conan Unconquered da o oyunlardan bir tanesi; oynanış inanılmaz basit bir yapıya sahip. Oyundaki ana amacınız tabii ki ana bölgenizi korumak ve/veya karşı tarafa saldırmak. Bunu yapabilmek için de kaynak topluyorsunuz, ordu kuruyorsunuz, birimlerinize seviye atlatıyorsunuz ve teknoloji üzerinden ilerlemeye çalışıyorsunuz.

Bir strateji oyununda bence oynanış tarafının bu kadar basit olması gerekmiyor. Strateji oyunlarında oyunculara farklı imkanlar ve stratejiler sunacak oynanış ögeleri her zaman bulunmalı ama incelemekte olduğum video oyunu bunların hiçbirini yapmıyor; kendisi karşımıza giriş seviyesinde bir oyun gibi çıkıyor. Ayrıca oyundaki teknolojilerin tamamı da en baştan açık oluyor.

Conan Unconquered

Yine de zor bir oyun var karşımızda

Daha önce de söylediğim gibi bu oyun, oldukça basit bir oynanışa sahip ama bu oynanışın en çok hakkını da yapay zeka veriyor. Yapay zekaya karşı oynadığınız karşılaşmalarda inanılmaz zorlu bir deneyim yaşıyorsunuz. Ben bu noktada suçu hem oyunda, hem de kendimde buluyorum. Bence öncelikle bu oyunun yapay zekası çok yanlış kodlanmış. Ayrıca benim deneyimsizliğim de var.

Bu zorluğa en çok katkı sağlayan şeylerden bir tanesi de ekonomi. Oyundaki ekonomi oldukça zor ve sinir bozucu bir yapıya sahip; oyunda ortaya çıkarttığınız her şey için sürekli olarak ödeme yapıyorsunuz. Mesela, ordunuz için sürekli olarak altın harcamanız gerekiyor. Diğer birimler ve yapıların daha farklı ihtiyaçları oluyor ve bu ihtiyaçlar hiçbir zaman bitmiyor, can sıkıcı oluyorlar.

Oyunda, ekonomiyi canlı tutabilmek için sürekli olarak sınırlarınızı genişletmeniz gerekiyor. Sınırları genişletip, kaynakları almanız gerekiyor. Yalnız, sınırları genişletebilmek ve geniş tutabilmek de ayrıca kaynağa ihtiyacınız oluyor. Tamam, Conan evrenin dünyası acımasız olabilir ama bir video oyununda da sürekli olarak stres içinde olmamalıyız bence. Sonuçta ben, stresten kurtulayım diye oyun oynuyorum.

Conan Unconquered, yapay zekasını oldukça ayarsız bir şekilde karşımıza çıkartıyor. Kaynak sorunu ile bu durum birleştiği zaman da genellikle tek bir kayıp verdikten sonra, dakikalarca üssünüzün batışını izlemek zorunda kalıyorsunuz; çoğu zaman geri dönüş olmuyor. Yani, aslında bu oyunun en büyük iki temel problemi, kaynaklar ve ekonomi ile yapay zeka gibi görünüyor benim için.

Conan Unconquered

Conan Unconquered, dar alanları pek sevmiyor

Conan Unconquered oyununda bolca mikro yönetim denen olay var. Bazı noktalarda mikro yönetim, benim sevdiğim bir sistemdir ama bu oyunda kendisinden nefret ettim. Bu nefretimin en büyük sebeplerinden bir tanesi de ateş. Bu oyun, öyle bir oyun ki bana keşke ateş keşfedilmeseymiş dedirtti; oyundaki aklınıza gelebilecek her şey alev alabiliyor ve büyük yangınlar çıkabiliyor.

Şimdi, bir noktada bu oyunun hakkını vermek gerekiyor; yangın olayı bence çok gerçekçi bir sistem ve oyuna ayrı bir nokta katıyor ama Conan Unconquered, halihazırda sinir bozucu seviyede zor bir yapıt iken alevler ve yangınlar, benim işimi kolaylaştırmıyor. Yangın söndürmek ise yapay zekanın aslında ne kadar zekasız birimler olduğunu gözler önüne seriyor. Her şeyi sizin yapmanız gerekiyor.

Sizin yapmanız gereken bir diğer nokta ise dar alanlarda yapay zekayı manüel bir şekilde yönetmek; Conan Unconquered oyununun yapay zekası, yol bulma konusunda da pek başarılı değil. Bir bölgeyi keşfe veya korumaya gönderdiğiniz birimleriniz, çok kolay bir şekilde sıkışabiliyor veya bariz bir yol olduğu halde, burada yol yok diyebiliyorlar; işi gücü bırakıp, manüel hareket vermek gerekiyor.

Tüm bu bahsetmiş olduğum olaylar, oyunun tek kişilik hikaye modunda yaşanabiliyor ve hikayede ilerlemeniz, bu yüzden oldukça zor olabiliyor. Ben, başarılı strateji oyuncularının bile bu video oyunundan net bir şekilde memnun kalacağını düşünmüyorum. Çevrim içi bir şekilde eşli oyuncu moduna geçildiği zaman ise işler biraz da olsa değişebiliyor.

Conan Unconquered

İki elin nesi vardı?

Conan Unconquered oyununu eşli oyunculu bir şekilde oynayabiliyorsunuz. Bu durum da oyunu ciddi anlamda kolaylaştırıyor; artık tüm ordunuz ile siz uğraşmak zorunda olmuyorsunuz. Diyelim ki bir haritaya iki kişi bağlandınız, siz farklı bir konu üzerinde durup, diğer arkadaşınız da başka bir noktaya odaklanabiliyor. Yalnız, oyunun hikaye modu eşli oyunculu şekilde oynanmıyor.

Eğer Conan Unconquered oyununu eşli oyunculu bir şekilde oynamak istiyorsanız, rastgele bir şekilde oluşturulmuş, herhangi bir amacı ve anlamı olmayan haritaları tercih etmeniz gerekiyor. Ayrıca bu haritaları, gelecekte tekrar oynamak üzere kaydedebiliyorsunuz ama bir oyun modu beni ödüllendirmiyorsa, benim o oyun modunu oynamak için herhangi bir sebebim bulunmuyor demektir.

Bu video oyununda, cesetlerden hastalık yayılması gibi farklı sistemler bulunuyor. Aynı zamanda, Conan evreninden bazı tanrı benzeri varlıkları da aktif hale getirebiliyorsunuz. Tüm bunları yapmak çok güzel ama hemen yukarıda dediğim gibi tüm bunları yapmak için net bir sebebiniz yok. Ayrıca oyun, bu kadar sinir bozucu bir deneyim ardından sizi doğru düzgün bir şekilde ödüllendirmiyor bile.

Eğer birkaç cümlelik açıklama yazıları, hikaye olarak sizi memnun edecekse, bu oyunun hikaye modunu oynayabiliyorsunuz. Bunun haricinde, kupalar veya başarımlar kazanabiliyorsunuz kendi hesabınız için. Ayrıca oyunda bir de sıralama sistemi var; en iyi oyunculardan bir tanesi olabilirsiniz ve bunu herkese gösterebilirsiniz ama bu durum da benim hiçbir şekilde ilgimi çekmiyor efendim.

Conan Unconquered

Conan Unconquered, sinir bozucu bir strateji oyunu

İncelemiş olduğum bu video oyunu, ne yazık ki benim için başarılı bir strateji oyunu değil. Sadece strateji türünü genel olarak ele almak yerine, gerçek zamanlı strateji oyunlarını ele alsak bile bu oyun bence ortalamanın üstüne geçmeyi başaramıyor. Oynanışın temelinin çok basit olması belki strateji türüne uzak olan oyuncuların ilgisini çekecektir ama daha derin sistemler, ne yazık ki başarısız.

Conan Unconquered
Conan Unconquered
Conan Unconquered, temelinde basit bir strateji oyunu gibi görünse de kaynak yönetimi, ekonomi ve yapay zeka gibi sistemleri düşündüğümüzde ne yazık ki ilgi çekiciliğini kaybediyor. Eğer Conan evreninde geçen bir strateji oyunu arıyorsanız, bu oyundan başka bir çareniz yok ama bunun haricinde, kendisinden uzak durmanızı öneriyoruz. Şayet ben strateji türünü seven bir insan olarak bu oyundan zevk almak yerine sürekli olarak sinir aldım.
Olumlu
Türkçe metin desteği hoş bir dokunuş.
Oynanış temelinin gayet basit olması.
Eşli oyuncu sistemi eğlenceli olabiliyor.
Olumsuz
Yapay zekada herhangi bir zeka yok.
Ekonomi ve kaynak yönetimi can sıkıcı.
Görsellik hiç başarılı değil.
4.5

Etiketler:

,

Yazar Hakkında

Kaan Gezer

Kurucu

Video oyunlarını ve müzik bestelemeyi seven bir kişi.

Tüm yazıları göster