Geçmişten günümüze gelen eski dostlarla karşılaşıyoruz. Video oyunu dünyasında karşılaştığımız yenilenerek yeniden karşımıza çıkan yapımlardan bir tanesi de Tony Hawk’s Pro Skater 1 -2 oluyor. Okumakta olduğunuz bu inceleme yazısında, yenilenerek ve günümüzün koşullarına uygun bir halde çıkışını gerçekleştiren bu yapıtı detaylı bir biçimde masaya yatıracağız. Bakalım serinin eski hayranlarını ve daha önce bu türden bir oyunu deneyemeyenler için nasıl bir video oyunuyla karşı karşıyayız?

Tony Hawk's Pro Skater 1 + 2

Tony Hawk’s Pro Skater 1 + 2 ile heyecan yeniden başlıyor

Anlaşılmama ihtimali muhtemelen yoktur fakat incelemekte olduğum yapımın aksiyon odaklı bir kaykay oyunu olduğunu en başta söyleyeyim. Ayrıca, giriş kısmında belirttiğim gibi Tony Hawk’s Pro Skater 1 + 2, söz konusu olan serinin yenilenmiş fakat pek çok noktası baştan oluşturulmuş bir sürümü. Günümüzün video oyunu dinamiklerini ziyadesiyle barındıran bu yapım, köklerine de sağdık kalan çizgisiyle de dikkat çekiyor.

Oyuna giriş yaptığım anda, günümüz ile 2000’li yılların başındaki koşulların birbirine iç içe geçirilmesi dikkatimi çeken ilk durum oldu. Günümüzde çıkışını gerçekleştiren bir yapımda bulunması gereken özelleştirme kısmı, detaylarından ötürü takdirimi kazandı. Aynı zamanda, eski tarzdaki oynanış ve bölüm geçme mekanikleri de geçmişten gelen bir hatıra misali insanda farklı duygular uyandırıyordu. Nihayetinde, geçmişle günümüzün arasında adeta bir zaman makinesinin içerisinden bu yapımı deneyimledim.

Dilerseniz, oyunun bendeki ilk izleniminin verdiği etkiyi şimdilik bir kenara bırakarak, bu etkinin oluşmasına neden olan içeriklerden bahsetmeye başlayayım. Tekli oyunculu olarak mücadele etmeye karar verdiğimizde 3 seçenekle yüz yüze geliyoruz. Bu seçenekler; Tony Hawk’s Pro Skater, Tony Hawk’s Pro Skater 2 ve bu iki oyundaki bölümlerin serbestçe ulaşıldığı bir kısım olarak sıralanıyor.

Son söylediğim kısımda, Tony Hawk’s Pro Skater serisinin ilk iki oyununda yer alan istediğimiz bölümü seçerek daha serbest yapılar içerisinde puanlar kazanmaya çalışıyoruz. Bu bölümde elde ettiğimiz puanlarla, dünya sıralaması listesinde yer edinmiş oluyoruz. Eğlenceli ve oyuncuların kendilerini denemesi açısından oldukça yararlı bir kısmın bu son bölüm olduğunu söyleyebilirim.

İlk iki bölümde ise klasik bir oyun yapısı bizi karşılıyor ve adeta 20 yıl öncesine seyahat ediyoruz. Serinin her iki oyununu da seçeceğimiz alanlarda, ilk bölümlerin haricindeki tüm alanların kilitli olduğu bir sistem karşımıza çıkıyor. Gerekli olan başarımları tamamladıkça bir sonraki bölümün kilidini açmaya hak kazanıyoruz. Sırasıyla, oynadığımız bölümlerdeki görevleri tamamladıkça bir sonraki bölüme geçiş sağlıyoruz.

Tony Hawk's Pro Skater 1 + 2

Akıcı ve gerçekçi animasyonlar bizleri bekliyor

İncelemesini gerçekleştirdiğim yapımı daha önce oynamayanlar ve oynadıysa da unutanlar için bu oyunun oynanış mekaniklerinden biraz bahsetmek istiyorum. Üst kısımda ifade ettiğim gibi karşımıza pek çok farklı temayı barındıran bölümler çıkıyor. Bu bölümlerde, bir kaykaycı tarafından yapılabilecek olan hareketleri mümkün kılan pek çok farklı platform yer alıyor. İşte bizler de bölümlere yerleştirilen platformlar unsurlarını kullanarak hareketler yapıyor ve yaptıklarımızın özelliğine göre puanlar toplamaya çalıyoruz.

Yaptığımız hareketlerin sonunda düşersek, başarıyla yaptığımız hareketlerden aldığımız puanları da kaybediyoruz. Dolayısıyla, hareketleri gerçekleştirmek kadar hareketlerin sonunda da ayakta kalmamız gerekiyor. Hareketleri de genellikle havalandığımız anlarda yapabildiğimizi belirtmeden geçmeyeyim. Hız kazandığımızda havaya zıplamak için DualShock 4 ile X tuşunu kullanıyoruz. Yön tuşları ve diğer tuşlar vasıtasıyla da hareketlerimizi gerçekleştirebiliyoruz.

Bölümler demişken, incelemekte olduğum Tony Hawk’s Pro Skater 1 + 2 oyunundaki tüm bölümler 1999 ve 2000 senesinde çıkışını gerçekleştiren ilk iki oyundan alınmış durumda. Bu bölümlerdeki neredeyse her şey 20 yıl sonra yeniden karşımıza çıkıyor. Geçmişe doğru yolculuk yaparken, yeni neslin önemli kaykay sporcuları da bu oyunla birlikte mücadeleye katılım sağlıyor. İşte bu sporcularla, harika animasyonlar eşliğinde puanlar kazanmaya çalışıyoruz.

Tony Hawk’s Pro Skater serisinin karakter animasyonları 20 yıl öncesinde de etkileyiciydi, günümüzde de aynı etkileyiciliğini koruyor. Açık söylemek gerekirse, ne futbol, ne basketbol oyunlarında bu oyundaki gibi akıcı ve gerçekçi animasyonların başarısını göremiyorum. Tabii, böyle söyleyince diğer spor oyunlarını küçümsediğim anlaşılmasın lütfen. Anlatmak istediğim nokta, yapılmasını istediğimiz animasyonların hızlı bir biçimde oyuna yansıma durumu.

İncelediğim bu yapımda, kararlarımızı anlık olarak veriyor ve bunları uygulamaya çalışıyoruz. Saniyenin onda biri kadar bir sürede yapılacak hataların cezasını ağır bir biçimde ödüyoruz. Tony Hawk’s Pro Skater 1 + 2 ise bizim kararlarımızı anında karakterimize uygulayacak mekanikleri barındırıyor. Nihayetinde, komutlarımızı anında uygulandığı, akıcı ve sürükleyici bir oynanış yapısıyla baş başa kalıyoruz. Tüm bunlarla birlikte bu keyifli maceraya güçlü bir özelleştirme ve karakter geliştirme sistemi eşlik ediyor.

Tony Hawk's Pro Skater 1 + 2

Özelleştirme anlamında karşımızda geniş bir seçenek havuzu bulunuyor

Üst kısımlarda sizlere oyunun tarzından ve oynanış mekaniklerinden bahsettim ve bu kısımlar benim gerçek anlamda takdirimi kazandı. Bununla birlikte, Tony Hawk’s Pro Skater 1 + 2 oyununu deneyimlemeye başladığım anda ilgimi çeken asıl kısmın özelleştirme seçenekleri olduğunu belirtmek isterim. Geniş bir özelleştirme seçeneğinin içerisinde buluyoruz kendimizi. Ayrıca, oyundaki mağaza kısmı da bu geliştirme bölümü daha geniş bir boyuta ulaştırıyor.

Oyunumuzun ana ekranında yer alan üst menüdeki ikinci ve üçüncü seçenekler, kaykaycı ve mağaza olarak konumlandırılmış durumda. Kaykaycı seçeneğine girdiğimizde, özelleştirme alanına da geçiş yapmış bulunuyoruz fakat mağaza kısmı bu unsurlara paralel işliyor. Mağaza kısmını detaylıca alt bölümlerde sizlere aktaracağımı belirterek öncelikle kaykaycı bölümünde yapabileceğimiz özelleştirme seçeneklerinden bahsedeyim izninizle.

Kaykaycı kısmı, 3 temel bölüme ayrılıyor. Bunlar; görünüm, hareketler ve karakter özellikleri olarak sıralanıyorlar ve içlerinde anlamlarından çok daha yuğun içerik barındırıyorlar. En baştaki görünüm seçeneğine girdiğimizde karşımıza kaykay ve kıyafetler olarak iki temel seçenek çıkıyor. Tahmin edeceğiniz üzere bu kısımda kaykayın ve karakterimizin nasıl görünmesini istiyorsak, eldeki imkanlar dahilinde değişikliklere gidebiliyoruz. Yalnız, oyunun başında burada temel seçenekler bulunuyor sadece.

Bu temel seçeneklere baktığınızda Tony Hawk’s Pro Skater 1 + 2 oyunundaki görsel özelleştirmelerin çok sığı olduğunu düşünebilirsiniz. Henüz mağaza kısmını görmeden ben de öyle düşünmüştüm ve fena halde yanıldığımı anladım. Çok detaylı özelleştirme unsurlarını elde edebiliyoruz fakat onu alt kısımda sırasıyla anlatacağım için diğer seçeneklere geçmek istiyorum. Özelleştirme alanındaki bir diğer seçenek ise hareketler olarak karşımıza çıkıyor.

Hareketler kısmında, kaykayla yapabileceğimiz türlü animasyonu ve bunların tuş kombinasyonlarını görebiliyoruz. Bu hareketleri karakterimize atayıp, oyun alanında kullanmak da bize bırakılıyor. Her karakterin bazı hareketleri oyunun başında kullanılabilir olmasına karşın, zamanla yeni hareketler öğrenilip bunlar uygulanabiliyor. Karakter özellikleri kısmındaysa, seçili olan karakterin; hızı, havalanma gücü, dönüş hızı, çeşitli dengede kalma yetenekleri gibi değerlerini görüyoruz. Kazanılan deneyim puanlarıyla bu özellikleri arttırabilme imkanımız bulunuyor.

Tony Hawk's Pro Skater 1 + 2

Mağaza kısmı adeta baş döndürüyor

Sözü hiç uzatmadan mağaza kısmında 6 temel seçeneğin bizi karşıladığını söyleyeyim. Bu seçenekler; önerilen ürünler, kaykaylar, kıyafetler, dövmeler, amblemler ve bölüm oluşturma ögeleri olarak sıralanıyorlar. İncelediğim oyunda mikro ödeme sistemi bulunmuyor ve mağazadaki tüm unsurlar oyunda kazanılan paralarla satın alınabiliyor. Kazanımlarımızla çoğu ürünü satın alabiliyoruz fakat bazılarını satın almamız için seviyemizi yükseltmemiz gerekiyor. Bir diğer deyişle, seviyemiz yükseldikçe bazı ürünlerin kilitleri açılıyor ve satın alınabilir hale geliyorlar.

Önerilen ürünler kısmı da dikkat çeken ürünlerin toplu halde gösterildiği bir alan oluyor. Ne gerek var kardeşim üç beş tane görsel unsurun toplu halde gösterilmesine, şeklinde bir tepki verebilirsiniz fakat öylesine detaylı bir mağazayla karşılaşıyoruz ki böylesine bir alan gerekli oluyor. Tek tek anlattıkça daha iyi anlaşılacağıma inanarak mağazadaki kaykaylar kısmıyla devam ediyorum. Bu kısımda kaykayın üst, alt ve tekerlekler kısımları için ayrı ayrı ürünler satın alabiliyoruz.

Tekerlekler bölümünde, kaykayımızın tekerleklerinin yan kısmının görüntüsünü değiştirebiliyoruz. Bu üç kısım için de onlarca seçeneğin bulunduğunu belirtmem gerekiyor. Henüz kaykaylar kısmındayken bile insanın başı dönmeye başlıyor fakat asıl vurucu darbe karakter kıyafetlerini özelleştirirken geliyor. Karakter kıyafetleri; başlık, üst giysi, alt giysi, ayakkabı ve çorap olarak bölümlere ayrılmış olarak mağazada bulunuyor.

İşte her bir bölümün içerisinde yüz civarında, farklı tarzda ve renkte seçenekle karşılaşıyoruz. Örneğin üst giysi kısmında; uzun kollu kazaklardan, gömlek üstüne giyilen yeleklere, türlü tişörtlere kadar onlarca seçenek mevcut. Benzer şekilde aklınıza gelmeyecek derinlikte şapkaları da mağazada bulabiliyoruz, kadınlar ve erkekler için özel hazırlanmış olan alt giysilerini de. Her bir giyim grubundaki detaylar karşısında küçük çaplı şaşkınlıklar geçireceğinizi tahmin ediyorum.

Dövmeler kısmında, türlü seçenek arasından yüz dahil karakterin vücudunun farklı bölgelerine dövme yaptırabiliyoruz. Amblemler kısmında, profilimizde görünen amblemi değiştirmek için yine onlarca seçenekle karşılaşıyoruz. Mağaza kısmında sizlere anlatacağım son unsur ise bölüm oluşturma ögeleri oluyor. Oluşturacağımız bölümlerde kullanabileceğimiz yeni unsurları buradan satın alabiliyoruz, diyerek oyunun farklı eğlence noktalarını da sizlere anlatayım.

Tony Hawk's Pro Skater 1 + 2

Bölümler oluşturarak çevrim içi deneyimler yaşıyoruz

Tony Hawk’s Pro Skater 1 + 2 isimli yapımdaki çevrim içi alanları iki nokta üzerinden sizlere aktarmak istiyorum. Bunlardan bir tanesi çoklu oyunculu olarak mücadele ettiğimiz seçenek iken, diğeri bölüm oluşturarak bu bölümleri diğer oyuncularla paylaştığımız alan oluyor. Öncelikle, diğer oyuncularla kozlarımızı paylaştığımız çoklu oyunculu mücadele kısmından biraz bahsedeyim. Aslında bu kısım, aynı imkanı sunan video oyunlarından çok farklı bir yapıyı barındırmıyor.

Oyunun ana ekranındaki çoklu oyunculu seçeneğine girdiğimizde, hızlı müsabaka ve yerel müsabaka olarak iki seçenek karşımıza çıkıyor. Hızlı müsabaka seçeneğiyle, diğer oyuncularla aynı anda bölümlere giriyoruz ve oyun türüne göre puanlar kazanmaya çalışıyoruz. Diğer oyuncuları da oyun alanında görüyoruz fakat hayalet sistemiyle çarpışmadan onların içinden geçebiliyoruz. Kazanılan puanlar, bölümdeki oyuncularla olan sıralamayı oluşturuyor.

Yerel müsabaka seçeneği ise bölünmüş ekranda bir yakınımızla birlikte eğlenceli anlar yaşamamızı sağlıyor. Bu kısımda, yarışmak istediğimiz bölümü ve oyun türünü tercih edebiliyoruz. Oyun türüne göre serbestçe dolaşmak, zaman karşı mücadeleler yapmak, bu mücadelelerdeki zamanları ayarlamak elimizde oluyor. Ekran sağ ve sol olarak ikiye ayrılarak bölümler bu kısımda oynanabiliyor. Çevrim içi kısımda değinmek istediğim diğer kısım ise bölüm oluşturma sistemi olarak karşımıza çıkıyor.

Bölüm oluşturma sisteminde, gayet geniş seçenekler eşliğinde kendi bölümlerimizi tasarlama ve bunları diğer oyuncularla paylaşma seçeneğimiz yer alıyor. Bölüm tasarlama kısmında, bir kaykay alanında olabilecek her platform unsurunu bulabiliyoruz. Bu unsurların boyutları ve yönlerini dilediğimiz gibi değiştirebiliyor, kolay kullanım sistemi sayesinde oldukça farklı bölümler tasarlayabiliyoruz.

Tasarladığımız bölümlere, müsabaka özellikleri ekleyerek paylaşma seçeneğimiz de gayet kolay bir biçimde gerçekleşebiliyor. Aynı zamanda, bölüm oluşturma sisteminin bulunduğu kısımdan, diğer oyuncuların ürettiği bölümleri de deneyimleyebilme şansımız bulunuyor. Bahsettiğim paylaşım sistemi sayesinde de Tony Hawk’s Pro Skater 1 + 2 oyunu bambaşka bir genişlik kazanabiliyor ve oynanış süresi sınırlarının ötesine geçiyor. Şahsıma göre bölüm oluşturma sistemi, bu oyunun genel durumuna önemli bir katkı sağlıyor.

Tony Hawk's Pro Skater 1 + 2

Eski bölümler, yepyeni grafikler

Okumakta olduğunuz inceleme yazısının ilk kısımlarından beri belirttiğim üzere Tony Hawk’s Pro Skater 1 + 2 ile özüne bağlı bir yapıyı bizlere sunuluyor. Bölüm yapıları ve oyun ilerleyişi açısından bu özüne bağlılık durumu ne kadar sağlamsa, görsel açıdan getirilen yenilikler de o kadar sağlam duruyor. Zaten, ilk PlayStation konsolu için çıkışını gerçekleştiren oyunların grafiklerinin kullanılacağı beklenemezdi fakat karşımızda yalnızca çözünürlük anlamında yapılan gelişimden çok daha fazlasını buluyoruz.

Tony Hawk’s Pro Skater 1 + 2 oyununun görsel açıdan yeni bir yapım gibi durduğunu rahatlıkla söyleyebilirim. Karakter modellemelerinden tutun da, bölümlerin çizimlerine kadar kesinlikle görsel açıdan eski bir yapımı oynuyormuş hissine kapılmıyoruz. Çok üst düzey görsel kaliteye ulaşıldığını da söyleyemem ama belirttiğim üzere görsel anlamda rahatsız edici bir durumla karşı karşıya kalmıyoruz.

Grafiklerin yenilenmesi ise oyunun performansına olumsuz bir etken oluşturmuyor. Bölümlere girdiğimizde gayet akıcı bir oynanışla karşılaştığımı söyleyebilirim. Bu oyunu deneyimlediğim standart PlayStation 4 konsolunda kararlı bir 60 FPS performansını aldığımı sizlerle paylaşayım. En kalabalık alanlarda bile gözle görülür bir FPS düşüşü yaşanmadan akıcı bir oynanışı elde edebiliyoruz. Bu durumun da takdir edilmesi gereken bir nokta olduğunu belirtmek isterim.

Sesler açısından da zaten başarılı olan çizginin sürdürüldüğünü gördüm. Muhteşem müzikler eşliğinde, özüne bağlı kalınarak hazırlanan sesleri ve müzikleri bu yapımda duyabiliyoruz. İyi olanı bozmadan kullanmanın faydalı olacağı görüşünü savunanlardanımdır. Tony Hawk’s Pro Skater 1 + 2 oyununda da iyi olan bozulmadan, en iyi haliyle bizlerle yeniden başarılı bir biçimde buluşturuluyor. Kısaca, bu oyunu deneyimlerin sesler ve müziklerden ötürü rahatsız olacağını düşünmüyorum.

Çevrim içi deneyim anlamında da başarılı sonuçlarla karşılaştığımı belirteyim. Oyunun sunucuları, gayet başarılı bir biçimde çalışıyor. Zaten yapı olarak çok kalabalık unsurlar bir arada olmuyorlar. Yine de sunucular anlamında sıkıntıların fazlaca yaşanmadığını görmek beni memnun etti. Öte yandan, oyuncular tarafından tasarlanan bölümlerin de oldukça kullanışlı bir biçimde erişilebilir olmasını beğendim.

Tony Hawk's Pro Skater 1 + 2

Tony Hawk’s Pro Skater 1 + 2, güçlü bir biçimde geri dönüyor

İnceleme yazısının son bölümlerine gelirken itiraf etmeliyim ki Tony Hawk’s Pro Skater 1 + 2 ile beklediğimden çok daha kapsamlı bir video oyununu karşımda buldum. Her ne kadar 20 yıl önceki klasik ilerleme sistemi bu oyunda uygulansa da sunulan seçenekler sayesinde adeta günümüzde ilk defa çıkışını gerçekleştiren bir video oyununu oynuyormuş gibi hissediyoruz.

Genel yapı itibariyle takdirimi kazanan bu oyun, inceleme yazısının üst kısımlarında da bahsettiğim üzere mikro ödemelerden arındırılmış özelleştirme sistemiyle beni şaşırtmayı başardı. Kazanımların, her biri yüzlerce seçenek barındıran unsurlarla değerlendirilebilmesini takdir ettim. Öte yandan, çevrim içi alandaki rekabetçi yapısıyla da Tony Hawk’s Pro Skater 1 + 2 için oldukça sürükleyici bir oyun tanımlaması yapabilirim.

Tüm bunlarla birlikte, bölüm oluşturma ve bunları paylaşma sistemi, incelediğim bu oyunun hacmini birkaç kat daha geliştiren etmenler arasında sayılabilir. Sonuç olarak Tony Hawk’s Pro Skater 1 + 2 ile 20 yıl önceki çok başarılı olan 2 video oyununu, günümüzün koşullarında yeniden karşımızda buluyoruz. Sade bir yeniden yapım oyunu olmak yerine, bu video oyunuyla geçmişin izleriyle, günümüzün teknolojisi birlikte harmanlanarak başarılı bir işe imza atılmış.

Bu arada, Tony Hawk’s Pro Skater 1 + 2 oyununun hitap edeceği kitlenin de önemli olduğunu belirtmek istiyorum. Hemen herkes bir kaykay oyunundan keyif alamayacağı gibi bu türle tanışmamış olanlar da incelediğim oyunu denedikten sonra bu türün hayranı olabilirler. Oyun yapısının biraz zor olması ise bazı oyuncular için engel teşkil edebilir. Oynadıkça alışılan ve uzmanlık kazanılan bir yapıyla yüz yüzeyiz.

Toparlamak gerekirse, zorlu ve alışıldığın dışında bir oyun Tony Hawk’s Pro Skater 1 + 2. Belirttiğim üzere benim şahsi beklentilerimin çok üstünde bir oyunu buldum. Kapsam açısından belki bir yıl boyunca başından kalkılmayacak bir oyun değil bu yapım ama öyle birkaç saat oynanarak bir kenara atılacak bir yapıyı da kesinlikle barındırmıyor. Meraklılarına ve bu türü denemek isteyenlere kesinlikle bu oyunu önerebilirim.

Tony Hawk's Pro Skater 1 + 2
Tony Hawk's Pro Skater 1 + 2
Çıkışını gerçekleştirdiği 1999 ve 2000 senelerinde büyük ses getiren iki video oyunu, Tony Hawk's Pro Skater 1 + 2 ile yeniden karşımıza çıkıyor. İncelediğimiz bu yapım, yalnızca görsel açıdan yenilikler getirmeyle sınırlı kalmıyor ve içerik açısından günümüzün koşullarını bizlere sunuyor. Oynanış mekanikleri oldukça başarılı olan bu oyunda, eski tarzda bölüm ilerleme sistemi ve yeni nesil özelleştirme ve çevrim içi deneyimleri iç içe görüyoruz. Mikro ödemeler içermeyen özelleştirme seçenekleri baş döndürücü bir çeşitliliğe sahip. Bölüm tasarlama ve paylaşma sistemi ise günümüzün sosyal dünyasına oldukça uyumlu bir yenilik olmuş. Oynayanları zorlayan yapısı ve genel kapsamı açısından bazı eksiklikler barındırmasına karşın, Tony Hawk's Pro Skater 1 + 2 için oldukça başarılı bir video oyunu tanımlamasını yapabiliriz.
Olumlu
Görsel açıdan bir yenilenmenin çok daha fazlasını sunuyor.
Özelleştirme seçenekleri anlamında baş döndürücü bir çeşitlilik barındırıyor.
Bölüm tasarlama ve çevrim içi olarak paylaşma sistemi gayet başarılı.
Her platformda 60 FPS performans görülüyor.
Animasyonlar anlamında 20 yıl önceki etkileyiciliğini günümüze yansıtabiliyor.
Olumsuz
Eski türden bölüm ilerleyişi sistemi biraz farklı geliyor.
Oyunun zorlayıcılığı her oyuncuyu memnun etmeyebilir.
Görsel açıdan başarılı ama şaşırtıcı bir etkiyi tam manasıyla veremiyor.
8.7

Yazar Hakkında

Emrah Subaşı

Yazar

Bir roman yazarı ve iki çocuk babası. Hayattaki en büyük hobilerinden bir tanesi video oyunları ve onlarla ilgili çalışmayı çok seviyor.

Tüm yazıları göster