Strateji türünün Auto Chess diye tabir edilen alt türünden bir mobil oyun incelemesi ile karşınızdayız. League of Legends oyunuyla adından söz ettiren Riot Games tarafından ücretsiz olarak bizlere sunulan Teamfight Tactics oyununun PC sürümü, bir süre öncesinde çıkışını gerçekleştirmişti. Şimdi ise iOS ve Android isimli işletim sistemlerini kullanan mobil cihazlar için yayımlanan oyunun bu sürümlerinden birine göz atıyoruz.

Teamfight Tactics ile neler yapıyoruz?
İncelemesini gerçekleştirdiğim oyun, bir süre önce internet sitemizde inceleme yazısı yer alan Dota Underlords ile aynı türde. Teamfight Tactics oyununun mobil sürümünün çıkmasıyla birlikte her iki video oyunu da çapraz platform desteğine kavuşmuş oldu. Bir diğer deyişle bu iki yapımı da hem PC’den hem de mobil platformlardan ilerletebiliyoruz. Ayrıca PC ve mobil oyuncuları birbirleriyle mücadele edebiliyorlar.
Bu bilgileri inceleme yazısının hemen başında vermemin nedeni, okumakta olduğunuz bu inceleme yazısında Dota Underlords oyunuyla karşılaştırmaları görecek olmanız. Ayrıca, Teamfight Tactics oyununun PC sürümü ile mobil sürümü arasındaki farklılıkları ve aynı kalan noktaları da inceleme yazısında değerlendireceğim. Bu kısa bilgileri verdikten sonra karşımızda nasıl bir yapının olduğunu anlatarak izninizle devam edeyim.
Üst kısımda da belirttiğim gibi Teamfight Tactics, auto chess diye tabir edilen strateji türüne mensup bir video oyunu. Temel amacımız, uygun seçimler yaparak tahta üzerine savaşçıları yerleştirmek ve onların otomatik olarak birbirleriyle savaşmalarını izlemek. Bu savaşlarda oyunculara avantaj sağlayacak bazı özellikler bulunuyor. Doğru sınıflarla ilerlemek, aynı sınıfa ait olan savaşçılarla takım oluşturmak üzere hareket etmemiz gerekiyor.
Bu oyunda karmaşık bir seçenek sistemi bulunmuyor. Oyuna girdikten sonra doğrudan oyna seçeneğine geçiş yapılabiliyor. Tercih yapmak isteyenler ise, ekranın sağ alt kısmında yer alan oyna seçeneğinin yanındaki sembole dokunarak 3 farklı seçenekten bir tanesini deneyimleyebiliyor. Bu seçenekler; normal, dereceli ve eğitim olarak sıralanıyorlar.
Normal seçeneği, birazdan anlatacağım çevrim içi oyun deneyimi olurken, dereceli seçeneği daha profesyonel oyuncuların kapışma alanına yönlendiriyor. Eğitim kısmında ise çevrim dışı olarak yapay zeka olan rakiplerle oyunu deneyimleyebiliyor ve oyuncular burada kendilerini geliştirebiliyorlar. Bu yapımı ve bu türdeki oyunları hiç deneyimlemediyseniz, eğitim kısmıyla bir süre vakit geçirmenizi önerebilirim.

PC ile mobil sürümlerin arasında farklar var mı?
Üst kısımlarda, Teamfight Tactics oyununun çapraz platform desteğine sahip olduğunu; hem PC’de hem de mobil platformlarda oynanabildiğini söylemiştim. Bu oyunu PC üzerimden deneyimleyenler, mobil sürümdeki farklılıkları merak edeceklerdir. Öncelikle, çapraz platform desteğinden ötürü oynanış anlamında iki sürüm arasında bir farklılığın olmadığını bir kenara yazalım. PC oyuncuları bu oyunda ne yapıyorlarsa, mobil oyuncular da aynısını yapıyorlar.
Aradaki farklılıkların büyük bir kısmı ise dokunmatik ekranda oynanışı kolaylaştırmak adına yapılan bazı değişikliklerden oluşuyor. Aynı şekilde bu değişikliklerin büyük bir kısmı da savaşlar sırasında görülen kullanıcı arayüzündeki bazı sekmelerin yerlerinin değiştirilmesi olarak göze çarpıyor. Daha basit anlatmak gerekirse, Teamfight Tactics oyununun mobil sürümünün dokunmatik ekranda sorun çıkartmaması için bazı sekmelerin yerleri değiştirilmiş durumda.
Bazı sekmeler de dokunmatik ekranda tercihler halinde yer alıyorlar. Bu sekmelerin ekranın sol üstündeki ve sağ üstündeki köşelerde olduğunu belirtebilirim. Hazır söylemişken ne işe yaradıklarına da değineyim izninizle. Her iki düğme de ikiye ayrılmış durumda. Sağ üst kısımda normalde rakiplerin isimlerin yazıldığı bir liste duruyor. Burada, rakiplerin isimlerine dokunulduğunda rakip takımların içerikleri gözlenebiliyor.
Seçenekli olduğunu belirttiğim sağ üstteki düğmeye bir kere dokunduğumuzda ise kendi takımıza dair istatistik bilgileri çıkıyor. Burada da takımımızdaki savaşçılardan hangisinin daha yararlı olduğu gibi çıkarımlar yapılabiliyor. Diğer bir seçenek ise biraz üst satırlarda da belirttiğim gibi savaş sırasında gördüğümüz kullanıcı arayüzünün sol üst kısmında yer alıyor. Eğer buraya hiç dokunmazsak, savaş sırasında ekranımızın sol kenarında bir liste görüyoruz.
Bu listede, takımımızdaki savaşçıların hangi sınıfa mensup oldukları ve o sınıftan kaç tane bulunduğu yer alıyor. Savaşlar boyunca, aynı sınıftan olan oyuncuları takımızda bulundurursak, belirli katkılar alıyor ve avantaj elde ediyoruz. İşte bu kısımdan takımınızın sınıfsal dağılımını hızlıca görebilirsiniz. Sol üst kısımda yer alan tercihli düğmeye bir kez dokunulduğunda ise savaşlar sırasında kazanılan eşyalar gözlenebiliyor. PC sürümünde alt kenarda yer alan bu kısımdaki eşyalar birleştirilerek yeni eşyalar üretilebiliyor ve savaşçılara monte edilerek çeşitli katkılar sağlanıyor.

Savaşırken neler yapıyor, takımımızı nasıl güçlendiriyoruz?
Savaş ekranında gördüğümüz seçenekli sekmelerden bahsetmişken, diğer sekmelerin ne işe yaradıklarını da anlatmadan geçmeyeyim. Diğer Auto Chess türüne ait olan yapımlarda da görüleceği üzere savaş ekranının ortasında oyun tahtasını, en alt kısmındaysa aldığımız oyuncuları yerleştirebildiğimiz boşlukları görüyoruz. Sağ alt kısımda ise savaşçıları satın aldığımız market kısmını açan düğme yer alıyor.
Sağ alt kısımda yer alan düğmeye basıldığında, ekranımızın üst kenarında satın alınabilen 5 adet savaşçı resmi yer alıyor. Bu arada, bu kısımda kullanılan savaşçı görsellerinin Teamfight Tactics oyununun mobil sürümüne uygun olarak görsel anlamda PC sürümüne göre farklı olduğunu söyleyeyim. Bahsettiğim tuşa basıldığında, savaşçı satın alma ekranı açılıyor, bir daha basıldığındaysa kayboluyor. Ayrıca, bu ekran açıldığı anda 2 altın karşılığında üstteki 5 savaşçıyı değiştiren düğme de ortaya çıkıyor.
Kendi stratejinize göre gerektiği zamanlarda oyunda kazandığınız altınlarınızı; savaşçı satın almak, sunulan 5 savaşçıyı 2 altın karşılığında değiştirmek ve yeni tercih listesi oluşturmak ya da deneyim seviyemizi arttırmak için kullanabilirsiniz. Bu oyun türünü denememiş olanlar, deneyim seviyemizi arttırınca başımız göğe mi erecek diye düşünebilir. Hemen söyleyeyim, deneyim seviyemiz arttıkça, tahtaya koyabileceğimiz yani savaşabilecek olan savaşçı sayımızı arttırabiliyoruz.
Deneyim seviyesi düğmesi, savaş ekranının sol alt kısmında yer alıyor. Oyuna 2 karakter seçerek başlayabiliyoruz. Deneyim seviyemizi her arttırdığımızda, savaşa katılan ekibimize bir kişi daha ilave edebiliyoruz. Bu durum, seviyemiz arttıkça biraz daha zorlu bir hal alıyor. Stratejimize göre deneyim seviyemize 4’er altık ekleyerek buradaki birikimimizi 1 birim arttırabiliyoruz. Seviyesine göre tamamlanan birikimimizin 4’er altın vererek zamanla artabiliyor.
Benzer türdeki diğer yapımlar gibi gelen Teamfight Tactics oyununda da altınların değerlendirilmesi oyuncunun stratejik hamleleriyle değerlendirilebilir vaziyette. Dileyen oyuncular oyunculara yatırım yaparken, dileyenler parasını ilerleyen turlara saklayabilir ve daha yüksek seviyeli savaşçılar satın almak için bekleyebilirler. Yine stratejik bir hamle olarak tahtadaki savaşçı sayısını arttırma yöntemi de kullanılabilir.

Teamfight Tactics oyununun rakipleriyle farklılıkları neler?
Okumakta olduğunu inceleme yazısının baş kısımlarında bazı karşılaştırmalar yapacağımı söylemiştim. Bu karşılaştırmaları hem Teamfight Tactics oyununun PC sürümünü, hem de çok uzun olmayan bir süre öncesinde incelediğimiz Dota Underlords oyunu baz alarak yapacağımı sizlerle paylaşmıştım. İnceleme yazısının bu kısmına kadar PC sürümüne göre bazı farklılıklara değindim. Şimdi ise Dota Underlords oyunu ile Teamfight Tactics oyununu yan yana koyarak bazı çıkarımlara ulaşmaya çalışacağım.
Öncelikle, Teamfight Tactics oyununun rakipleriyle olan gözlemlediğim en belirgin farkını söyleyeyim. İncelemekte olduğum bu yapımda, savaşlara girildiğinde bir savaşçı seçme alanına çıkılıyor. Bu alanda her bir oyuncu bir çemberin etrafında yer alıyor ve ortada yürüyen savaşçılardan birisini ücretsiz olarak kazanmak için hamleler yapıyor. Bahsettiğim kısımlarda uzun süredir beklediğini savaşları bulabilir ve takımınıza katabilirsiniz.
Yalnız, bu oyunun mobil sürümünde ekran boyutundan ötürü bu alanın biraz karmaşık göründüğünü söyleyebilirim. Bu yapı Dota Underlords oyununda yer almıyordu fakat Dota Underlords oyununda yer alan pek çok unsurun da, Teamfight Tactics oyununda olmadığını belirtmek isterim. Bunların başında, Dota Underlords sisteminde olan Underlord karakterlerinin ve şehir ilerleyişinin olduğunu söyleyebilirim. Açıkçası bahsettiğim şehir ilerleyişi Valve tarafının yapımına derinlik ve ekstra eğlence katıyordu.
Belirli turlardan sonra oyuna dahil olan Underlord karakterlerinin de ayrı bir stratejik hamle olarak görebiliriz. Teamfight Tactics oyunuysa biraz daha sade ve detaydan uzak bir yapı sunuyor. Oyun modlarına baktığımızda da bu eksikliği görüyoruz. Dota Underlords oyununda yer alan; kısa süreli maçlar, arkadaşlarla oynanabilen deneyimler ve pek çok şehir savaşı türü ne yazık ki Teamfight Tactics oyununda bulunmuyor. Sade ve çeşitlilikten yoksun bir yapım var karşımızda.
Bu arada her iki oyunda da sezon sisteminin mevcut olduğunu söyleyeyim. Bu sistem, incelemekte olduğum yapımda kazanımlarla ilerliyor ve yine daha sade bir yapıyla karşımıza çıkıyor. Sezon bileti kavramı görülen çoğu yapımda olduğu gibi ücret karşılığında, sezon ilerleyişinde yer alan ödüller kazanılabiliyor. Özelleştirme unsurlarının da beklentilerimin bir hayli gerisinde kaldığını söyleyerek dilerseniz son bölümümüze geçiş yapalım.

Riot Games, yine en sevileni mi bizlere veriyor?
League of Legends gibi bir yapımı bizlerle buluşturan ve video oyunu dünyasına başta elektronik spor alanında olmak üzere pek çok yönde öncülük edebilen bir firma Riot Games. Yine çok sevilen bir yapımla karşımıza çıkmış durumda. Yalnız bu kez bizlere sunulan Teamfight Tactics oyununun daha güçlü rakipleri var. Oyuncular, ücretsiz olmalarından ötürü aynı türdeki yapımları deneyimleyerek aralarından seçim yapabilirler.
Bu arada, inceleme yazısı için Teamfight Tactics oyununun mobil sürümü ile yaptığım deneyimler sırasında sıkıntılı bir durumla karşılaşmadığımı söylemek isterim. Dota Underlords oyununun özellikle mobil sürümü çıkış döneminde çok sayıda hata ve eksiklik barındırırken, Riot Games bu konuda işini sağlama almış gibi görünüyor. Oyunun mobil sürümünün, grafik ve ses anlamında PC sürümünden eksik kalmadığını ifade edebilirim.
Aynı şekilde bu oyunun mobil performansını da başarılı buldum. Kısacası teknik açıdan gözle görülür bir sıkıntı bulunmuyor fakat oyunun kendisini oynatması konusunda bazı soru işaretleri zihnimde dolandı açıkçası. Dota Underlords oyunu, sezon bileti almak için oyuncuların isteğini arttırabiliyor fakat incelediğim oyunda sıradan bir ilerleme sisteminden fazlasını bulamadım.
Riot Games tarafından sunulan bu yapımın özelleştirme seçeneklerinin kendi içerisinde detaylı olduklarını söylemeden geçmeyeyim. Bu yapımda; minik efsaneler, arena görünümleri, ifadeler ve çatapatlar başlıkları altında özelleştirmeler yapılabiliyor. Bahsettiğim başlıkların altındaki çeşitlilik gayet tatmin edici görünüyor ama bunlar dışında oyuncuları sezon biletine itecek pek bir etkeni, belirttiğim gibi bulamadım.
Özetlemek gerekirse, karşımızda bundan böyle hem PC hem de mobil platformlarda oynanabilen bir oyun duruyor. Bu yapımın rakipleriyle arasında farklılıklar var ama benzerleri gibi ücretsiz olarak sunulması oyunculara karar verme şansı sunuyor. Riot Games, muhteşem olmasa da oyunculara sıkıntı yaşatmayan bir yapıma daha imza atmış.