Ülkemizde futbola olan yoğun ilgiden ve her kafadan bir ses çıkmasından ötürü, Türkiye’de 80 milyon teknik direktörün olduğu söylenir şakayla karışık. Tabii bu rakamın içerisinde gerçekten teknik direktörlük mesleğini profesyonel anlamda devam ettirenlerin yanında, bir de sanal ortamda çılgınca bu mesleği icra edenler olduğunu belirteyim. 2019 senesi boyunca sanal ortamda teknik direktörlük yapacakların ekranlarında, muhtemelen Football Manager 2019 olacaktır. Bu inceleme yazımızda da, oyuncular arasında FM 2019 olarak tabir edilecek olan bu köklü menajerlik oyunu serisinin yeni üyesine beraberce göz atacağız. Dilerseniz giriş kısmını fazla uzatmadan, inceleme yazımıza tam manasıyla geçiş yapalım.
FM 2019 ile hayattan kopacak olan çok insan var
Öncelikle söylemek isterim ki video oyunlarıyla haşır neşir olup hiç menajerlik oyunu oynamayan oyuncular olduğu gibi bunun tam tersi kişiler de var. Tam tersi diye tabir ettiğim kişilerin, video oyunu dünyasıyla alakası olmasa da yalnızca menajerlik oyunlarıyla yüzlerce saatini geçiren kişiler olduğunu belirteyim. Bir çeşit hastalık olarak da kabul edilebilen bahsettiğim türdeki oyunların en önemli temsilcilerinden birisi de bu sene Football Manager 2019 olacaktır.
Oyunu alan serinin hayranlarının, muhtemelen dikkatini çeken ilk değişim, menülerdeki mor tonlar olabilir. Dilediğinde değiştirilebilen bu mor temanın herkes tarafından hoş karşılanmayacağını belirmekle birlikte, öyle kafaya takılacak bir durum oluşturmayacağını da sözlerime ekleyeyim. Bununla birlikte oyunun ara yüzündeki yeni yapılandırmaların, oyuncuların işlerini oldukça kolaylaştıracağını söyleyebilirim.
FM 2019 oyununun ara yüzlerinde bariz bir kullanım kolaylığı görülüyor. Bu kolaylığı sağlarken, aslında işleri biraz karıştırıp, alışıldığı takdirde kolaylaşan bir yapıyla sunulduğunu görebiliyoruz. Ulaşmak istediğimiz kısımlara, geniş bir seçenek sunan menülerimizden daha hızlı erişiyoruz. Bununla birlikte, serinin eski oyunlarına nazaran önümüze getirilen istatistik verileri sayesinde, sporun teknolojiyle bütünleştiğini idrak ediyoruz.
İstatistikler ve çeşitli verilerin geldiği bu teknolojik kaynaklarla, bir futbol menajeri olarak düşünülecek konuların sayısı artıyor. Fazla düşünmek de atılacak olan adımların sayısını fazlalaştırıyor. Bir de oyuna etki eden taktiklerimizin çeşitliliğinden ve antrenman türlerinden bahsetmek istiyorum ama dilerseniz bir sonraki kısımda yer vereyim bu konuya.
Neredeyse futbolcularla tuvalete kadar gideceğiz
Football Manager 2019 içerisindeki en detaylı ayarlamalarımız futbolcularla olanlardır desem yanlış olmaz herhalde. Zaten işimizin özünde, yeterli güç ve değerlerdeki futbolcuların, saha üzerinde en mantıklı şekilde hareket etmesi var. Tüm menajerlik oyunlarında da futbolcularla fazlaca içli dışlı oluruz ama FM 2019 oyununda, hem bir sene önceki Football Manager 2018 oyununa hem de diğer menajerlik oyunlarına nazaran detayların arttırıldığı fark ediliyor.
Oyuncunuzun moralinden, kondisyonuna, mentorluk kısımlarına kadar daha fazla detayı göz önünde bulundurabiliyoruz. Yıllardır menajerlik oyunları oynayanlar için gelişmelerin olması bir artı olarak yorumlanacaktır. Seriye yeni başlamak isteyenler için ise detayların fazlalığı ilk etapta biraz karışık gelebilir ama bir üst bölümde belirttiğim gibi menülerin kullanışlı hale gelmesi sayesinde kısa sürede oyuna alışılacağını düşünüyorum.
Özellikle, serinin incelemesini yaptığımız oyundan bir önceki yapımı olan Football Manager 2018 oyununu oynayanların, biraz daha rahat bir oyun deneyimi yaşayacağını söyleyebilirim. Sevilen menajerlik serisindeki büyük değişiklikler Football Manager 2018 ile gerçekleştirilmişti. FM 2019 oyunuyla birlikte, gerçekleştirilen büyük değişimlerin bir şekilde makyajlandığını, daha olgun ve tamamlanmış hale getirildiğini gördüm.
Ayrıca, gelen yenilikler arasında ülkemizde video hakem uygulaması olarak lanse edilen VAR sisteminin de bulunduğunu söylemeden geçmeyeyim. Serinin, mevcut yenilikleri hızlı olarak alarak uygulamasının da oyunun bir artısı olarak görebiliriz. Tüm bunlarla birlikte özellikle antrenman bölümlerinin geliştirilmesi, oyuncuların sezon öncesinde ve ara dönemlerde hazır tutulmasının sağlanması gibi detaylarla oyuna güçlü bir etki yapıldığını belirterek, seriye yeni başlayacaklar için bazı önemli bilgilerden ve detaylardan kısaca bahsedeyim.
Türkçe olan oyunun ara yüzü, diğer oyunlar neden böyle değil, dedirtiyor
Bu kısmı, yıllardır menajerlik oyunlarına göz kırptığı halde bir türlü cesaret edip giriş yapamayan okurlarımızın biraz daha önemseyeceğini belirterek başlamayayım. Başlıktan da anlayacağınız üzere, bahsettiğimiz video oyunu serisi bir senedir olduğu gibi Football Manager 2019 oyununda tamamen Türkçe olan bir ara yüzle karşımıza çıkıyor. Bir önceki cümlemdeki tamamen kısmı da ayrıca önemli.
Oyunun Türkçe olan kısımlarının yalnızca maç yap, antrenmana çık, kadroyu düzenle gibi genel yazılardan oluşmadığını hemen hatırlatayım. Basın mensuplarıyla gerçekleştirilen o detaylı röportajların en küçük kısımlarına kadar başarılı bir Türkçeleştirme görüyoruz. Detaylar demişken, kısaca oyundaki bir anımı da aktarsam, daha anlaşılır ifade edeceğim muhtemelen.
Oyuna başladığımda, ilk etapta fazla zorlanmamak ve oyunun son yapısını daha rahat görmek adına Galatasaray takımını seçtim. Birçok öğretici bilgi sırayla verildikten sonra ilk hazırlık maçını U21 takımıyla yapmam gerekiyordu. Maçtan önce basın toplantısına çıkmak istedim. Birkaç soruyu yanıtlar, öyle maça geçerim diyordum. Şahsıma yöneltilen ilk sorulardan birisi, Fatih Terim yerine Galatasaray’ın başına geçmek nasıl bir duygu, böylesine önemli bir ismin yerini doldurabilecek misiniz, oldu.
Bir video oyunu oynamama rağmen dilim tutuldu diyebilirim. Aklımdan bir çırpıda, henüz ilk yarı bitmeden kovulacağım, yerime bir yabancı teknik direktörün geçeceği, onun ve ondan sonra gelenlerin de başarılı olamayıp yıllar sonra yine koltuğun Fatih Terim’e geçeceği geldi. Hani imkân olsa, yanlış yaptım, ben olmazsa başka takıma gideceğim diyecektim ama bana sunulan 5-6 tercih arasından, Fatih Terim’i övme seçeneğine tıkladım. Ayrıca bu basın toplantısı da hiç öyle kolay bitmedi. Soru üstüne soru yanıtladım.
FM 2019 ile gerçekçi maç hissi değil, gerçekçi yaşam hissi alıyoruz
Üst kısımda bahsettiğime benzer röportajlarla ve kulüp içerisindeki toplantılarla sıklıkla karşılaşacağımızı belirteyim. Seriye yeni başlamak isteyen okurlarımıza küçük bir anımı sunduktan sonra oyundaki maç ekranı ve genel grafiklerden de biraz bahsetmek istiyorum. Eğer bir futbol simülasyonu oyuncusuysanız, haliyle Football Manager 2019 oyununun maç ekranı sizi tatmin etmeyecektir. Eğer eski oyuncuysanız da bu ekrana büyük ihtimalle kafayı takmayacaksınız.
Ayrıca, amatör bir geliştirici ekibin elinden çıkan 20 yıl öncesinin futbol oyunu gibi duran maç ekranını seyretmek gibi bir mecburiyetimiz bulunmuyor. Ayarlardan, farklı açılardan maçları izleyebildiğimiz gibi nokta şeklindeki futbolcuları yukarıdan da takip edebiliyoruz. Yıllar öncesinden gelen, ekranın en altındaki canlı anlatımın hala sürdüğünü de merak eden okurlarımız için elleyeyim.
Bir menajerlik oyununda grafikleri değerlendirmek güç olacaktır ama genel menülerin kullanışlı olmasının artılarını gördüğümüzü belirtmiştim. Üst kısımda kısaca bahsettiğim maç ekranını grafik değeri olarak alacaksak da çok iyi bir durumun karşımıza çıkmadığını belirtebilirim. Genel anlamıyla, zaten yazılardan oluşan menülerin pek sıkıntısı bulunmuyor ama bazı noktalarda istediğimiz bölümün açılması fazla uzun sürebiliyor.
Oyunu deneyimlediğim AOC AGON AG352QCX oyuncu monitörünün 200 Hz olan yenileme hızı ve 35 inçlik ekranıyla beraber, çok daha akıcı bir FM 2019 deneyimi yaşadığımı belirtmeliyim. Özellikle ekranının büyüklüğüyle, dolu dolu olan menülerde gözümden kaçırdığım nokta neredeyse kalmadı. Oyunun sesleri kısmına gelirsek biraz eskide kalındığını belirtebilirim. Yine de kendi istediğiniz müziklerin dinlenebilmesi gibi bir opsiyonun bulunmasının verdiği keyfi atlamayalım.
FM 2019 ile yüzlerce saat geçirmek mümkün
Bir menajerlik oyununun incelemesini yapıyorsanız, tek tek her bir özelliği yazmanızın imkânı olmuyor maalesef. Football Manager 2018 ile büyük bir adım atan ve FM 2019 ile attığı adımı daha kısıtlı da olsa geliştiren Sports Interactive ekibinin, yoluna emin adımlarla devam ettiğini gördüğümü söylemeliyim. Eğer bir menajerlik oyunu oynamak istiyorsanız ve en iyisini arıyorsanız, Football Manager 2019, sizin için en mantıklı seçim olacaktır.
İnceleme yazısı boyunca değinmediğim lisans problemlerinin de büyük ölçüde aşıldığının altını çizmek isterim. Başta Türkiye ligleri olmak üzere her ülkenin orijinal lisanslarıyla karşılaşmıyoruz ama özellikle Alman liglerinin lisanslı olarak oyuna eklenmesinin etkili bir gelişme olduğunun altını çizmek isterim.
Öte yandan oyunu Footbal Manager 2019 Touch olarak da oynayabilirsiniz. Dokunmatik ekrana sahip olan dizüstü bilgisayarlarda ve mobil cihazlarda bu özelliği kullanarak hızlı be kullanışlı bir menajerlik oyunu deneyimi sunuluyor. Çeşitlilik açısından oldukça büyük bir artının olduğu yorumunu yapabilirim. Eğer oyunu uygun şartlar içerisinde satın almak istiyorsanız Playstore üzerinden, farklı ve avantajlı koşullarla edinebileceğinizi de ayrıca belirteyim.
Maç ekranındaki yetersizlikleri ve bazı sıkıntılı durumları görmezden gelebilirseniz, yüzlerce saatinizi esir alacak bir yapım olacaktır FM 2019. Menülerinin daha kullanışlı hale gelmesi, kullanıcı dostu ve tamamen Türkçe olan ara yüzü ile oyuncuları memnun edecektir. Kendi türünü domine eden bir yapımla karşı karşıya olduğumuzu belirterek sözlerimi sonlandırayım.